Tovább emelkedett a napi halálos áldozatok száma, 272-en haltak meg

2021. március 25. – 09:09

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva
  • Napi új fertőzöttek száma: 9637 (az előző napihoz képest +2050)
  • Napi új halálos áldozatok száma: 272 (az előző napihoz képest +23)
  • Elvégzett tesztek száma: 35 417 (az előző napihoz képest +2101)
  • Kórházi ellátást igénylők száma: 11 760 (az előző napihoz képest –45)
  • Lélegeztetőgépre szorulók száma: 1467 (az előző napihoz képest +44)
  • Első dózissal oltottak száma: 1 747 519 (az előző napihoz képest +51 409)
  • Ebből második dózissal is beoltottak száma: 524 604 (az előző napihoz képest +30 084)

A koronavírusról tájékoztató kormányzati honlap szerint a gyógyultak száma jelenleg 387 570 fő, de már az aktív fertőzöttek száma is 196 553 főre emelkedett. A tájékoztató szerint az eddig regisztrált 65 év felettiek 69 százaléka már megkapta az oltást, a többiek is hamarosan sorra kerülnek. A kórházi oltópontokon Pfizerrel, a háziorvosoknál Sinopharmmal, AstraZenecával és Modernával folytatódik az oltás. A kormány szerdai ülésének döntéseiről a csütörtöki kormányinfón adnak tájékoztatást.

A mutatók alapján nagyon rossz a járványhelyzet, napok óta Magyarországon hal meg lakosságarányosan a legtöbb ember a világon a betegségben, ennek megfelelően meglehet, hogy április 7. után is marad még a digitális oktatás. Maruzsa Zoltán köznevelési államtitkár ugyanakkor azt kizártnak tartja, hogy a tanév végéig maradjon a digitális munkarend.

„Kell ahhoz némi optimizmus, hogy az április 7-i nyitást kőbe vésettnek vegyük. Jelenleg valószínűbb, hogy a jelenléti nevelés és oktatás visszaállítása kitolódhat egy kicsit, de ehhez is látni kell a következő két hét fejleményeit” – fogalmazott a Magyar Nemzetnek.

Kedden minden eddiginél több ember, 252 vesztette életét koronavírusban. A helyzet annyira súlyos, hogy a Magyar Orvosi Kamara (MOK) elnöke azt mondta, hogy az eddigieknél is szigorúbb, kéthetes zárásra lenne szükség. Kincses Gyula szerint az élelmiszerboltokon és a patikán kívül gyakorlatilag mindent be kellene zárni. A MOK arra kéri a lakosságot: tudatosabban szervezze meg a bevásárlásokat, kerülje a társaságot és a tömegközlekedést.

Az egészségügy terheltségéről gyakran beszél Müller Cecília országos tisztifőorvos is, és ezt támasztja alá az is, hogy számos intézményben átalakításra volt szükség, a hatvani járóbeteg-ellátás pedig szinte teljesen le is állt. A helyzet súlyosságáról egy medikus is beszámolt, ő önkéntesként dolgozik egy sürgősségi betegellátó osztályon. A kórházakban ezek az osztályok állnak a legnagyobb terhelés alatt, hiszen ide érkezik be minden súlyos covidos és nem covidos eset. Megrázó beszámolóját itt olvashatja el.

A hatékonyabb egészségügyi védekezés, a betegellátás, az egészségügyi dolgozók kiegyensúlyozottabb terhelése és a védőoltási program végrehajtásának biztosítása érdekében a területileg illetékes kórházak szakmai irányítása alá kerülnek az önkormányzati szakrendelők a veszélyhelyzet idejére. A Magyar Közlönyből derült ki, hogy ezenfelül a háziorvosok is berendelhetők kórházi munkára. Utóbbiról az Emmi azt mondta, hogy a háziorvosok elsődleges feladata most is az oltás.

Sok háziorvos rendelkezik azonban olyan szakvizsgával (pl. intenzív terápia), amely a koronavírusos betegek ellátásánál is jól jön. Az Emmi szerint a rendelet lehetőséget teremt azoknak a háziorvosoknak a kirendelésére a területileg illetékes kórházba, akik a koronavírusos betegek kórházi ellátása szempontjából fontos, egyéb szakképzettséggel rendelkeznek.

Magyarországon nemrég újabb vakcinákat engedélyezett az OGYÉI: a kínai CanSinót és az indiai CoviShieldet, ami lényegében az AstraZeneca indiai gyártású megfelelője. A Külgazdasági és Külügyminisztérium közlése szerint heteken belül több millió kínai és indiai vakcina érkezhet Magyarországra, bár a szerződéseket még nem kötötték meg. A Reuters ugyanakkor szerdán azt írta: információik szerint India ideiglenesen felfüggesztette a vakcinák exportját.

A koronavírus magyarországi terjedéséről ide kattintva találja további részletes grafikonjainkat >>>

A téma érzékenysége miatt ebben a cikkben nem jelenítünk meg reklámokat.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!