Reuters: India ideiglenesen felfüggesztette a vakcinák exportját

2021. március 24. – 23:52

Másolás

Vágólapra másolva

India ideiglenesen felfüggesztette az országban gyártott AstraZeneca-vakcinák exportját – írja a Reuters két forrásra hivatkozva.

A CoviShield-vakcina lényegében az AstraZeneca oltóanyagának az indiai Szérum Intézet (SII) által gyártott kiadása, amiből naponta mintegy 2,5 millió dózist képesek előállítani. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) által létrehozott oltási program, a COVAX keretében is nagyrészt ezzel a vakcinával segítenék ki azokat az országokat, amelyek a világpiacon nem tudtak oltóanyaghoz jutni. Például Elefántcsontpart és Ghána már fél-félmillió adag indiai gyártású AstraZenecát kapott.

Azonban a Reuters forrásai szerint csütörtök óta Indiából nem szállítják el ezeket a vakcinákat, mivel azokat belföldön akarják felhasználni. „Minden más háttérbe szorult, legalábbis egyelőre. Addig nincs export, amíg az indiai helyzet nem stabilizálódik. A kormány nem fog kockáztatni akkor, amikor Indiában is ekkor szükség van az oltásokra” – mondták a folyamatokra rálátó, ám névtelenséget kérő források a Reutersnek. Az indiai külügyminisztérium és a Szérum Intézet nem kommentálta a hírt. A külügyminisztérium honlapján elérhető táblázat szerint az eddigi utolsó vakcinaszállítmányt március 18-án indították el Bolíviába.

CoviShield-vakcina az indiai Szérum Intézetben 2021. március 22-én – Fotó: David Talukdar / NurPhoto / NurPhoto via AFP
CoviShield-vakcina az indiai Szérum Intézetben 2021. március 22-én – Fotó: David Talukdar / NurPhoto / NurPhoto via AFP

Az SII késleltette az AstraZeneca-vakcinák szállítását Brazíliába, Nagy-Britanniába, Marokkóba és Szaúd-Arábiába is. A COVAX-megállapodás szerint összesen 1,1 milliárd dózis oltóanyagot kell leszállítaniuk az AstraZeneca, valamint a Novavax vakcinájából a főként alacsony és közepes jövedelmű országok számára. Az UNICEF vietnámi szervezetének szerdai közleménye szerint fennakadások vannak a szállításban a gyártási problémák miatt. A Guardian azt írja, hogy az Egyesült Királyság csak a felét kapta meg annak a 10 millió vakcinának, amit az SII-től rendeltek.

Az indiai kormány a héten úgy döntött, kiterjesztik az oltási programjukat, és április 1-jétől már a 45 év felettieket is elkezdik beoltani. Az országban már több mint 11,7 millióan kapták el a vírust, az Egyesült Államok és Brazília után Indiában regisztrálták a legtöbb fertőzöttet a járvány kitörése óta.

A Külgazdasági és Külügyminisztérium közlése szerint heteken belül több millió kínai és indiai vakcina érkezhet Magyarországra, bár a szerződéseket még nem kötötték meg. A kínai CanSino-vakcina március 22-én kapott vészhelyzeti használati engedélyt az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézettől (OGYÉI). Az OGYÉI ugyanezen a napon engedélyezte az indiai CoviShield behozatalát is.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!