MOK-elnök: Élelmiszerbolton, patikán kívül gyakorlatilag mindent be kellene most zárni

2021. március 23. – 17:51

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A Magyar Orvosi Kamara (MOK) elnöke, Kincses Gyula az eddigi korlátozásoknál is szigorúbb intézkedéseket vezetne be legalább két hétig, szerinte csak ezután lehetne beszélni a lehetséges nyitásról – mondta az InfoRádióban.

„Az oltás a jövő, a holnap azonban a mi felelősségünk. Az oltás lesz az, ami miatt május-júniusban ki lehet nyitni. De aki a jövő héten megkapja az oltást, annak semmi sem garantálja, hogy ezen a héten nem kerül kórházba vagy intenzív osztályra” – nyilatkozta Kincses. A MOK újabb üzletek bezárását tartja indokoltnak, és arra kéri a lakosságot: tudatosabban szervezze meg a bevásárlásokat, kerülje a társaságot és a tömegközlekedést.

A orvosi kamara a hétfői közleményében többek között azt írta: a járvány legyőzéséhez szükséges, hogy a lakosság fegyelme ne lankadjon. Kincses ehhez annyit tett még hozzá, hogy szerinte „inkább legyen egy rövid, de nagyon szigorú zárás, mint elhúzódóan egy félig zárt és félig eredményes világ”.

„Élelmiszerbolton, patikán kívül gyakorlatilag mindent be kellene most zárni. Drogéria minek? Az alapvető tisztálkodási, higiéniás felszerelések mind kaphatók az élelmiszerboltokban is. És az emberek szervezzék észszerűen a vásárlásukat, ne legyen az, hogy ma berohanok egy vajért, holnap egy kiló kenyérért, hanem heti bevásárlásokat szervezzenek, minimalizálják a boltban való tartózkodást!”

– mondta a MOK elnöke, aki szerint muszáj kerülni a csoportosulást és a tömegközlekedést. Azonban úgy látja, a lakossági fegyelem elégtelen, „miközben ezen múlik az, hogy az intenzív osztályok bírják-e a terhelést.”

„A számok sajnos minket igazolnak – két nap alatt meghalnak annyian, mint a tavaly tavaszi hullámban összesen –, a helyzet súlyossága változtat a közgondolkodáson és az intézkedéseken is. Mi Facebook-lájkokat nem gyűjtünk” – tette hozzá.

A gazdasági kamara inkább nyitna már

Mint megírtuk, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) ugyanakkor már az észszerű nyitásra tett javaslatot a miniszterelnöknek kedden. Eszerint az MKIK a kiskereskedelmi szektorban úgynevezett négyzetméter alapú újranyitás megvalósítását javasolja, eszerint az üzlethelyiségek esetében 5-10 négyzetméterenként egy vevő tartózkodását javasolják. A 100 négyzetméter alapterületet meghaladó üzletek esetében 15 vagy 20 négyzetméter juthat egy személyre a kamara javaslata szerint.

A bevásárlóközpontok, plázák esetében egyedi szabályozás kidolgozása szükséges, tekintettel arra, hogy azok működése eltérő az egyéni üzlettípusoktól. Ezen üzletek esetében is a négyzetméter alapú korlátozások betartása lenne irányadó szerintük. Ezen kívül a bevásárlóközpontok vásárlók közlekedésére és mozgására nyitva álló közös területein tartózkodó/várakozók esetében a mindenkori távolságtartási előírások betartását javasolják, amelyet az üzemeltető köteles ellenőrizni – írták.

A fizikai kontaktussal járó szolgáltatási szektor esetében (fodrász, kozmetikus, cipőjavító, ruhatisztító, varrónő), amikor üzlethelyiségben végzik a szolgáltatást, a kereskedelemhez hasonlóan a négyzetméter alapú szabályozás alkalmazását javasolják, ötvözve a kifejezetten betartandó járványügyi előírásokkal – például az ügyfelek közötti távolság, ügyfélszám korlátozása, ügyfelek utáni fertőtlenítés, a vírus terjedését gátló védelmi eszközök használata, amelyek teljes körű teljesítése esetén kerülhet csak sor a nyitásra.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!