Kis boltokban 5-10 négyzetméterenként lehetne egy vevő a nyitási javaslat szerint

2021. március 23. – 12:49

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A kormány leült a „harcos” gazdasági kamarával, amely több javaslatot tett az észszerű nyitásról, mondta Orbán Viktor egy rövid Facebook-bejelentkezésben kedden. A javaslatok:

  • a boltokban az általános zárás helyett négyzetméter-alapú korlátozás legyen;
  • külön plázaszabályozások legyenek;
  • és „a szolgáltatások megnyitásához szükséges sajátos szabályozási elemekre is javaslatot tettek”, mondta Orbán.

Minderről szerdán fog tárgyalni a kormány a kormányülésen.

Orbán ugyanakkor azt is mondta, az emberélet az első, így amíg nem oltottak be minden 65 év feletti regisztrált embert, „addig az újranyitást nem kezdhetjük meg, hiszen ők közvetlen életveszélyben vannak”. Kedden arról is beszélt, hogy várja a javaslatokat a családszervezetektől a nyitásra.

Gazdasági kamara: Nyissunk!

A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) délután bontotta ki a javaslat minden szálát az MTI-nek, ami mint írták, összhangban áll valamennyi európai uniós tagállam gyakorlatával, intézkedéseivel.

Eszerint az MKIK a kiskereskedelmi szektorban úgynevezett négyzetméter alapú újranyitás megvalósítását javasolja, eszerint az üzlethelyiségek esetében 5-10 négyzetméterenként egy vevő tartózkodását javasolják. A 100 négyzetméter alapterületet meghaladó üzletek esetében 15 vagy 20 négyzetméter juthat egy személyre a kamara javaslata szerint.

A bevásárlóközpontok, plázák esetében egyedi szabályozás kidolgozása szükséges, tekintettel arra, hogy azok működése eltérő az egyéni üzlettípusoktól. Ezen üzletek esetében is a négyzetméter alapú korlátozások betartása lenne irányadó szerintük. Ezen kívül a bevásárlóközpontok vásárlók közlekedésére és mozgására nyitva álló közös területein tartózkodó/várakozók esetében a mindenkori távolságtartási előírások betartását javasolják, amelyet az üzemeltető köteles ellenőrizni – írták.

A kamara szerint a higiéniás előírások betartása érdekében az üzletekbe és szolgáltató helyekre történő belépést követően ellenőrizni kell a kézfertőtlenítést a kamara javaslata szerint.

A fizikai kontaktussal járó szolgáltatási szektor esetében (fodrász, kozmetikus, cipőjavító, ruhatisztító, varrónő), amikor üzlethelyiségben végzik a szolgáltatást, a kereskedelemhez hasonlóan a négyzetméter alapú szabályozás alkalmazását javasolják, ötvözve a kifejezetten betartandó járványügyi előírásokkal – például az ügyfelek közötti távolság, ügyfélszám korlátozása, ügyfelek utáni fertőtlenítés, a vírus terjedését gátló védelmi eszközök használata, amelyek teljeskörű teljesítése esetén kerülhet csak sor a nyitásra.

Az MKIK javasolja a védettségi kártyával rendelkező személyek szolgáltatásokhoz való kiemeltebb hozzáférésének biztosítását, akár úgy is, hogy a védettségi kártyával rendelkező személyek a vendéglátó és turisztikai szolgáltatásokat igénybe tudják venni. A szervezet ezeken túl azonban nem javasolja az egyéni vásárlókra vonatkozó üzleten belüli tartózkodási idősáv fenntartását.

Orvosi kamara: Zárjunk!

A Magyar Orvosi Kamara ennek ellenére hétfőn a járványhelyzet súlyosbodására való tekintettel a honlapjukon közzétett drámai közleményben kérte a lakosságot a járványügyi intézkedések betartására. Azt írják, hogy „a vezényelhető egészségügyi dolgozók elfogytak, a kórházak önkénteseket keresnek”. A kórházak nagy része már Covid-osztály, az intenzív osztályok terhelése sokszoros, a műtők leálltak. Ugyanitt azt is kérték, hogy egyrészt az üzletekben korlátozzák az egyidejűleg tartózkodó vásárlók számát, másrészt rendeljék el a plázák, bevásárlóközpontok bezárását, azokban kizárólag az élelmiszerbolt és gyógyszertár tarthasson nyitva, és a közösségi tereket kizárólag a boltok megközelítésére lehessen használni.

A Magyar Orvosi Kamara (MOK) elnöke, Kincses Gyula az eddigi korlátozásoknál is szigorúbb intézkedéseket vezetne be legalább két hétig, szerinte csak ezután lehetne a beszélni a lehetséges nyitásról – mondta az InfoRádióban.

„Az oltás a jövő, a holnap azonban a mi felelősségünk. Az oltás lesz az, ami miatt május-júniusban ki lehet nyitni. De aki a jövő héten megkapja az oltást, annak semmi sem garantálja, hogy ezen a héten nem kerül kórházba vagy intenzív osztályra” – nyilatkozta Kincses. A MOK újabb üzletek bezárását tartja indokoltnak, és arra kéri a lakosságot: tudatosabban szervezze meg a bevásárlásokat, kerülje a társaságot és a tömegközlekedést.

Az operatív törzs kedden azt mondta, az oltási folyamatban továbbra is az idősek élveznek prioritást, 1,8 millió időskorú regisztráltból több mint az emberek fele megkapta az oltást. György István államtitkár, az oltási munkacsoport vezetője szerint a következő egy hétben 215 ezer idős ember oltására lesz lehetőség, természetesen csak akkor, ha mindenki elmegy, aki erre lehetőséget kapott az adott héten.

Hétfőtől egy héttel meghosszabbították az eddig érvényben lévő korlátozó intézkedéseket, így

  • továbbra is kötelező a maszkviselés lakott területen belül az utcákon és a köztereken;
  • érvényben marad az esti kijárási tilalom;
  • a jelenleg zárva tartó üzletek sem nyithatnak ki a következő héten sem;
  • tilos rendezvényt vagy gyűlést szervezni, illetve ilyen eseményen részt venni;
  • érvényben vannak a határkorlátozási intézkedések.
Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!
Partnereinktől