Sok olyan fiatal van kórházban, akinél nem találnak alapbetegséget

2021. március 23. – 12:40

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Felfelé szálló ágban van a koronavírus harmadik hulláma Magyarországon, 252-en haltak meg az elmúlt 24 órában, ami rekord a járvány kitörése óta. Emellett közel 12 ezren vannak kórházban, 1389-en pedig lélegeztetőgépen. Ilyen reggeli adatok után tartott sajtótájékoztatót az operatív törzs.

A baloldal és a velük szimpatizáló sajtó fő törekvése, hogy zavart keltsen és kritizálja az oltási folyamatot. Ezzel a magatartással egyenként, személy szerint sértik meg az egész orvostársadalmat – jelentette ki György István államtitkár, az oltási munkacsoport vezetője.

György szerint a tények makacs dolgok, átoltottság tekintetében Magyarországon áll második legjobban az Európai Unióban, csak Málta előz meg minket, Németországban pedig már a magyar modell átvételére készülnek. „Nincs semmiféle káosz, jól szervezett oltási folyamat zajlik” – jelentette ki a politikus.

György szerint Magyarországon már több mint 1,6 millió ember kapta meg az első oltást, 481 ezren pedig a másodikat. A kormányzati kommunikációnak megfelelően az államtitkár elismételte: még jobb lenne az oltási helyzet, ha több vakcina érkezne Brüsszelből. „Addig nyújtózkodunk, ameddig a takarónk ér, annyi embert tudunk beoltani, amennyi vakcinát kapunk” – foglalta össze a helyzetet.

Az oltási folyamatban továbbra is az idősek élveznek prioritást, az 1,8 millió időskorú regisztrált több mint fele megkapta az oltást. György szerint a következő egy hétben 215 ezer idős ember oltására lesz lehetőség, természetesen csak akkor, ha mindenki elmegy, aki erre lehetőséget kapott az adott héten.

Ebből 157 ezren kaphatnak Pfizer-vakcinát a kórházi oltópontokon, 57 ezer főt pedig a háziorvosa olthat be. Utóbbiak közül 21 ezer ember kap majd Sinopharm-vakcinát, a többiek pedig AstraZenecát és Modernát.

Az idősek mellett a katonákat és a rendőröket is oltják, hamarosan pedig csatasorba állítanak honvédségi oltóbuszokat is, amelyekkel elsősorban a falvakban élőkhöz kívánnak majd eljutni.

György az önkormányzatok segítségét kérte a háziorvosok oltásszervező munkájában; szerinte nem önkormányzati oltópontokra van szükség, hanem arra, hogy az önkormányzatok küldjenek 1-3 embert a háziorvosokhoz, hogy az adminisztratív, diszpécseri feladataikat segítsék.

Müller Cecília országos tisztifőorvos arról beszélt, hogy elemi erővel tombol a járvány Európában és itthon is, ahol szinte 100 százalékban a súlyosabb megbetegedést eredményező brit variáns van jelen. Arra kért mindenkit, hogy ne válogassanak az oltások között, nincs mire várni, elég megnézni ehhez az elmúlt 24 óra számait; minden Magyarországon elérhető oltóanyag biztonságos és hatásos – hangsúlyozta.

Müller szerint rendkívül le van terhelve az egészségügy, sok a súlyos beteg, és sok olyan fiatal is kórházban van, akinél nem találnak alapbetegséget.

A Telex kérdései

Noha a Telex.hu a fennállása óta nem kap válaszokat az operatív törzstől, kedden ezeket a kérdéseket küldtük a Koronavírus Sajtóközpontnak:

– A Magyar Orvosi Kamara hétfő este kemény hangú közleményben a mostaninál is sokkal kemény szigorításokat, lezárásokat javasolt (boltok bezárására, teljes leállás húsvétra, 3 fősnél nagyobb csoportok tiltása). Az operatív törzs foglalkozik-e ezekkel a javaslatokkal?
– Melyik szakaszban tart jelenleg az oltási terv?
– Mikor következnek a kritikus infrastruktúra dolgozói?
– A létfontosságú rendszerek és létesítmények azonosításáról, kijelöléséről és védelméről szóló 2012. évi CLXVI. törvény alapján határozzák meg, hogy mely szektorok, vállalatok, intézmények dolgozói tartoznak ebbe a kategóriába?
– Ezek megegyeznek a Létfontosságú Magyar Vállalatok Biztonságáért Felelős Akciócsoport által ellenőrzött vállalatokkal?
– Hány vállalatnál vannak jelen a Honvédelmi Irányító Törzsek?
– Hány vállalat és hány dolgozó tartozik az oltási terv alapján a kritikus infrastruktúrába?
– A kritikus infrastruktúra minden szektorában készült előzetes felmérés a dolgozók oltási hajlandóságáról?
– Mi az oka, hogy a pedagógusokat, óvodai, iskolai dolgozókat nem sorolják az oltási terv IV. kategóriájába (rendvédelmi szervek, közigazgatási szervek dolgozói, akik munkájuk során közvetlen kapcsolatba kerülnek a lakossággal)?
– Beoltják-e őket azelőtt, hogy ismét tantermi oktatás lesz?

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!