Az Emmi szerint a háziorvosok fő feladata az oltás, csak azt rendelik ki kórházba, akire szükség van

2021. március 24. – 19:45

frissítve

Az Emmi szerint a háziorvosok fő feladata az oltás, csak azt rendelik ki kórházba, akire szükség van
Fotó: Huszti István/Telex

Másolás

Vágólapra másolva

A háziorvosok elsődleges feladata most is az oltás, nem cél a kirendelésük máshová – válaszolta az Atv.hu kérdésére az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi).

Mint megírtuk: egy új rendelet a hatékonyabb járványügyi védekezés érdekében nemcsak az önkormányzati szakrendelőket vonja a megyei kórházak és a fővárosi centrumkórházak irányítása alá, de a háziorvosokat is. Ez alapján a háziorvosok elvileg behívhatók a kórházakban folyó Covid-ellátásba is. Kérdés persze, hogy ebben az esetben ki lássa el és ki oltsa be a háziorvos betegeit. Ilyen esetekben egy másik praxisnak kell átvennie a betegeket, csakhogy a jelen helyzetben az oltási feladatok mellett a háziorvosoknak a saját betegeikre is alig jut idejük.

A minisztérium válasza szerint a háziorvosok elsődleges feladata most is az oltás. Sok háziorvos rendelkezik azonban olyan szakvizsgával (pl. intenzív terápia), amely a koronavírusos betegek ellátásánál is jól jön. Az Emmi szerint a rendelet lehetőséget teremt azoknak a háziorvosoknak a kirendelésére a területileg illetékes kórházba, akik a koronavírusos betegek kórházi ellátása szempontjából fontos, egyéb szakképzettséggel rendelkeznek.

Az Emmi-válasz szerint „a kormányrendelet elsődleges célja, hogy a jelenlegi súlyos járványügyi helyzetben az összehangolt védekezés érdekében az önkormányzati fenntartású szakrendelők mint egészségügyi intézmények és mint lehetséges oltópontok szakmai irányítása egységes legyen”.

Támogasd a Telexet! Nekünk itt a Telexnél a szabad sajtó azt jelenti, hogy politikusok, oligarchák nem befolyásolhatják azt, miről írunk, miről nem, kivel dolgozunk, vagy kivel nem. A szabad sajtó nekünk kritikusságot, korrektséget, kíváncsiságot jelent. Hogy a közérdekű sztorikról beszámolunk, hogy mindig oda megyünk, ahol a dolgok történnek.

Nem egyszerű a munkánk, van, hogy falakba ütközünk: nem válaszolnak a megkereséseinkre, kordonokkal zárnak el, hogy ne tehessünk fel kérdéseket. Ha szeretnéd, hogy ennek ellenére is kitartóan kérdéseket tegyünk fel, hogy megmutathassuk a lehető legtöbbféle álláspontot, a legtöbb tényt és bizonyítékot, támogasd a munkánkat!
Támogatom