Az Emmi szerint a háziorvosok fő feladata az oltás, csak azt rendelik ki kórházba, akire szükség van

Legfontosabb

2021. március 24. – 19:45

frissítve

Az Emmi szerint a háziorvosok fő feladata az oltás, csak azt rendelik ki kórházba, akire szükség van
Fotó: Huszti István/Telex

Másolás

Vágólapra másolva

A háziorvosok elsődleges feladata most is az oltás, nem cél a kirendelésük máshová – válaszolta az Atv.hu kérdésére az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi).

Mint megírtuk: egy új rendelet a hatékonyabb járványügyi védekezés érdekében nemcsak az önkormányzati szakrendelőket vonja a megyei kórházak és a fővárosi centrumkórházak irányítása alá, de a háziorvosokat is. Ez alapján a háziorvosok elvileg behívhatók a kórházakban folyó Covid-ellátásba is. Kérdés persze, hogy ebben az esetben ki lássa el és ki oltsa be a háziorvos betegeit. Ilyen esetekben egy másik praxisnak kell átvennie a betegeket, csakhogy a jelen helyzetben az oltási feladatok mellett a háziorvosoknak a saját betegeikre is alig jut idejük.

A minisztérium válasza szerint a háziorvosok elsődleges feladata most is az oltás. Sok háziorvos rendelkezik azonban olyan szakvizsgával (pl. intenzív terápia), amely a koronavírusos betegek ellátásánál is jól jön. Az Emmi szerint a rendelet lehetőséget teremt azoknak a háziorvosoknak a kirendelésére a területileg illetékes kórházba, akik a koronavírusos betegek kórházi ellátása szempontjából fontos, egyéb szakképzettséggel rendelkeznek.

Az Emmi-válasz szerint „a kormányrendelet elsődleges célja, hogy a jelenlegi súlyos járványügyi helyzetben az összehangolt védekezés érdekében az önkormányzati fenntartású szakrendelők mint egészségügyi intézmények és mint lehetséges oltópontok szakmai irányítása egységes legyen”.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!