Kiszámoltuk, mikorra lehet meg a 2,5 millió beoltott, ami a kormány szerint kell a nyitáshoz

Legfontosabb

2021. március 25. – 16:34

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Ahhoz, hogy nyitás legyen Magyarországon, legalább 2,5 millió embert kell beoltani, így legkorábban április 12-én vagy 19-én lehet kinyitni az iskolákat, óvodákat, mert előtte kell egy hét a felkészüléshez, mondta Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a csütörtöki kormányinfón, de ugyanerről beszélt korábban Orbán Viktor is.

Igaz, a miniszterelnök február 19-én még azt is mondta, az addigi összes regisztráltat (akkor volt ez 2,5 millió ember) beoltják húsvétig. A regisztráltak száma azóta természetesen nőtt, március 18-án már 3,3 millióan voltak, de úgy látszik, a kormány továbbra is maradt a 2,5 millió beoltottas mondásánál.

A hivatalos adatok szerint március 25-re 1 747 519 ember kapta meg legalább az első oltását.

Most kiszámoltuk, hogy az eddig beadott oltások alapján mikorra lehet meg a 2,5 millió beoltott ember.

Az alábbi grafikonból látható, hogy kétféleképp is számoltunk:

  • ha az eddigi átlaggal számolunk, akkor április 14-re lehet meg a 2,5 millió beoltott ember,
  • de ha az eddigi átlag duplájával, akkor lehet meg április 4-ére, tehát húsvétra ez a szám.

A csütörtöki kormányinfón egyébként Gulyás azt is mondta, hogy a nyitás előtt minden óvónőt és tanárt is beoltanak, akik igénylik azt. Szerinte jó esély van arra, hogy április 4-ig, húsvétig beoltsák a 65 év felettieket, akik regisztráltak az oltásra, és azt is reálisnak tartják, hogy május végére minden regisztrált megkapja a vakcinát.

Orbán egy korábbi nyilatkozatában még nagyon határozottan állította, hogy április elejére 2 millió 582 ezer beoltott ember lesz Magyarországon, aztán május elejére már 4,5 millió, május végén, június elején pedig ez a szám elérheti a 6,8 milliót. Az alábbi grafikonon azt számoltuk ki, hogyan is állunk a valóságban az oltási tervhez képest.

Orbán február 19-i nyilatkozata szerint az addig regisztrált több mint 2,5 millió embert beoltják húsvétig. Ehhez naponta átlag 48 935 embert kell beoltani az első adaggal. Megnéztük, hogy a bejelentés óta az adott napon épp hol kéne járnunk az oltások számával, és ebből kivontuk az addig beadott oltások számát. Így kiderül, elmaradásban, vagy pluszban vagyunk, ezt láthatja a grafikonon. Az első nap 13 447 oltással kevesebbet adtak be, mint amennyit átlagosan kellett volna (48 935), ehhez utána a többi nap adatai hozzátolódnak, és így jön el március 25-e, amikor is ehhez február 19-i oltási ütemhez képest 308 092 ember oltása hiányzik.

Mindeközben ijesztően párhuzamosak lettek a valóságok járványügyben: az orvosi kamara és más egészségügyisek is arról írnak, hogy nincs elég kapacitás ellátni a betegeket, a kormány szerint ez álhír, ahogy ugyanezt mondta csütörtökön Gulyás is. Minderről itt írtunk bővebben.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!