Nem csak a világhírű magyar tudóst nevezte Orbán asszonyságnak

2021. január 4. – 10:31

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Orbán Viktor a magyar származású, Nobel-díj várományosként is emlegetett, a koronavírus elleni vakcina fejlesztése miatt világhírűvé vált tudósra, Karikó Katalinra a hétvégén „asszonyságként” hivatkozott egy interjúban. Magyarország miniszterelnöke a Kossuth rádió műsorában a Pfizer–BioNTech oltóanyagáról azt mondta:

„Kis túlzással, de mondhatjuk, hogy ez egy magyar vakcina, amerikai pénz és magyar ész van benne. Büszkék lehetünk a tudós asszonyra, aki egy kisújszállási asszonyság egyébként, mint megtudtam.”

Ide kattintva olvashatók a Telex legfrissebb hírei.

De nem Karikó az egyetlen, akit mostanában ezzel a megnevezéssel illetett Orbán. A miniszterelnök októberben a Hír TV-ben adott egy interjút, ahol Vera Jourovát, az Európai Bizottság alelnökét nevezte így, amikor szóba került, hogy a cseh politikus szerint Orbán nem illiberális demokráciát (illiberal democracy), inkább beteg demokráciát (ill democracy) épít.

„Ez nem a politikáról szól meg a demokráciáról, ez a magyar emberekről szól. Ez az asszonyság onnan, Csehországból úgy látja a magyarokat, mint azok a tökfilkók, akik nincsenek abban a helyzetben, hogy saját döntéseket hozzanak. Hoznak ugyan szegények döntéseket, na de nem tudnak saját döntéseket hozni, nincsenek abban a helyzetben szegény szerencsétlenek”

– mondta akkor a miniszterelnök, aki szerint ez olyan sértés, ami után megálljt kell parancsolni.

Azt, hogy Orbán „asszonyság”-nak hívta Karikót, politikusok és nőjogi aktivisták egyaránt elítélték. A Nem tehetsz róla, tehetsz ellene Facebook-oldal bejegyzése például arról írt, hogy épp ez a fajta „provinciális szexizmus” az, ami hazánkból elüldözte a mára világhírűvé vált kutatót. A poszt szerint ugyanúgy nem megfelelő egy női kutatóra asszonyságként hivatkozni, ahogy nem helyén való a férfi kollégáját uraságnak nevezni.

Szabó Tímea, a Párbeszéd társelnöke az interjú után arról posztolt: abban, ahogy Orbán asszonyságnak nevezte Karikót, a BioNTech cég alelnökét, „minden benne van, amit és ahogy Orbán és az egész kormány a nőkről és a tudományról külön-külön és együtt is gondol”. Bősz Anett, a Liberálisok elnöke szintén a Facebookon fejezte ki nemtetszését, ő azt írta: a miniszterelnök helyett is elnézést kér Karikó Katalin professzortól. A független Szél Bernadett pedig vadkeletinek és minden ízében vállalhatatlannak nevezte Orbán stílusát a saját hivatalos oldalán.

A most 65 éves, szolnoki születésű Karikó Katalin Szegeden diplomázott, a Szegedi Biológiai Kutatóközpontban kezdett dolgozni, majd miután leépítették, 1985-ben elhagyta Magyarországot családjával. Több nyugati egyetemre is próbált jelentkezni, de végül a philadelphiai Temple Egyetem kínált neki ösztöndíj nélkül pozíciót, így oda indult férjével és kislányával, akinek a játék mackójába varrták be az illegálisan átváltott dollárt, amit a Ladájukért kaptak. Később a Pennsylvaniai Egyetemen kutatott, ahol 18 év után váltak meg tőle, majd kinevették őt, mert elfogadta a BioNTech ajánlatát.

Karikó tavaly márciusban a G7-nek azt mondta: Magyarországon valószínűleg csak „panaszkodó, középszerű kutató” lehetett volna.

A Pfizer és a BioNTech, amelynek Karikó az alelnöke, jövőre 32 milliárd dollárt kereshet.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!