Karikó azt kívánja, hogy jövőre már se a vírusra, se az ő nevére ne emlékezzen senki

2020. december 31. – 18:33

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Tudja, hogy fontos, amit csinál, de semmilyen kitüntetést nem várt, nem a díjakért dolgozik – mondta Karikó Katalin, a BioNTech cég alelnöke a Kossuth Rádió csütörtöki adásában.

Karikó Katalin biokémikus szabadalma alapján fejlesztették ki a koronavírus okozta Covid-19 betegség elleni oltások egyikét. A rádióban most azért szólalt meg, mert 2020-ban megkapta a Közmédia Év Embere Díját.

A kutató az MTI szerint többek között arról beszélt, hogy nagyon örült az elismerésnek, de nem a díjakért dolgozik, utoljára 40 éve, 1980-ban kapott ösztöndíjat a Magyar Tudományos Akadémiától. A most díjazott magyar származású kutató azt reméli, hogy többi kutatónak is több figyelem juthat, és a jövőben jobban elismerhetik a munkájukat és a rangjukat a társadalomban, de a fiatalok érdeklődését is felkeltheti a tudományos pálya iránt.

Sokan a Nobel-díj várományosaként emlegetik, de amikor ez szóba került a műsorban, azt mondta: nem gondol ilyenekre, nem számít semmire.

Karikó elismételte azt is: örül, hogy a vakcina az embereknek reményt adott arra, hogy az életük visszatérjen a normális kerékvágásba. (Erről korábban beszélt már a spanyol El Paisnak is.) Elárulta ezen kívül azt is, hogy nagyon jól esett neki, amikor a Pennsylvaniai Egyetemen az oltásra váró orvosok és nővérek megtapsolták őket. „Azt hiszem el is sírtam magam” – idézte fel a kutató, aki december 18-án kapta meg az első oltást. A második oltást január elején kapja meg, de a statisztika szerint már az első is 88 százalékos védettséget ad.

„Még az oltás helye sem fájt” – válaszolta arra a kérdésre, hogy tapasztalt-e valamilyen mellékhatást.

Jövő évre a kutató azt kívánja, hogy egy vírusmentes év legyen, az emberek újra visszatérhessenek a családjukhoz és félelem nélkül gyűlhessenek össze, az olimpiát meg lehessen tartani, színházba, koncertekre lehessen járni.

„És felejtsenek el mindent: a vírust, a vakcinát, engem is, élvezzék hogy az élet visszatér a régi kerékvágásba”

– mondta a rádióban Karikó Katalin.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!
Partnereinktől