Richard Dawkins Nobel-díjat követel Karikó Katalinnak

2020. december 28. – 10:37

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Adják ennek a nőnek a Nobel-díjat – twittelte ki a világhírű evolúcióbiológus karácsony utolsó napján, a Wired cikkét linkelve – írta a 444.hu. Dawkins Karikó Katalin előtt tisztelgett a cikkel, amelyből azt a részt emeli ki, hogy Karikótól 18 év után hogyan vált meg a Pennsylvaniai Egyetem 2013-ban – nem újították meg állását a tanszékén –, majd kinevették őt, mert elfogadta a BioNTech ajánlatát. Az egyetemen legyintettek a BioNTechre, mondván, a cégnek még honlapja sincs. Karikót 1985-ben pedig a Szegedi Biológiai Központból bocsátották el többed magával egy leépítéskor.

Hét évvel később már mindenki ismeri a cég nevét, amely a német Pfizerrel közösen dolgozta ki elsőként a koronavírus elleni vakcinát, amelynek alapját Karikó RNS-kutatásai adták. A Pennsylvaniai Egyetem nem csak Karikóval, de szabadalmával sem bánt okosan: „2004-ben fedeztük fel a módosított mRNS jelentőségét, egy évvel később Drew Weissman kollégámmal együtt szabadalmat jegyeztettünk be a módosított nukleozidokat tartalmazó mRNS terápiás alkalmazására. Sajnos a szabadalmi jogot a Pennsylvaniai Egyetem 300 ezer dollárért eladta egy kívülálló cégnek, majd hét évvel később, amikor még szó sem volt járványról, az a cég 150 millió dollárért adta tovább a szabadalmi jogot a Modernának, valamint a BioNTechnek.” – mesélte a Hvg.hu-nak Karikó.

A vakcinán és a Pfizer és a BioNTech – amelynek Karikó az alelnöke – jövőre 32 milliárd dollárt kereshet.

Mi akkor is kérdezünk, ha valaki nem akar válaszolni Nekünk itt a Telexnél a szabad sajtó azt jelenti, hogy politikusok, oligarchák nem befolyásolhatják azt, miről írunk, miről nem, kivel dolgozunk, vagy kivel nem. A szabad sajtó nekünk kritikusságot, korrektséget, kíváncsiságot jelent. Hogy a közérdekű sztorikról beszámolunk, hogy mindig oda megyünk, ahol a dolgok történnek.

Nem egyszerű a munkánk, van, hogy falakba ütközünk: nem válaszolnak a megkereséseinkre, kordonokkal zárnak el, hogy ne tehessünk fel kérdéseket. Ha szeretnéd, hogy ennek ellenére is kitartóan kérdéseket tegyünk fel, hogy megmutathassuk a lehető legtöbbféle álláspontot, a legtöbb tényt és bizonyítékot, támogasd a munkánkat!
Támogass