Richard Dawkins Nobel-díjat követel Karikó Katalinnak

2020. december 28. – 10:37

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Adják ennek a nőnek a Nobel-díjat – twittelte ki a világhírű evolúcióbiológus karácsony utolsó napján, a Wired cikkét linkelve – írta a 444.hu. Dawkins Karikó Katalin előtt tisztelgett a cikkel, amelyből azt a részt emeli ki, hogy Karikótól 18 év után hogyan vált meg a Pennsylvaniai Egyetem 2013-ban – nem újították meg állását a tanszékén –, majd kinevették őt, mert elfogadta a BioNTech ajánlatát. Az egyetemen legyintettek a BioNTechre, mondván, a cégnek még honlapja sincs. Karikót 1985-ben pedig a Szegedi Biológiai Központból bocsátották el többed magával egy leépítéskor.

Hét évvel később már mindenki ismeri a cég nevét, amely a német Pfizerrel közösen dolgozta ki elsőként a koronavírus elleni vakcinát, amelynek alapját Karikó RNS-kutatásai adták. A Pennsylvaniai Egyetem nem csak Karikóval, de szabadalmával sem bánt okosan: „2004-ben fedeztük fel a módosított mRNS jelentőségét, egy évvel később Drew Weissman kollégámmal együtt szabadalmat jegyeztettünk be a módosított nukleozidokat tartalmazó mRNS terápiás alkalmazására. Sajnos a szabadalmi jogot a Pennsylvaniai Egyetem 300 ezer dollárért eladta egy kívülálló cégnek, majd hét évvel később, amikor még szó sem volt járványról, az a cég 150 millió dollárért adta tovább a szabadalmi jogot a Modernának, valamint a BioNTechnek.” – mesélte a Hvg.hu-nak Karikó.

A vakcinán és a Pfizer és a BioNTech – amelynek Karikó az alelnöke – jövőre 32 milliárd dollárt kereshet.

Már egy éve van Telex! 🎉

Ez azt is jelenti, hogy sok támogatónk regisztrációja lejárt. Ha e-mail-címed megadásával kéred, megnézzük, hogy tartozik-e regisztráció az e-mail-címedhez, és ha igen, milyen támogatási adatokkal.

A Telex csak tőled függ. Legyél a rendszeres támogatónk!
Támogatom!
A Telex csak tőled függ. Legyél a rendszeres támogatónk!
Támogatom!