Megérte teljesen felforgatni a Golden Globe-ot

Legfontosabb

2024. január 8. – 05:08

Megérte teljesen felforgatni a Golden Globe-ot
Christopher Nolan a legjobb rendezőnek járó Golden Globe-díjjal – Fotó: Rich Polk / Golden Globes via AFP

Másolás

Vágólapra másolva

Az Oppenheimernek nagy estéje volt, Christopher Nolan először nyert Golden Globe-ot, de a film szereplői közül Cillian Murphy és Robert Downey Jr. is megnyerte kategóriáját. A Barbie a vártnál kevesebbet nyert, szemben a Szegény párákkal, a Budapesten forgatott film az este nagy nyertese lett. A sorozatok között A mackó, az Utódlás és a Balhé dominált, az este meglepetését pedig az Egy zuhanás anatómiája és A fiú és a szürke gém győzelme jelentette. Akármilyen hihetetlen, Meryl Streep és Taylor Swift sem nyert Golden Globe-ot.

A Golden Globe az Oscarhoz képest kevésbé karótnyelt díjátadó volt mindig is, az idén debütáló műsorvezető, Jo Koy humorista így csak a hagyományokat folytatta, amikor a nyitóbeszédében az egyik poénban Barry Keoghan Saltburnben közelebbről megismerhető péniszét kötötte össze Bradley Cooper Maestróban viselt műorrával. Koy gyorsan megnyugtatott mindenkit arról is, hogy Taylor Swift is megérkezett gálára, hozzátéve, itt talán nem mutogatják majd annyit, mint egy NFL-meccs közvetítésében.

A díjról szavazó, filmes újságírókból álló szervezet a korábbi botrányok miatt teljesen megújult (erről később még lesz szó), sokkal többen és sokkal több országból szavaztak az idei kategóriákra, így benne volt a levegőben, hogy azért lesz meglepetés a győztesek között. Legalább ez a kiszámíthatatlanság hozott némi izgalmat az estébe, mert a köszönőbeszédekben alig akadt emlékezetes mondat, és a színészek is csak maximum finoman utalgattak a Golden Globe-körüli korábbi botrányokra.

Az első komolyabb meglepetésre nem is kellett sokat várni, ugyanis a legjobb női mellékszereplő díját sorozatban nem a toronymagas esélyes Meryl Streep (Gyilkos a házban), hanem Elizabeth Debicki kapta Diana hercegné megformálásáért A koronában.

Ezzel szemben a netflixes Balhé (Beef) tarolására számítani lehetett a minisorozat/antológiasorozat kategóriákban, a két főszereplő, Ali Wong és Steven Yeun el is hozta két legjobb főszereplő díját és maga a sorozat is nyerte a kategóriáját.

Szintén a papírformát hozta a vígjátéksorozatok között (most ne menjünk bele abba, hogy mi alapján számít valami vígjátéknak a Golden Globe-on) A mackó (The Bear) dominanciája. A legjobb vígjátéksorozat mellett a nemrég Calvin Klein-modellként is debütáló Jeremy Allen White hozta el a férfi, Ayo Edebiri pedig a legjobb női főszereplő díját. Utóbbi még

azoknak az asszisztenseknek is megköszönte az elismerést, akik válaszolnak az őrült emailjeire.

A 2023-ban utolsó szezonjával elbúcsúzó Utódlás (Succession) sem maradt újabb adag Golden Globe nélkül, Kieran Culkin elvitte a legjobb férfi főszereplőnek járó elismerést, amire a színpadon azzal reagált, hogy 20 évvel ezelőtti jelölése után nem gondolta volna, hogy esélye lesz erre a díjra. A legjobb férfi mellékszereplő díját szintén az Utódlás színésze, Matthew Macfadyen kapta, a sorozatbeli feleségét alakító Sarah Snook pedig másodjára is megkapta a legjobb női főszereplőnek járó Golden Globe-ot. Az este végén a sorozat elhozta a fődíjat is, azaz ez lett a legjobb drámasorozat, amelynek showrunnere, Jesse Amstrong szerint keserédes volt a búcsú, de úgy érezték, a negyedik évaddal kell elengedniük a sorozatot.

Oppenheimer- és Szegény párák-uralom a filmes kategóriákban

A Golden Globe sajátossága, hogy külön kategóriákban versenyeznek a drámák és a vígjátékok/musicalek, így a két nagy esélyes filmnek, a Barbie-nak és az Oppenheimernek még egymás ellen sem kellett mérkőznie.

„Azt mondták, felismerhetetlenül kifinomult játék volt, ami az én esetemben tudjuk, hogy óriási dicséret”

– viccelt önironikusan a színpadon már a díjjal a kezében Robert Downey Jr., aki az Oppenheimerben Lewis Strauss megformálásáért kapta meg a legjobb férfi mellékszereplő díját.

Az Oppenheimer stábjának remek estéje volt, Christopher Nolan először kapta a legjobb rendező Golden Globe-díját, szintén először nyert filmzenéért Ludwig Göransson. Christopher Nolan a köszönőbeszédében arra a pillanatra emlékezett vissza, amikor utoljára ugyanezen a díjátadón egy nehéz helyzetben Heath Ledger helyett kellett átvennie a díjat. A férfi főszereplők között pedig a nagy esélyesnek tartott Cillian Murphy nyert, ezzel az Oppenheimer elég magabiztosan fordulhat rá az Oscar-gálára is.

Lily Gladstone-nak sikerült történelmet írnia, hiszen a Megfojtott virágokban nyújtott alakításáért megkapta a legjobb női főszereplő díját, amivel ő lett az első őslakos nő, aki ebben a kategóriában nem csak a jelölésig eljutott, de meg is nyerte azt. Gladstone a köszönőbeszédét is blackfeet indián nyelven kezdte el, csak később váltott angolra. Gladstone kapta talán a legnagyobb ovációt az egész este során.

Lily Gladstone a legjobb női főszereplőnek járó díjjal a Golden Globe-on – Fotó: Rich Polk / Golden Globes 2024
Lily Gladstone a legjobb női főszereplőnek járó díjjal a Golden Globe-on – Fotó: Rich Polk / Golden Globes 2024

A forgatókönyvek kategóriája nagy meglepetést hozott, itt az elemzők a Barbie győzelmére számítottak, ezzel szemben Justine Trier és férje Arthur Harari munkája, a járvány alatt megírt, szinte végig egy tárgyalóteremben játszódó Egy zuhanás anatómiája nyerte az elismerést.

Nagyon sikeres Golden Globe-ot zárt a Budapesten forgatott Szegény párák is, a film elhozta a Barbie elől a legjobb vígjáték díját, Emma Stone pedig a legjobb női főszereplőnek járó Arany Glóbuszt kapta.

A Barbie hozta el az egyik új kategória díját, amit lényegében a legnagyobb globális mozis kasszasikernek alapítottak. Ebben a kategóriában olyan filmek versenyezhettek, amelyek legalább 150 millió dolláros bevételt értek el világszerte. A Barbie főszereplője, Margot Robbie elsőként azoknak köszönte meg ezt a díjat, akik rózsaszínbe öltöztek és elmentek a világ legjobb helyére: a moziba. Ahogy az várható volt, a legjobb eredeti dal kategóriájában pedig a filmet záró Billie Eilish-dal, a What Was I Made For nyert.

Valószínűleg segíti majd a Téli szünet (The Holdovers) itthoni sikerét is (a filmet februárban mutatják be itthon), hogy Paul Giamatti nyerte a legjobb férfi főszereplő díját a vígjátékok között a filmbéli tanár szerepéért. Erre reagálva Giamatti többek között a tanároknak ajánlotta a díját a köszönőbeszédében. A karácsonyi, keserédes film egy másik díjat is elhozott, az iskola konyháját vezető, gyászoló nőt alakító Da’Vine Joy Randolph lett a legjobb női mellékszereplő.

Az animációs filmek között a legnagyobb esélyesnek a Pókember: A pókverzumon át számított, ám meglepetésre a nemzetközi újságírócsapat Mijazaki Hajao alkotását, A fiú és a szürke gém című filmet szavazta meg a legjobbnak.

A Golden Globe-on először díjazták a legjobb stand-up műsorokat, ebben a kategóriában a gála korábbi házigazdája, Ricky Gervais nyert, a nemrég bemutatott Armageddonnal.

A botrányok miatt újra ki kellett találni a díjat

A Golden Globe-ot övező, 2021-ben kirobbanó botrányok idején úgy tűnt, a második legrangosabb amerikai filmdíjat egyszerűen elsöpri a színészek és filmesek ellenszenve. A díjátadó és a márka azonban új tulajdonosi háttérrel és valószínűleg rengeteg lobbival visszaépítette magát 2024-re, így idén a korábbi zártkörű, szomorkás rendezvény után már újra országos tévécsatorna (CBS) közvetítette Amerikában a gálát, Hollywood pedig gyorsan meg is bocsátotta a Golden Globe korábbi bűneit.

Ehhez többek között az kellett, hogy a díjakról döntő, korrupcióval, szakmaiatlansággal vádolt, csupa fehér emberből álló szervezetet feloszlatták. A Golden Globe mögött álló, a Hollywoodban élő, külföldi filmes újságírókat tömörítő szervezet (HFPA) tagja volt Návai Anikó is, aki nemrég egy interjúban azt mondta, hogy a korábbi hírekkel ellentétben nem kirúgták, hanem önként távozott a HFPA-tól. Návai szerint a HFPA korábbi tagjainak a botrányok után az egész Golden Globe-brandet megvásárló új tulajdonosok felajánlották, hogy maradhatnak az új szervezetben, ám Návai nem élt ezzel a lehetősséggel.

A Golden Globe új tulajdonosi köre a díjat érő kritikákra reagálva, már komolyabb előszűrés után építette fel a díjakról döntő újságírói csapatot. Végül egy több mint 300 fős, a világ minden tájáról érkező újságíróból álló csapat dönt a Golden Globe-ról, a szavazók között ott találjuk a Népszava munkatársát, Csákvári Gézát is.

A Golden Globe nyertesei és jelöltjei

Filmes kategóriák

Legjobb film (dráma)

  • Egy zuhanás anatómiája (Anatomy of a Fall)
  • Győztes: Oppenheimer
  • Megfojtott virágok (Killers of the Flower Moon)
  • Maestro
  • Előző életek (Past Lives)
  • Érdekvédelmi terület (The Zone of Interest)

Legjobb film (vígjáték vagy musical)

  • Air
  • American Fiction
  • Barbie
  • Győztes: Szegény párák (Poor Things)
  • Téli szünet (The Holdovers)
  • May December

Legnagyobb mozifilmes teljesítmény és kasszasiker

  • Győztes: Barbie
  • A galaxis őrzői 3. (Guardians of the Galaxy Vol. 3)
  • Mission: Impossible – Leszámolás – Első Rész (Mission:Impossibel – Dead Reckoning Part One)
  • Oppenheimer
  • Pókember: A pókverzumon át (Spider-Man: Across the Spider-Verse)
  • Super Mario Bros: A film (The Super Mario Bros. Movie)
  • John Wick 4. felvonás (John Wick: Chapter 4)
  • Taylor Swift: The Eras Tour

Legjobb nem angol nyelvű film

  • Győztes: Egy zuhanás anatómiája (Anatomy of a Fall)
  • Hulló levelek (Fallen Leaves)
  • Én vagyok a kapitány (Io Capitano)
  • Előző életek (Past Lives)
  • A hó társadalma (Society of the Snow)
  • Érdekvédelmi terület (The Zone of Interest)

Legjobb animációs film

  • Győztes: A fiú és a szürke gém (The Boy and the Heron)
  • Elemi (Elemental)
  • Pókember: A pókverzumon át (Spider-Man: Across the Spider-Verse)
  • Super Mario Bros: A film (The Super Mario Bros. Movie)
  • Suzume
  • Kívánság (Wish)

Legjobb férfi főszereplő (dráma)

  • Bradley Cooper — Maestro
  • Colman Domingo — Rustin
  • Leonardo DiCaprio — Megfojtott virágok
  • Barry Keoghan — Saltburn
  • Győztes: Cillian Murphy — Oppenheimer
  • Andrew Scott — All of Us Strangers

Legjobb férfi főszereplő (vígjáték vagy musical)

  • Nicolas Cage — Álmaid hőse (Dream Scenario)
  • Timothée Chalamet — Wonka
  • Matt Damon — Air
  • Győztes: Paul Giamatti — Téli szünet
  • Joaquin Phoenix — Amitől félünk (Beau is Afraid)
  • Jeffrey Wright — American Fiction

Legjobb női főszereplő (dráma)

  • Annette Bening — Nyad
  • Győztes: Lily Gladstone — Megfojtott virágok
  • Sandra Hüller — Egy zuhanás anatómiája
  • Greta Lee — Előző életek
  • Carey Mulligan — Maestro
  • Cailee Spaeny — Priscilla

Legjobb női főszereplő (vígjáték vagy musical)

  • Fantasia Barrino — Bíborszín (The Color Purple)
  • Jennifer Lawrence — Barátnőt felveszünk (No Hard Feelings)
  • Natalie Portman — May December
  • Alma Pöysti – Hulló levelek
  • Győztes: Emma Stone — Szegény párák
  • Margot Robbie — Barbie

Legjobb férfi mellékszereplő

  • Willem Dafoe — Szegény párák
  • Robert DeNiro – Megfojtott virágok
  • Győztes: Robert Downey Jr. – Oppenheimer
  • Ryan Gosling – Barbie
  • Charles Melton – May December
  • Mark Ruffalo – Szegény párák

Legjobb női mellékszereplő

  • Danielle Brooks — Bíborszín
  • Emily Blunt — Oppenheimer
  • Jodie Foster – Nyad
  • Julianne Moore — May December
  • Rosamund Pike — Saltburn
  • Győztes: Da’Vine Joy Randolph — Téli szünet

Legjobb rendezés

  • Bradley Cooper — Maestro
  • Greta Gerwig — Barbie
  • Yorgos Lanthimos — Szegény párák
  • Győztes: Christopher Nolan — Oppenheimer
  • Martin Scorsese — Megfojtott virágok
  • Celine Song — Előző életek

Legjobb forgatókönyv

  • Győztes: Egy zuhanás anatómiája — Justine Triet, Arthur Harari
  • Barbie — Greta Gerwig, Noah Baumbach
  • Megfojtott virágok — Eric Roth, Martin Scorsese
  • Szegény párák — Tony McNamara
  • Oppenheimer — Christopher Nolan
  • Előző életek — Celine Song

Legjobb filmzene

  • A fiú és a szürke gém — Joe Hisaishi
  • Megfojtott virágok — Robbie Robertson
  • Győztes: Oppenheimer — Ludwig Göransson
  • Szegény párák — Jerskin Fendrix
  • Pókember: A pókverzumon át — Daniel Pemberton
  • Érdekvédelmi terület — Mica Levi

Legjobb eredeti dal

  • Caroline Ailin, Dua Lipa, Mark Ronson és Andrew Wyatt: Dance the Night
  • Mark Ronson, Andrew Wyatt: I’m Just Ken
  • Győztes: Billie Eilish és Finneas: What Was I Made For
  • Lenny Kravitz: Road to Freedom
  • Bruce Springsteen és Patti Scialfa: She Came to Me
  • Jack Black, Aaron Horvath, Michael Jelenic, Eric Osmond, John Spiker: Peaches

Tévés kategóriák

Legjobb drámasorozat

  • 1923
  • A korona (The Crown)
  • A diplomata (The Diplomat)
  • The Last of Us
  • The Morning Show
  • Győztes: Utódlás (Succession)

Legjobb vígjátéksorozat

  • Abbott Általános Iskola (Abbott Elementary)
  • Barry
  • Győztes: A mackó (The Bear)
  • Az esküdtszék (Jury Duty)
  • Gyilkos a házban (Only Murders in the Building)
  • Ted Lasso

Legjobb minisorozat vagy antológiasorozat

  • A láthatatlan fény (All the Light We Cannot See)
  • Győztes: Balhé (Beef)
  • Daisy Jones and the Six
  • Fargo
  • Fellow Travelers
  • Minden kémia (Lessons in Chemistry)

Legjobb stand-up műsor

  • Győztes: Ricky Gervais: Armageddon
  • Trevor Noah: Where Was I
  • Chris Rock: Selective Outrage
  • Amy Schumer: Emergency Contact
  • Wanda Sykes: I’m an Entertainer
  • Sarah Silverman: Someone You Love

Legjobb férfi főszereplő (drámasorozat)

  • Brian Cox — Utódlás
  • Győztes: Kieran Culkin — Utódlás
  • Gary Oldman — Utolsó befutók (Slow Horses)
  • Pedro Pascal — The Last of Us
  • Jeremy Strong — Utódlás
  • Dominic West — A korona

Legjobb női főszereplő (drámasorozat)

  • Helen Mirren — 1923
  • Bella Ramsey — The Last of Us
  • Keri Russell — A diplomata
  • Győztes: Sarah Snook — Utódlás
  • Imelda Staunton — A korona
  • Emma Stone — The Curse

Legjobb férfi főszereplő (vígjátéksorozat)

  • Bill Hader — Barry
  • Steve Martin — Gyilkos a házban
  • Jason Segel — Direkt terápia (Shrinking)
  • Martin Short — Gyilkos a házban
  • Jason Sudeikis — Ted Lasso
  • Győztes: Jeremy Allen White — A mackó

Legjobb női főszereplő (vígjátéksorozat)

  • Rachel Brosnahan — A káprázatos Mrs. Maisel (The Marvelous Mrs. Maisel)
  • Quinta Brunson — Abbott Általános Iskola
  • Győztes: Ayo Edebiri — A mackó
  • Elle Fanning — Nagy Katalin – A kezdetek (The Great)
  • Selena Gomez — Gyilkos a házban
  • Natasha Lyonne — Poker Face

Legjobb férfi főszereplő (minisorozat vagy antológiasorozat)

  • Matt Bomer — Fellow Travelers
  • Sam Claflin — Daisy Jones and the Six
  • Jon Hamm — Fargo
  • Woody Harrelson — A Fehér Ház vízszerelői (White House Plumbers)
  • David Oyelowo — Lawmen: Bass Reeves
  • Győztes: Steven Yeun — Balhé

Legjobb női főszereplő (minisorozat vagy antológiasorozat)

  • Riley Keough — Daisy Jones and the Six
  • Brie Larson — Minden kémia
  • Elizabeth Olsen — Szerelem és halál (Love and Death)
  • Juno Temple — Fargo
  • Rachel Weisz — Dead Ringers
  • Győztes: Ali Wong — Balhé

Legjobb férfi mellékszereplő sorozatban

  • Billy Crudup — The Morning Show
  • Győztes: Matthew Macfadyen — Utódlás
  • James Marsden — Az esküdtszék
  • Ebon Moss-Bachrach — A mackó
  • Alan Ruck — Utódlás
  • Alexander Skarsgard — Utódlás

Legjobb női mellékszereplő sorozatban

  • Győztes: Elizabeth Debicki — A korona
  • Abby Elliott — A mackó
  • Christina Ricci — Yellowjackets
  • J. Smith-Cameron — Utódlás
  • Meryl Streep — Gyilkos a házban
  • Hannah Waddingham — Ted Lasso
Kedvenceink
Csatlakozz a csoportunkhoz!