Návai Anikó szerint a főszerkesztője döntött a Scarlett Johansson-interjú közléséről

2023. december 15. – 08:26

Másolás

Vágólapra másolva

A plagizált Scarlett Johansson-interjúról és arról is beszélt Návai Anikó, hogy elképzelhető: hamarosan újra együtt dolgoznak majd a Golden Globe tulajdonosával csak „más felállásban”.

A hollywoodi tudósító a Népszavának adott interjújában elmondta, hogy a Golden Globe-tól való „kirúgása” után azért nem reagált sokáig, mert „Hollywoodban lassan őrölnek isten malmai”. Nem is volt mondanivalója, amíg tisztázódott, hogy a Deadline téves információkat közölt róla. Felidézte: a tévedést a Golden Globe-díj új tulajdonosa is elismerte. Návairól azt írták, hogy a szervezet etikai kódexének megsértése miatt elbocsátották, később azonban kiderült: békésen válnak el a Golden Globe-ot szervező cég és Návai Anikó útjai.

Ahogy Návai is felidézte, a Golden Globe-díjat a nyár folyamán megvette egy új tulajdonos, és felajánlotta a Hollywood Foreign Press Association (HFPA) tagjainak a döntési lehetőséget: átigazolnak vagy távoznak. Návai saját bevallása szerint már fontolgatta, hogy nem folytatja a díj új tulajdonosánál. Ezt azzal indokolta, hogy több időt szeretne tölteni Budapesten, illetve azzal, hogy az újságírás „gyökeresen és hátrányosan” megváltozott.

Arról is beszélt a Népszavának, hogy a jövőben hollywoodi stúdiókkal és producerekkel fog dolgozni, ez a tevékenység pedig „etikai konfliktusban van azzal”, hogy Golden Globe-szavazó maradjon. Návai azt állítja, hogy olyan „barátsággal” váltak el a Globe jelenlegi tulajdonosától, hogy azt is elképzelhető, hogy hamarosan újra együtt dolgoznak majd, csak „más felállásban”.

Návai két éve egy olyan Scarlett Johansson-interjút közölt a Nők Lapjában, aminek a szövegét máshonnan szedte, a plagizálást be is vallotta. Ezzel kapcsolatban elmondta, hogy a színésznővel karrierje során öt interjút készített. Az említett esetben nem kapott friss interjút Johanssontól, amit állítása szerint közölt is a Nők Lapja akkori főszerkesztőjével, aki ennek ellenére címlapsztoriként közölte archív anyagaikból összeszedett interjút.

Arra a kritikára, hogy az egyéb interjúiban elhangzó válaszok hasonlítanak más újságírók cikkeire is reagált: „Az én kérdésemre adott válasz esetleg előbb jelent meg angolul az interneten, mint magyarul egy napilapban vagy egy magazinban.” Hozzátette: egy sztár egy film kapcsán körülbelül 80-150 interjút ad, és bizony előfordul, hogy hasonló kérdésekre hasonlóan válaszol.

Návai Anikó neve hosszú ideig egyet jelentett a magyar médiában a Los Angeles-i tudósításokkal, 2010 után, a Golden Globe-ot osztó brigád tagjaként pár évig egyenesen megkerülhetetlen volt a tévében. Návai Anikó munkásságáról ebben a cikkben írtunk bővebben.

Kedvenceink
Csatlakozz a csoportunkhoz!