Návai Anikó szerint békésen vált el a Golden Globe mögött álló cégtől

2023. szeptember 25. – 09:29

Másolás

Vágólapra másolva

Frissítés: A Golden Globe oldalán november 16-án megjelent közlemény szerint békésen válnak el a Golden Globe-ot szervező cég és Návai Anikó útjai, ezért frissítettük cikkünk korábbi címét.

A szervezet etikai kódexének megsértése miatt elbocsátotta Návai Anikót és két másik újságírót, Howaida Hamdyt, Munawar Hosaint a Golden Globe-ot szervező cég, a Dick Clark Productions – írja a Hollywood Reporter. A lap értesülése szerint Návai Anikót a viselkedésére érkezett panaszok kivizsgálása után távolították el két másik taggal együtt. A Golden Globe/Eldridge oldalán november 16-án megjelent közlemény szerint Návai barátságosan távozik a cégtől, hogy független szórakoztatóipari újságíróként folytassa karrierjét.

Ahogy arról korábban beszámoltunk, júniusban addigi formájában megszűnt a Golden Globe-díjakat is odaítélő Hollywood Foreign Press Association (HFPA). A HFPA tagjai kizárólag olyan újságírók voltak, akik Kaliforniában élnek, és külföldi lapoknak, tévéknek tudósítottak, vagy saját YouTube-csatornát vezettek. A szervezetet nyáron vásárolta meg az Eldridge Industries a díjátadó gálát szervező Dick Clark Productions (DCP) céggel együtt, a szervezet tagjai pedig a vállalkozás fizetett alkalmazottai lettek.

A HFPA hírnevét évek óta tépázzák a különféle botrányok. Ezekről itt írtunk bővebben.

Návai, valamint Hamdy és Hosain is a cég alkalmazottai lettek. Elbocsátásuk azt jelenti, hogy a jövőben nem is szavazhatnak a Golden Globe-díjra, vasárnap estére mindhármójuk adatlapja eltűnt a Golden Globe honlapjáról.

Howaida Hamdy egy egyiptomi újságíró és kritikus, a múlt hónapban azért indult ellene belső vizsgálat, mert állítólag antiszemita üzeneteket tweetelt arabul, és a kritikáiban is hasonló érzelmeket fogalmazott meg. Hamdyt 2021-ben vették fel a HFPA-ba, miután a szervezet több kritikát kapott, hogy nem elég diverz a tagok összetétele. Hosain 1993 óta volt a szervezet tagja, Návai Anikó pedig 2000 óta. Esetükben a Hollywood Reporter nem részletezi, hogy pontosan milyen panaszok miatt indult ellenük belső vizsgálat.

Návai Anikó neve már egy ideje egyet jelentett a magyar médiában a Los Angeles-i tudósításokkal, 2010 után, a Golden Globe-ot osztó brigád tagjaként pár évig egyenesen megkerülhetetlen volt a tévében. A botrányok nem kerülték el, két éve például egy olyan Scarlett Johansson-interjút közölt a Nők Lapjában, aminek a szövegét máshonnan szedte, a plagizálást be is vallotta. Návai akkor is előkerült, amikor 2020-ban egy Kjersti Flaa nevű norvég újságíró jogi útra terelte azt, hogy nem engedték csatlakozni a HFPA-hoz. Flaa keresetéből elég sok kellemetlen részlet derült ki a Golden Globe-díjakat osztó társaságról, többek között egy „meg nem nevezett magyar tagról”.

Návai Anikó munkásságáról ebben a cikkben írtunk bővebben.

Kedvenceink
Csatlakozz a csoportunkhoz!