Megint előszedték a Golden Globe-ot osztó társaságot

2021. február 24. – 05:05

Megint előszedték a Golden Globe-ot osztó társaságot
Joaquin Phoenix a Jokerben nyújtott alakításáért kapott díjával 2020-ban – Fotó: Image Press Agency / NurPhoto / NurPhoto via AFP

Másolás

Vágólapra másolva

A Golden Globe olyan Hollywoodban, mint a kellemetlen rokon, aki feltűnik az összes családi ünnepségen, hülye vicceket mesél, ciki fotókat mutogat, megissza az ingyenpiát, értelmesen beszélgetni vele nemigen lehet, de valakik mégis ragaszkodnak ahhoz, hogy ott legyen a meghívottak között, mert hát mégis a család tagja.

Miközben az Oscar-díjat egy több ezer elismert szakemberből, filmesből, színészből álló akadémia adja oda egy hosszas szavazási procedúra végén, a Golden Globe-ot osztogató Hollywood Foreign Press Association (HFPA) egy 87 fős, újságírókat egyesítő szervezet, amit szinte rendszeresen, úgy 20 évente megtalál mindig a botrány. A botrány viszont mindig ugyanaz: a tagok általában korruptak, lefizethetőek, különböző juttatásokkal, luxusajándékokkal, vagy egyszerűen híres emberek közelségével el lehet érni náluk, hogy egy bizonyos stúdió filmjére vagy annak a filmnek a főszereplőjére szavazzanak.

A HFPA tagjai pár elismert, valóban neves újságíró kivételével olyanok, akikről nemhogy átlagemberek, hanem a szakma sem hallott. Ott van a fantasztikus kelet-európai sztilójáról ismert lengyel Yola Czaderska-Hayek vagy a saját hazájában kis költségvetésű akciófilmeket készítő orosz testépítő, Alekszandr Nyevszkij. Vagy mondjuk magyar részről a Horváth Ilona-féle szakácskönyv különböző ételeivel támadó Návai Anikó.

Návai Anikó 2020-ban név szerint felmerült egy ügyben, amikor a Kjersti Flaa nevű norvég újságíró benyújtott egy keresetet az amerikai bíróságon, amiért a HFPA kartellszerű működése miatt képtelen volt tagfelvételt nyerni. Az újságíróként dolgozó Flaa többek között azt hozta fel a keresetben, hogy egyre több olyan tag van a szövetségben, akik 80 év felett vannak, és nemigen vannak olyan állapotban, hogy filmek díjazásáról döntsenek, nemhogy meg is nézzék azokat előtte. Állítólag van olyan tag, aki 90 éves is elmúlt, és orvosi papírja volt arról, hogy süket és vak. Flaa keresete akkor emlegette Návait, amikor az újságíró tudomására jutott egy beszélgetés, amiben a magyar tag kifejtette, előbb szavazna egy kutyára, mint egy bizonyos új tagra.

A keresetből végül nem lett semmi, a bíróság kihajította az ügyet, mondván, Flaa-nak nem keletkezett semmiféle anyagi vagy erkölcsi kára abból, hogy nem került be a HFPA tagjai közé. A Los Angeles Times azonban pár napja elkezdte hosszú cikkekben feltárni azt, hogy ugyan kárt nem szenvedett miatta, de ha bekerül a zsírosbödön közelébe, egészen jó anyagi lehetőségei lehettek volna.

A HFPA ugyanis az idén júniusban véget érő pénzügyi évében nagyjából 2,15 millió dollárt (634 millió forint) fizetett ki a tagjainak. A szervezetben különböző bizottságokat hoztak létre, ami aztán lehetőséget adott egyre cifrább fizetésekre is.

  • Két tucat tag például 3465 dollárt kapott januárban azért, hogy idegen nyelvű filmeket nézzen.
  • Van egy úgynevezett utazási bizottság, aminek a tagjai 2310 dollárt kapnak havonta.
  • Az archívumi bizottság tagjai 2200 dollárt kapnak, pénzt ér, ha a tagok a szervezet honlapjára írnak cikkeket és így tovább.
  • Az HFPA igazgatótanácsának tagjai 22 ezer és 78 ezer dollár között kaptak az előző pénzügyi évben, ez legalább fele/harmadannyi, mint 12 hónappal korábban. Az is igaz, hogy a lényegesen nagyobb létszámmal működő filmakadémia vezetősége egy fillért nem kap a munkájáért.

A kifizetések azért aggályosak, mert a HFPA nonprofit szervezetként van bejegyezve, nem kell szövetségi adót fizetnie, október végén 50 millió dollár tartaléka volt készpénzben. A szervezet nagyjából 27 millió dollárt kap az NBC-től a televíziós közvetítési jogokért, de muszáj hozzátenni, hogy jótékony célokra is költenek, 2020-ban 5 millió dollárnyit szórtak szét.

A Golden Globe a korrupciós botrányok és azok elsimítása mellett arról is híres, hogy egészen tökkelütött jelölteket válogat évről évre. Idén az egyik ilyen film volt az idei jelölések idején még be sem mutatott musical, a Music a Sia néven közismert énekesnő rendezésében, és ugyanekkora fennforgást okozott, hogy a legjobb sorozatok közé bevették a netflixes limonádét, az Emily Párizsban-t.

Részlet az Emily Párizsban című sorozatból – Fotó: Carole Bethuel/Netflix
Részlet az Emily Párizsban című sorozatból – Fotó: Carole Bethuel/Netflix

Kiderült, hogy a sorozatot gyártó Paramount Network 2019-ben 30 HFPA-tagot vitt el az Emily Párizsban forgatására, ahol egy ötcsillagos szállodában szállásolták el őket két estére. Az ilyesmi események gyakoriak a szórakoztatóiparban, képmutató lennék, ha nem írnám le azt, hogy én is voltam már ilyenen, igaz, nem 2019-ben, amikor nagyon sok stúdió és forgalmazó jelentősen visszavett a költésekből. És nem is vagyok a HFPA tagja, és nem döntök később arról, hogy mit lehet potenciálisan az év legjobb sorozatának nevezni.

Ami problémás lehet olyankor, amikor más, erre érdemesebb jelöltek esnek ki. Habár eldönteni, hogy melyik film vagy sorozat a legjobb egy adott évben, teljesen szubjektív dolog, nehéz elmenni amellett, hogy a Golden Globe-on a Tönkretehetlek című sorozat, vagy Az 5 bajtárs című Spike Lee-film egyik kategóriában sem szerepel. Lehet vitatkozni azzal, hogy mennyire jó film Az 5 bajtárs, de azzal már nehezebb, hogy mennyire jó volt benne Delroy Lindo vagy Chadwick Boseman. A HFPA-nak a Los Angeles Times legtöbb értesülésére volt válasza. A szervezet nem felelős azért, hogyan szavaznak a tagjai. Büszkék az idős újságíróikra. Ezekben a nehéz időkben megtesznek mindent, hogy az újságírók ne kerüljenek szorult helyzetbe. Viták előfordulnak mindenhol. A szervezet személyi kiadásai csekélyek a jótékonysági kiadásokhoz képest. Minden új tagot szeretettel várnak.

A 2021-es Golden Globe-díjátadót március 1-jén tartják, virtuálisan. A jelöltek listáját itt lehet elolvasni.

Források: Los Angeles Times, Variety

Kedvenceink
Csatlakozz a csoportunkhoz!