A siksikaitsitapi színésznő történelmet írhat Hollywoodban

2024. január 7. – 10:53

A siksikaitsitapi színésznő történelmet írhat Hollywoodban
Lily Gladstone amerikai színésznő a TIME 100 Next gálán New Yorkban, 2023. október 24-én – Fotó: Angela Weiss /AFP

Másolás

Vágólapra másolva

Amikor a cannes-i bemutató után néhány hónappal Lily Gladstone világossá tette, hogy a legjobb női főszereplő, nem pedig a mellékszereplő kategóriájában szeretne indulni a 2024-es Oscar-díjért, és ennek érdekében fog mostantól kampányolni, eléggé meglepte Hollywoodot. Nemcsak azért, mert papíron inkább egy Leonardo DiCaprio mellé rendelt karakterről van szó, hanem azért is, mert a mellékszereplő kategória könnyebben nyerhetőnek tűnt volna idén. A döntésnek viszont szinte biztosan volt politikai üzenete is: a színésznő célja az volt, hogy Mollie Kyle Burkhart és vele együtt a lemészárolt oszázs nemzet kilépjen az árnyékból a rivaldafénybe.

„Amikor Gladstone arca betölti a képet, az felér egy villámcsapással – sztoikus, szoborszerű, a szemében mély melankóliával, fájdalommal, de daccal is” – írta a Megfojtott virágokról szóló kritikájában Klág kolléga, és ebben a csendes mozdulatlanságban és eszköztelenségben tényleg olyan színészi erő rejlik, ami után joggal keltette fel sokak érdeklődését. A Los Angeles Times kritikusa úgy fogalmazott,

Gladstone több érzelmet képes kiváltani a nézőben egy alig észrevehető mosolyával, mint sok színész egy egész monológ alatt,

sőt alakításának néha sikerül elhalványítania Robert De Niro és Leonardo DiCaprio markáns játékát is.

A 37 éves Lily Gladstone egy fél lépést már tett Hollywood csúcsa felé, ott lesz ugyanis a vasárnapi esti Golden Globe legjobb női főszerepért járó díjának várományosai között a dráma kategóriában, amivel máris történelmet írt: ő az első őslakos nő, akit a kategóriában jelöltek.

Invazív gyilkosok, őshonos fajok

Pedig a Megfojtott virágok castingja előtti hónapokban Gladstone még azt tervezte, hogy egy időre felhagy a színészettel, és inkább az őshonos poszméhek védelmével foglalkozik. A film tavalyi bemutatója idején azt nyilatkozta a brit Vogue-nak, hogy szinte anyai szeretetet érzett akkoriban a méhek iránt, és elmesélte, hogy nagy hatással volt rá egy videó, amiben ázsiai óriás lódarazsak irtottak ki egy méhcsaládot.

„Teljesen feltüzelt a gondolat, hogy levadásszam ezeket az invazív gyilkosokat, akik az őshonos fajokat támadják.”

Az áthallás Martin Scorsese három és félórás, megtörtént eseményeken alapuló mozijával pedig tényleg kivételes. Gladstone a filmben Mollie Burkhartot alakítja, egy oszázs nőt, akinek családtagjait nem egyszerűen a fehér telepesek, hanem a saját férje (DiCaprio) és nagybátyja (De Niro) gyilkolja szisztematikusan, hogy az őslakosok olajban gazdag oklahomai földjét megszerezhessék, és mindennek Mollie is majdnem áldozatul esik. Az 1920-as években a fehér amerikaiak olyan sok embert öltek meg a sokat érő földekért, hogy az oszázsok máig rémuralomként emlegetik ezt az időszakot.

Lily Gladstone a Megfojtott virágok bemutatóján a 76. cannes-i filmfesztiválon, 2023. május 21-én – Fotó: Patricia De Melo Moreira / Getty Images
Lily Gladstone a Megfojtott virágok bemutatóján a 76. cannes-i filmfesztiválon, 2023. május 21-én – Fotó: Patricia De Melo Moreira / Getty Images

„És ez a rémuralom nem is olyan régen történt. Nem akarnám ezt a filmet westernnek címkézni, és örülök is, hogy tragédiának nevezzük” – mondta a színésznő, aki félig maga is őslakos, de egy másik indián nemzet tagjaként nőtt fel.

Feketeláb apa, fehér anya és egy filmrajongó kislány

Montana állam észak-nyugati részén született, és élete első 11 évét a blackfeet, azaz feketeláb indiánok rezervátumában töltötte. Édesapja siksikaitsitapi és nimíipuu származású, édesanyja fehér amerikai. A szülői gyökerek különbözőségét jól mutatja, hogy míg apai ágon Vörös Holló törzsfőnök, a Nagy-síkság egyik vezetőjének közvetlen leszármazottja, az anyain William Gladstone brit miniszterelnök révén egy olyan családé, amely meghatározó szerepet játszott a gyarmatosításban és a rabszolgaipar működtetésében.

Gyerekéveinek helyszínét, Browning városát úgy jellemezte, mint egy olyan helyet, ahol általános volt a szegénység, az erőszak és a drogozás, de a család és a föld iránti szeretet összetartotta a közösségeket. Bár kamaszkorát jellemzően fehér közegekben töltötte, bevallása szerint a kulturális identitását nagyban formálta feketeláb származása.

Energikus és excentrikus gyerek volt, akit gyakran csúfoltak ducisága és a vegyes származása miatt. Amikor ötévesen megnézte A Jedi visszatér-t, olyan erős vágyat érzett arra, hogy Ewok legyen, hogy megfogadta, egy nap ő is ott lesz majd a vásznon. Aztán a Diótörő megszállottja lett, ezért beiratkozott balettre, míg a testszégyenítő megjegyzések után el nem ment a kedve az egésztől. De még a balettórákon is azzal biztatták, hogy született színésznő, az egyetemi színjátszót diáktársai pedig a „legnagyobb Oscar-esélyesnek” is megválasztották maguk közül.

A Montanai Egyetemen színész-rendező szakán diplomázott, valamint mellékszakon amerikai őslakosokkal kapcsolatos tanulmányokból. Ezután egy vándorszínházi társulatnál dolgozott, és sokáig inkább a színház töltötte ki az életét. Szerepet kapott néhány kis költségvetésű filmben, majd Kelly Reichardt 2016-os Egyes nők című független mozija hozta meg az első fontos díjakat és jelöléseket. Ezután sorozatokban is feltűnt, a Milliárdok nyomában néhány epizódján kívül Taika Waititi is felkérte egy szerepre A rezervátum kutyáiba (Reservation Dogs), amely néhány oklahomai őslakos tinédzserről szól, és az első olyan amerikai sorozat, amit szinte kizárólag őslakosokból álló stáb készített.

Olyan kifejező, ami önmagáért beszél

Leonardo DiCaprio szerint Martin Scorsese számára egyértelmű volt, hogy Gladstone-t választja eposzi filmje női főszerepére: bár hármójuk első közös találkozója Zoomon zajlott, a rendező már ekkor biztos volt abban, hogy Lilyt választja. „Olyan őszinteség látszott a szemében, ami még a számítógép kijelzőjén keresztül is átjött” – nyilatkozta a színész, Scorsese pedig úgy fogalmazott, az fogta meg leginkább Gladstone-ban, hogy mert bízni az egyszerűségben. „Megértette, hogy a saját jelenléte a vásznon olyan kifejező, ami önmagáért beszél. Ez elég ritka.

Mollie-ként a csendjei gyakran erősebbek voltak, mint a szavai.”

Amikor nyilvánosságra hozták a film szereposztását, a színésznő az Instagram-oldalán azt írta, megtiszteltetésnek és nagy felelősségnek tartja, hogy eljátszhatja Mollie Burkhart szerepét, a legmélyebb köszönetét fejezi ki az oszázs nemzetnek, és ajándék számára, hogy befogadták őt, és hogy elmesélheti ezt a történetet. Ha Gladstone-t jelöli idén a filmakadémia, a maori Keisha Castle-Hughes (A bálnalovas, 2003) és Yalitza Aparicio (Róma, 2018) ő lesz a harmadik olyan őslakos színész, akit egy film főszerepéért Oscar-díjra jelölnek, és az első, akit amerikai őslakosként.

Fotó: Apple TV+, Appian Way, Apple Studios, Imperative Entertainment – Sikelia Productions
Fotó: Apple TV+, Appian Way, Apple Studios, Imperative Entertainment – Sikelia Productions

Az akadémiának viszont nemcsak az alulreprezentáltság miatt van némi törlesztenivalója az indián néppel szemben, a díjátadók egyik legemlékezetesebb botránya is hozzájuk kapcsolódik. Amikor 1973-ban Marlon Brando A Keresztapában nyújtott alakításáért megkapta a legjobb férfi színésznek járó díjat, Sacheen Littlefeather indián aktivista és színésznő ment fel helyette a színpadra, apacs népviseletben, majd miután visszautasította a szobrot, elmondta, hogy Brando képviseletében többek között arra szeretné felhívni a figyelmet, hogy az amerikai filmipar mennyire mostohán bánik az amerikai indiánokkal. Beszédét a közönség soraiból rövid taps mellett fütty és pfujolás kísérte. 2022-ben, közel 50 évvel az incidens után, és néhány hónappal Sacheen Littlefeather halála előtt, a filmakadémia bocsánatot kért tőle a méltatlan bánásmódért.

She/they, azaz a nemek dekolonizációja

Gladstone egyébként a she/they vegyes névmásokat használja, ami szerinte a nemek dekolonizációjának egyfajta módja a maga számára. Mint mesélte, a legtöbb őslakos nyelvben, ahogyan a feketeláb indiánok nyelvében is, nincsenek nemi névmások, azaz nincs külön nőnemű (she) és hímnemű (he) névmás, kizárólag az ők (they) létezik. A nemek inkább a nevekben köszönnek vissza, csakhogy azok sem binárisak, Gladstone nagyapjának feketeláb neve például Vasasszony volt, ahogy rengeteg olyan nő kapott férfinevet, akik hagyományos férfiszerepeket töltöttek be a társadalomban.

Szerinte a she/they névmás használatával a színészetére is reflektál, miközben azt is tudja, hogy amikor női társaságban van, kicsit mindig másnak érzi magát köztük, míg ha férfiakkal van, éppen a nőiességével lóg ki. Ezzel együtt tisztában van azzal is, hogy nem passzol bele minden mesterségesen kreált hollywoodi dobozba, ahogy nem könnyű szerepet osztani sem rá.

A színésznő mindenesetre igyekszik a felé irányuló egyre növekvő érdeklődést felelősségteljesen kezelni, és fontos gondolatokat megosztani a nyilvánossággal. A kerekasztal-beszélgetéseken vagy más rendezvényeken szinte mindig kitér az őslakosok ügyére, és hangot ad az aggodalmaiknak. Mert Lily Gladstone azt mondja: „Tudom, hogy az a figyelem, ami most rám irányul, túlmutat a személyemen.”

A 81. Golden Globe díjátadó magyar idő szerint hétfőn éjjel 2 órától kezdődik Los Angelesben. A Megfojtott virágok január 12-től már az Apple TV+-on is látható.

Kedvenceink
Csatlakozz a csoportunkhoz!