Közel 50 év után bocsánatot kértek az indián nőtől, akit kifütyültek az Oscar-gálán

2022. augusztus 16. – 06:16

frissítve

Közel 50 év után bocsánatot kértek az indián nőtől, akit kifütyültek az Oscar-gálán
Sacheen Littlefeather az 1973-as Oscar-gálán – Fotó: Getty

Másolás

Vágólapra másolva

Az Oscar-gálát szervező amerikai filmakadémia bocsánatot kért Sacheen Littlefeathertől, attól az indián nőtől, akit közel ötven évvel ezelőtt a közönség kifütyült a színpadon. Az akadémia szerint Littlefeather indokolatlan bántalmazást szenvedett el rövid beszéde után, írja a BBC.

Az indián aktivista, modell és színésznő 1973-ban Marlon Brando helyett ment fel a színpadra, akinek a legjobb férfi színésznek járó díjat ítélték oda A Keresztapában nyújtott alakításáért.

Roger Moore a színpadra érkező Sacheen Littlefeathernek akarta átadni a díjat, de a korabeli felvételeken látszik, hogy az apacs népviseletben lévő Littlefeather feltartja kezét, és így utasítja vissza az Oscar-szobrot. A nő azt mondta, Marlon Brando képviseletében jött, majd feltartotta kezében a színész által írt 15 oldalas beszédet, amelyet az időkorlát miatt nem olvasott fel (a Brando által írt teljes szöveg itt olvasható).

A nő azt mondta, Brandóval együtt tiltakoznak az ellen, ahogy az amerikai filmipar ábrázolja az amerikai indiánokat. Az indiánok szinte mindig negatív szereplők voltak a filmekben, és az esetek döntő részében fehér színészek játszották őket. Sacheen Littlefeather a Wounded Kneenél történt eseményeket is megemlítette, amelyekben ő is részt vett egyébként. 1973 februárjában a dél-dakotai Pine Ridge rezervátumban fegyveres indiánok szállták meg Wounded Kneet, az utolsó indián mészárlás helyszínét. A tiltakozókat amerikai katonák és páncélos járművek vették körbe. A demonstrálók március 16-án kikiáltották az önálló oglala-sziú nemzetet. Végül sikerült tárgyalóasztalhoz ülniük az amerikai kormánnyal.

A megilletődött indián nő rövid beszédét az Oscar-gálán néhol taps, néhol fütty és pfujolás kísérte. Az akkor 26 éves Littlefeather színészként is dolgozott, de a díjátadón elmondott beszéde után a szórakoztatóipar háttérbe szorította.

A szervezők szerint az ő beszéde volt az első politikai nyilatkozat a ceremónián – és ezzel egy olyan tendencia vette kezdetét, amely a mai napig tart.

„Soha nem gondoltam volna, hogy megérem azt a napot, amikor ezt hallom” – mondta a most 75 éves Littlefeather a Hollywood Reporternek.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!