Telex Neked #43: Karácsony, clickbait-híradó, megszorítás, boldog új év

2021. december 31. – 06:47

Másolás

Vágólapra másolva

Ez itt a Telex heti hírlevele a december 23. és december 29. közötti fontosabb történésekről. Aki már csütörtökönként szeretné megkapni a Telex Neked hétösszegző hírlevelet, netán szívesen tudna meg titkokat a telexesekről az Ezek vagyunk mi interjúsorozatban, a cikk végén megtalálja a linket, amire kattintva feliratkozhat.

Drága Olvasók, Balogh Zoltán vagyok, a Telex egyik fejlesztője. Ezen a héten én küldöm a legfontosabb híreket. Idei utolsó hírlevelünkkel engem ért az a megtiszteltetés, hogy minden telexes nevében sikerekben gazdag, boldog új évet kívánjak.

Eredetileg elektroműszerésznek készültem, ám a középiskolai számtech-szakkörön használt Videoton HT-1080Z, valamint a szüleimtől kapott Commodore Plus/4-es számítógép állandó nyüstölése elvitt a programozás irányába. Az autodidakta módszerrel elsajátított tudásból a későbbi főállásom lett, immár 22 éve kizárólag szoftverfejlesztéssel foglalkozom. 2020 januárjában lettem indexes fejlesztő, majd tavaly nyáron a fejlesztő csapat nagy része is követte az újságírókat a Telexhez, ahol a fejlesztések mellett már az üzemeltetést is saját magunk végezzük. Azon szerencsések közé tartozom, akinek a munkája egyben a hobbija is. Ezt a szelfit a szentesti ügyeletem alatt lőttem, home officeban.

Fotó: Balogh Zoltán / Telex
Fotó: Balogh Zoltán / Telex

Szabadidőmben rendszeresen túrázom, az évek során bronzjelvényes gyalogos túravezető lettem, így értelemszerűen egyike voltam azoknak, akik tesztelték a Telex őszi kihívását. Volt pár olyan projekt is az életemben, ami az adott pillanatban jó ötletnek tűnt, de később feledésbe merült. Így még ifjú titánként levizsgáztam rádióamatőrnek, majd 4 évvel ezelőtt C licenszes labdarúgó edzőnek is. Kedvenc gyümölcsöm a cseresznye, kedvenc állatom pedig a denevér, így nem meglepő módon a kedvenc képem az, amin a Fővárosi Állat- és Növénykert egyik esti sétáján denevéreket etettem.

De lássuk inkább, mi is történt az elmúlt héten.

Karácsony minden mennyiségben

Rengeteg cikkünk született karácsony alkalmából, Észkombájn rovatunkban utánajártunk a szaloncukor eredetének, valamint felfedtük, hogy Skóciában egészen a 20. századig be volt tiltva a karácsony. Tudományosan kiszámoltuk azt is, hogy milyen karácsonyt kíván az országnak a magyar politika. Telextárca rovatunkban Grecsó Krisztián karácsonyi gondolatai jelentek meg, és arra is adtunk tanácsokat, hogyan őrizzük meg a családi békét az ünnepek alatt. Természetesen nem maradhat ki a múlt hét egyik legolvasottabb cikke sem, melyben olvasóink küldték el a legváltozatosabb karácsonyfa-installációkat.

Clickbait-híradó különkiadás

Karácsonyi különkiadással folytatódott clickbait-híradónk, hiszen nem lehetett ellenállni annak az olvasói videónak, melyet gimnazisták készítettek nekünk a folytatásért. Hogy jövőre lesz-e clickbait-híradó?

Gigantikus nem derül ki.

755 milliárd forintos megszorítást jelentett be a kormány

Megjelent a kormányhatározat, amely részletezi, hogy honnan vonnak el összesen 755 milliárd forintot. Azonban a sok, részletesen ki nem fejtett beruházás-átütemezési tétel miatt az összeg háromnegyedének sorsát továbbra sem ismerhetjük pontosan, az azonban bizonyos, hogy az Egészséges Budapest Programra jövőre nem jut pénz. Természetesen nem maradtak el az ellenzéki reakciók sem, Márky-Zay Péter az elmúlt évtizedek egyik legkegyetlenebb megszorítócsomagját látja az intézkedésben, míg Karácsony Gergely szerint az emberéletnél is fontosabbak a kormánynak a presztízsberuházások.

Komplex: A láthatatlan migráció

Húsz éven belül az Európai Unió lakosságának már több mint a negyede 65 év feletti lesz, ezért egyre égetőbb probléma az idősek ellátásának megszervezése. Magyarországon és Romániában is készítettünk interjúkat, összesen tizennégy érintett nővel beszéltünk, az ő személyes történeteikből kiindulva mutatjuk be ezt a jelenséget.

Money, money, money

Több mint fél évig halmozódott a főnyeremény a hatos lottón, de karácsony másnapján egy szerencsés fogadóhoz becsöngetett a Jézuska. A több mint 3 milliárd forint azonban ahhoz nem elég, hogy felkerüljön vele a leggazdagabb magyarok listájára, melyet továbbra is Mészáros Lőrinc és családja vezet, vagyonát idén 488,1 milliárd forintra becsülték. Ha már a pénzről beszélünk, akkor 14 év csúszás után fellőtték a 11 milliárd dolláros James Webb űrteleszkópot, melyet korábban egy komplexben is bemutattunk.

Mi változik jövőre?

Amit már biztosan tudunk:

A múlt hét legolvasottabb cikke:

Az olvasóink karácsonyfatalpainak rendhagyó megoldásait összegyűjtő cikkünk nyert a legolvasottabb anyagaink versenyében, azonban előkelő helyen végzett Juliane Dillerről készült portrénk is, aki egyedüliként élt túl egy borzalmas repülőgépbalesetet, majd a zuhanás után 10 dzsungelben töltött napot is, mielőtt visszajutott a civilizációba.

A hét képe

Fotó: Abdulhamid Hosbas / Anadolu Agency via Getty Images
Fotó: Abdulhamid Hosbas / Anadolu Agency via Getty Images

Tegnap végre a berlini állatkert lakóinak is felszolgálták a karácsonyi menüt. Miután már nincs többet szükség az állatkert karácsonyi dekorációjára, a fenyőfákat megkapták azok az állatok, akik képesek elfogyasztani a tűleveleket is. A rengeteg fából ehettek a bölények, a zergék, a jávorszarvasok és meglepő módon az elefántok is.

Ha kíváncsi arra, hogy mutatkoznak be személyes mini-interjúkon keresztül a Telex kollégái, itt tud feliratkozni a Telex Neked hírlevélre!

Kedvenceink
Csatlakozz a csoportunkhoz!