Tudományosan kiszámoltuk, milyen karácsonyt kíván az országnak a magyar politika

2021. december 24. – 17:15

Másolás

Vágólapra másolva

A karácsonyi jókívánságos Facebook-poszt az egyik legnehezebb műfaj a politikusok és közösségi médiás stábjaik számára. Kötelező kör, ugyanakkor csupa buktató, csupa potenciális csapdahelyzet. Vegyük rögtön a „karácsony” szót: be merjük vállalni, vagy maradjunk annál, hogy „ünnepek”? Előbbinél feladjuk a magas labdát a trolloknak, esetleg személyesen Karácsony Gergelynek, hogy odajöjjön megköszönni, utóbbinál ateistának tűnhetünk, különösen az amerikai kulturális háború véres eseményeinek tükrében.

Még keményebb dió az illusztráció. Legyen egy sima stockfotó havas tájjal? Karácsonyfával? Bevállaljunk angyalkákat is? Saját családi fotót? Odadobjuk a gyerekeket is pár koszos lájkért? Fideszesként esetleg osszuk tovább Orbán karácsonyi fotóját, hátha ettől jó színben tűnünk fel? (Nem vicc, idén is volt ilyen.)

Na és a jelzők! Egy túl kevés? Mennyivel esünk át a ló túlsó oldalára? Nem lesz túl sablonos simán csak boldog karácsonyt kívánni? Túl ájtatos áldottat? Túl visszafogott kellemeset? Túl sok hitben, reményben, szeretetben gazdagot?

Szóval nehéz ügy ez. Ráadásul szenteste, amikor az embernek (a stábjának meg pláne!) ezer és egy jobb dolga lenne a lájkvadászatnál. Na és azon belül, hogy december 24, mikor van az optimális posztolási időpont, mikor érünk el több embert, reggel, délben, délután, kora este?

Vettük a fáradságot, és végigbogarásztuk az összes jelentősebb követőtáborral bíró magyar politikus, plusz a nagyobb pártok hivatalos Facebook-oldalait, felírtuk az összes jelzőt, amik a karácsonyt vagy ünnepeket kívánás elé kerültek, és így pontosan meg tudjuk mondani, milyen 2021-ben a magyar politikai élet karácsonyijelző-eloszlása. Ilyen:


Mindebből az is következik, hogy a magyar politika átlagosan milyen karácsonyt kíván az országnak:

37%-ban áldottat, 24%-ban békéset, 23%-ban boldogot, 6%-ban kellemest, 3%-ban nagyon boldogot, 1-1%-ban meghittet és szeretetben teljeset, plusz az apró.

Mi itt a Telex-szerkesztőség szenteste is ügyeletben levő különítményéből pedig még ennél is mindig eggyel jobbat kívánunk.

(Az adatgyűjtést 17:00-kor zártuk le; ha egy politikus még ilyenkor is facebookozik ahelyett, hogy a családjával karácsonyozna, meg is érdemli, hogy kimaradjon.)

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!