Melyik politikus szerez több lájkot a gyerekével?

2021. április 1. – 10:07

frissítve

Melyik politikus szerez több lájkot a gyerekével?
Illusztráció: szarvas / Telex

Másolás

Vágólapra másolva

Hány lájkot gyűjt össze Béla, ha olyan fotót posztol az oldalára, amin csak ő van, mondjuk munka közben? És mennyit akkor, ha a gyerekei is rákerülnek arra a képre? És mi van akkor, ha Béla épp egy politikus, és a mosolygós gyerekeit tölti fel a hivatalos Facebookjára? Általánosan elismert igazság, hogy a gyerekekkel mindent is el lehet adni: hol egy választási kampányt akar megnyerni a politikus, hol csak az emberarcát akarja megmutatni, de annyi bizonyos, hogy ezekkel a fotókkal persze óriási lájkcunamit érnek el.

És bizony a magyar politikusok szívesen posztolnak a saját gyerekeikről a hivatalos Facebook-oldalaikra.

Megnéztük a legnépszerűbb és legaktívabb magyar politikusok idei Facebook-posztjait, és valószínűleg a végeredmény senkit nem lep meg: a harminc legtöbbet hozó szívecskés poszt között többüknél ott vannak a gyerekes fotók. Az adatokat a Facebook statisztikaplatformja, a Crowdtangle szolgáltatta, a számok a március 29-i állapotokat mutatják, összeszedésükben a lájkbajnokság-sorozatunk készítője és lelke, Hanula Zsolt kollégám segített. A gyerekek arcát a képeken mi takartuk ki.

A szánkót húzó politikusok

Ha már lájkbajnokság, az abban rendre első helyet elérő Jakab Péter nem panaszkodhat: csak idén befért öt, gyerekeivel pózolós fotó is a legnépszerűbb posztjai közé, ebben persze ott van az elhíresült paprikás krumplis kép is a két fiával. De van még hetedik születésnapot ünneplő, március 15-én zászlót rajzolós, téli hóban szánkót húzós kép, de olyan is, amin a Jobbik-elnök esti mesét olvas fel épp az egyik fiának.

Megkérdeztük Jakabot arról, hogy az ilyen fotókat tudatosan használja-e a politikai népszerűségének növelésére, mire válaszában így írt: „Nem kampány részeként használom ezeket a képeket, nem a »lájkvadászat«️ a cél, arra ott vannak a most már milliós elérést produkáló parlamenti felszólalások. Nem népszerűségnövelés a cél, hanem hogy megmutassak valamennyit a magánéletemből is, ahol nem politikusként, hanem akár édesapaként jelenek meg, hisz nemcsak politikus vagyok, de apa is. Azt, hogy ezen belül mi a népszerű és mi nem, nem én döntöm el, azt igen, hogy iskolában, óvodában soha nem készítek fotókat gyerekekkel.” Arra a kérdésre, hogy beszélget-e a gyerekeivel arról, hogy ezek az otthon készült közös fotók kikerülnek a nyilvánosság elé, azt írta: „A képek készítése előtt mindig megkérdezem a fiaimat, hogy akarják-e, hogy közös fotót tegyünk ki a Facebook-oldalamra. A három fiam közül egy szokott ettől elzárkózni, így ő nem is kerül ki.”

Szabó Tímea is húzta a szánkót januárban a Hármashatár-hegyen, fel is került erről a kép gyerekestül, ahogy legutóbb épp húsvéti tojásokat festettek otthon, igaz, a Párbeszéd társelnökének képein legtöbbször nem látható telibe a gyerekarc. A politikusnak csak idén hat gyerekes kép került be a legnépszerűbb posztjai közé.

Szabó minderről azt írta a Telexnek: „Természetesen a legfontosabb az, hogy megvédjük családtagjainkat, gyermekeinket – ezt teszem én is. A teljes képhez hozzátartozik, hogy mi is családban élünk, hogy gyerekeink vannak. Minden megszólalásomat az motiválja, hogy az én gyerekeimnek és minden más gyereknek is boldogabb jövője legyen. Női politikusként a munkám része az is, hogy megmutassam: minden nőnek vannak a hivatalos munkáján túl is napi feladatai, kötelességei, amelyekről a társadalom gyakran megfeledkezik, természetesnek vesz. Ezek olyan feladatok, amelyeket nők milliói végeznek nap mint nap. Felkelünk a gyerekünkhöz éjszaka, gyurmázunk, bábozunk, rohanunk a bölcsibe, vagy kimegyünk együtt a játszótérre munka után; emellett főzünk, takarítunk, bevásárolunk. A járvány alatt ugyanolyan nehézségekkel nézünk szembe, mint más, a gyerekeikkel otthon maradó szülők”, de közben „szeretném megmutatni, hogy igenis ki lehet teljesedni egyszerre a munkában és a családban is, hogy nem kell választani a kettő között”.

Ehhez még hozzátette azt is, hogy „a gyerekeimmel készült néhány fotó megmutatja az életemnek ezt a részét. Az utóbbi időben leginkább olyan képek kerültek fel, amelyeken háttal áll vagy nem felismerhető a gyerekem arca. A posztjaim mintegy 95 százaléka egyébként a munkámról szól, ahhoz közvetlenül kapcsolódik; és megnézve a statisztikákat, szerencsére jól látszik, hogy ezekre a bejegyzésekre jóval több reakció – lájk, megosztás – érkezik. Tehát az ön által említett »népszerűség«️ közvetlenül a munkám eredménye, nem a családomról kitett fotóké.”

Beszélgetés Jézusról, csókolózásról, Facebook-posztolásról

Gyurcsány Ferenc idén nőnapkor dobta le a cukiságposztolás non plus ultráját, a videót, ami eddig több mint 270 ezer megtekintést hozott neki. Van benne minden, ami egy szívet melengető videóhoz kell: lágy zongoraszó, virágcsokor, gyerek, gyerek zoknifelhúzás közben, gyerek virágcsokorral. A DK-elnök amúgy is szeret a kisfiáról posztolni, de mint a Telexnek írta, „most, amikor életemben először négy hétre össze voltam zárva csak kettesben Marci fiammal, akkor ez volt a legnagyobb élmény számomra. És nem tudtam elhallgatni. Marci tudta, hogy mit csinálunk. És igazi helyes, nagyfiús partner volt.”

Gyurcsány azt is írta, „természetesen aggályos” és „valóságos dilemma”, ha egy kiskorúról felvételeket posztolnak nyilvánosan, ugyanakkor „mi az első perctől megmutattuk magánéletünket is. Ezt megbeszéltük gyerekeinkkel. Elmondtuk a veszélyeit, megosztottuk a dilemmákat. Beszélünk sok tabunak tekintett dologról minden gyerekünkkel egészen kicsi gyermekkoruk óta. Szerelemről, csókolózásról, lányokról és fiúkról, fiúkról és fiúkról, lányokról és lányokról, alkoholról, kábítószerről, zsidókról, muszlimokról, Dávidról, Jézusról, cigányokról, erősekről, gyengékről. Mindig úgy, ahogy érthetik négy-, hat- vagy éppen tízéves korukban. Gyermekeinkkel sokat beszélgetünk. A mi nappalinkban nincs tévé. Mi beszélgetünk. Például erről. Jól vagy rosszul, úgy döntöttünk közösen, a gyerekekkel együtt, hogy ha a papa és a mama politikus, akkor merjük megmutatni közösen, hogy milyenek is ők. Milyenek a családban, milyen a gyerekekhez való viszonyuk. Persze lehet, hogy nem jól döntöttünk. Legnagyobb gyermekeim harminchárom és harmincegy évesek. Utólag se bánják, hogy nyilvánosan is részei voltak édesapjuk nyilvánosságának. Apát látnak bennem, nem politikust.”

Ehhez egyébként plusz érdekesség, hogy felesége, Dobrev Klára nem posztol a kisfiukról a Facebookra.

A képcastingos posztolás

Az MSZP-s Ujhelyi István sem rejti véka alá, hogy hat gyereke van. Idén neki is hat ilyen kép került a legnépszerűbb Facebook-posztjai közé: hol ebédet esznek, hol babakocsis sétában vannak, hol ők is születésnapot ünnepelnek egy torta felett. Az már pedig csak hab a tortán, hogy Ujhelyi ravaszul úgy maxolta ki ezt az egészet, hogy a saját születésnapján is a saját gyerekkori fotóját posztolta.

Az EP-képviselő minderről azt mondta a Telexnek, van egyfajta belsős szabályzatuk, ami szerint heti harmincötször posztolnak, ebből egy-kettő a magánéleti fotó, „ezt igényli a közösségünk. A modern politikában kint van az ember magánélete, de ennyit ma meg kell engedni.” Ujhelyi azt is mondta, a nagyobb gyerekei „nyilván erős fényképválogatásban vannak, külön képcasting van”, szóval rá kell bólintaniuk egy-egy fotóra, a tudtuk nélkül semmi sem megy ki „a kicsiknél meg a feleségemmel döntjük el, hogy mit rakunk ki”, de az eddig nem merült fel bennük, hogy esetleg az arcokat kitakarják. „A személyiségemet sosem rejtettem ereszcsatornák mögé: az, hogy hatgyerekes apuka vagyok, az a személyiségemhez tartozik, az életem része, ez a nyilvánosságra egy pontig tartozik” – mondta.

Transzparens a gyerek kezében

Varga Judit idén eddig egyetlen családi képet töltött fel a Facebookra, ezen február végén túrázott a fiúkkal. Tavaly ennél azért jóval gyakrabban posztolt ilyen fotókat az igazságügyi miniszter, november–decemberben szinte minden második posztja ilyen volt, rendszeresen a dobogón is végzett a lájkbajnokságunkban, de úgy tűnik, idén ebből visszavett.

Nála azért több gyerekes fotót posztol Novák Katalin, aki az év elején rögtön a fiát köszöntötte fel a Facebookon, majd amolyan jó családügyi miniszterként az anyaság szépségeit boncolgatta. Legutóbb lányával – akivel januárban az Álom luxuskivitelben filmet is megnézték – festegettek húsvéti tojásokat. Nováknak eddig idén összesen négy ilyen képe került a leglájkoltabb fotói közé.

Mindkét politikust kerestük a kérdéseinkkel, választ egyiküktől sem kaptunk.

Igazán viszont Dúró Dóra teszi oda magát idén az ilyen posztolásba: az idei harminc legnépszerűbb posztjából tízen gyerekek vannak. Nem is akárhogy: a Mi Hazánk politikusa gyerekeit gyakran politikai szövegkörnyezetben posztolja, sőt, az egyik képen a gyereke kezébe még egy transzparenst is adtak férjével, Novák Előddel, „elég a lezárásokból” szöveggel. De lányát már bikiniben és spárgázva is feltöltötte a Facebookra.

Dúró cikkünk megjelenése után, utólag válaszolt a kérdéseinkre. Azt írta: „Nem kampányként töltöm fel a gyerekeimmel közös képeket, hanem ez az értékrendemből következik. Szeretném bemutatni, hogy nem olyan életet élek, mint például Szájer József, hanem négy gyermeket nevelek 34 évesen, akikkel nap mint nap törődöm: együtt tanulunk, játszunk, eszünk, mesélünk nekik, sportolunk stb. Az anyaság a legfontosabb hivatás az életemben, és ugyanúgy, ahogy egyébként a nem politikus felhasználók is feltöltenek családi képeket, úgy mi is megtesszük ezt a férjemmel. A negyven év alatti, országos politikusnők közül a legtöbben gyermektelenek, néhányan egy gyermeket nevelnek, én pedig négygyermekes anya vagyok: ilyen »vetélytársak«️ között szeretném ennek az örömeit is bemutatni. Azt is fontosnak tartom, hogy a gyermekeimmel közös képekhez is mindig olyan szöveget írok, amiben valamilyen társadalmi üzenet is van. A gyermekeim mindegyikét már országgyűlési képviselőként hoztam a világra, tehát teljesen természetes volt számukra kezdettől fogva, hogy a nyilvánosság része az életü(n)knek, kvázi ebbe nőttek bele, de ha erről őszintén beszélget velük az ember, akkor rendkívül ügyesen kezelik ezt, és egyáltalán nem zavarja őket. Az Országházban kellett szoptatnom is őket, egyikük ott tanult meg mászni is, mivel a jogszabályok számunkra nem teszik lehetővé, hogy gyesre menjünk. Egyébként soha nem tettem ki olyan képet róluk, amit nem szerettek volna.”

Néha a gyerek nem is kell a képre

Aztán vannak az olyan politikusok, akik vagy soha nem posztolnak a gyerekeikről (ékes példája a hódmezővásárhelyi polgármester, Márki-Zay Péter, akinek hét gyereke van, szóval lenne kiről posztolnia, de idén egy képet sem töltött fel róluk), vagy az olyanok, akik úgy posztolnak a gyerekeikről, hogy egyáltalán nem látni az arcukat (például a fideszes Kocsis Máténak kettő ilyen is jutott idénre), vagy maga a gyerek nincs is rajta a képen, mint ahogy például Szijjártó Péterhez is dőltek a lájkok azon a képen, amin épp csak a fia születésnapi tortája volt rajta. A külügyminiszter egyébként iszonyatosan sok képet posztol a munkájáról, de azért februárban még nála is belefért egy közös családi fotó a Mátrából.

És persze idén is az egyik legnagyobbat Orbán Viktor dobbantotta, aki épp csak egy lefotózott képkeretes fotót töltött fel némi nárcisszal nőnapon, bumm, 43 ezer lájk. Persze ez semmi a tavalyi terméséhez képest, amikor karácsonykor a cukiság-atombombát dobta le az unokás képével.

Újszülött hirdetésként

Ha már csecsemők, kicsit kilóg a sorból az LMP-s Demeter Márta, aki minderre rádobott egy lapáttal, és nem csak sima posztként, hanem az oldalát népszerűsítő hirdetésként töltötte fel az újszülöttjével készült fotóját.

A szülők felelősségét kell vizsgálni

„Ha egy politikus a saját családtagjaival és gyerekeivel pózol, akkor elsősorban a szülői felelősségét érdemes vizsgálni. A gyerekekről készült képek posztolása az online térben számos veszéllyel járhat (digitális lábnyom növelése, visszaélés a képekkel, online bullying stb.), és különösen fontos ez a szülői felelősség, ha reklámcélból, kampányolásból történik, hiszen a gyerekek politikai célból való szerepeltetése számos további veszéllyel járhat” – írta minderről a Hintalovon Gyermekjogi Alapítvány a Telexnek.

A gyerekvédelmi szervezet szerint „a gyerekek nem célcsoportjai a politikai kampányoknak, így a velük való kampányolás nincs rendben. Lehetnek olyan helyzetek, amikor – nem szándékosan – gyerekek szerepelnek a képeken, ebben az esetben ügyelni kell arra, hogy ne legyenek felismerhetőek, ne használják fel a képmásukat semmilyen politikai anyaghoz, élethelyzet bemutatásához, hiszen ehhez érdemben nem tudnak hozzájárulni (pl. hátulról fotózás). Ahhoz, hogy megmutassa valaki, hogy számára fontosak a gyerekek, nem felhasználni kell a gyerekeket, hanem érdemben bevonni az őket érintő kérdésekbe. Ha a gyerek beleegyezését adta, akkor arcának kitakarása helyett érdemes lehet alternatívákban gondolkozni, például háttal ülő gyerek vagy sziluett.”

Az alapítvány szerint ahhoz, hogy a gyerekek ne csak látszólag, dekorációként vagy eszközként vegyenek részt a politikai kommunikációban, az alábbi szempontoknak kell teljesülniük:

  • A gyerekek megértik a kampány célját és saját szerepüket.
  • Eldönthetik, hogy részt vesznek benne azután, hogy azt elmagyarázták nekik.
  • Szerepük jelentőséggel bír.
  • Visszajelzést kaptak arról, hogy ki és miért hozta a döntést, illetve hogyan használták fel az ő hozzájárulásukat.
  • Mindez az emberek számára, kifelé is érthető.
Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!