Bayer Zsolt rajong az Európai Unióért, de Bencsik András már kifarolna onnan

2023. május 29. – 10:58

Bayer Zsolt rajong az Európai Unióért, de Bencsik András már kifarolna onnan
Bayer Zsolt, Néző László, Gajdics Ottó és Bencsik András a Hír TV stúdiójában – Forrás: Hír TV / YouTube

Másolás

Vágólapra másolva

Vasárnap este ismét összeültek a humor nagyágyúi, ezúttal a Hír TV-n a Sajtóklub keretében – az orosz propagandát zavartalanul közvetítő Bayer Zsolttal, a mindezt oroszul tolmácsoló Bencsik Andrással, az orosz módszereket éltető Néző Lászlóval és Gajdics Ottóval, akiből néha kiszakad egy emberi megnyilvánulás.

„Eddig is nagy rajongója voltam az Európai Parlamentnek, de egyre nagyobb rajongójává válok az Uniónak, és erre minden okom meg is van szerintem”

kezdett egy erős mondattal Bayer, aztán arra terelte a témát, hogy az Európai Parlament határozatban mondaná ki, hogy Magyarország méltatlan az EU soros elnökségének betöltésére.

Az Európai Parlament határozatának semmiféle ereje nem lenne, ahogyan eddig más olyan határozatoknak sem volt, amelyekben elítélték a magyar kormányt a jogállamiság megsértése miatt. Az uniós intézményrendszerben ugyanis a Parlamentnek van a legkevesebb jogosítványa – függetlenül attól, hogy a képviselők közvetlenül az uniós állampolgároktól kapnak felhatalmazást.

De az ilyen határozati javaslatokkal nyilván munkát lehet teremteni többek között a magyar állami propagandagépezet munkatársainak is, akik cikkekben, műsorokban és Facebook-bejegyzésekben fikázhatják megint azt, hogy még mindig uniós tagok vagyunk, és egyébként is, miért nem megyünk vissza inkább Ázsiába.

A Sajtóklub dinamikájában egyébként úgy tűnik, hogy A Párt Ökle szerepét a kommunista idők harcedzett pártújságírójára, Bencsik Andrásra bízzák:

„Ha ezt meg tudják tenni, akkor az Európai Unió, mint olyan, megszűnik létezni”

– mondja Bencsik. Bár a Politico szerint az Európai Parlament „megfelelő intézkedéseket” tenne a magyar uniós elnökség ellen, de lényegében arra a hetes cikkelyes eljárásra gondolnak, amivel az állam- és kormányfőket tömörítő Európai Tanács nem nagyon haladt előre az elmúlt években. Így nem igazán lehetne számítani arra, hogy ezt megvonják Magyarországtól – persze azt a Politico is hozzáteszi, hogy a hetes cikkelyes eljárás „bármikor leporolható és folytatható”.

Tulajdonképpen igaza is van Gulyás Gergelynek, aki a csütörtöki kormányinfón az ügyről azt mondta: az EP-nek ugyanannyi joghatósága van az uniós elnökség esetében, mint az azeri parlamentnek. Nem baj, lehet ezen még puffogni, ahogyan azt teszi többek között a Népszabadság Pártélet rovatának egykori főmunkatársa is. Igaz, szavai kissé zavartak, miközben a képernyőn feltűnik a felirat:

„Cseh Katalin is előterjesztője a legújabb magyargyűlölő EP-nyilatkozatnak.”

Érdekes, hogy a magyar kormány propagandája egyre gyakrabban veszi elő a magyargyűlölő, hungarofób jelzőket a szótárból, amint a magyar kormány munkáját támadják. Teszi ezt akkor, amikor egyébként a kormány azzal a Robert Ficóval barátkozik, akinek első kormányzása idején valóban tombolt a hungarofóbia Szlovákiában, legyen szó Malina Hedvig ügyéről, a dunaszerdahelyi fociszurkolók elleni rendőri erőszakról, Ján Slota általános tevékenységéről, vagy arról a diplomáciai botrányról, hogy Sólyom László köztársasági elnököt 2009-ben, azaz már bőven a schengeni határok idején kitiltották Szlovákiából.

Ezek az ügyek nem nagyon jutnak a kormánypropaganda eszébe az őszi szlovák parlamenti választások nagy esélyesével, Ficóval kapcsolatban. Annál inkább húzzák rá a jelzőt az uniós intézményrendszere, vagy mindazokra, akik nem értenek egyet a magyar kormánnyal. És még csak a negyedik percnél tartunk.

Gajdics Ottó, a Szabad Föld főszerkesztője is azt mondja, hogy az EP-nek „az ég egy adta világon semmi köze nincs ahhoz, hogy ki lesz az EU soros elnöke”. Igaz, aztán hozzátette, hogy az Európai Bizottság szerinte mindenben engedni kész „ennek a szedett-vetett bandának, ennek a »wok«-őrületbe beleájult, háborúpárti, balliberális, neomarxista, süket, és akkor nem folytatom, jó?”

Wokban sül éppen valami egy bangkoki konyhában – Fotó: Anusak Laowilas / NurPhoto via AFP
Wokban sül éppen valami egy bangkoki konyhában – Fotó: Anusak Laowilas / NurPhoto via AFP

Néző László is mondott pár álmosító gondolatot, végtére is kihozva, hogy ennek „következménye nem lesz”, de azért Bayer Zsolt hozzátette, hogy „láttunk már karón varjút”.

Ezután szó volt arról, hogy az Európai Bizottság milyen szerződéseket kötött a Pfizer gyógyszeripari monstrummal a koronavírus elleni védőoltásokról. „Üvölt a korrupció ebből az egész biznyákból” – mondja Bencsik, hozzátéve, hogy Karikó Katalin is „kilépett a Pfizerből”. Nem, nem a Pfizerből lépett ki, hanem a vakcinát velük együtt fejlesztő BioNTech vállalat alelnöki posztjáról mondott le, ráadásul már tavaly augusztusban. Nyilván a tények kihagyásával könnyebb álhíreket terjeszteni, de Bencsik már le is vezette a konklúziót:

„Tényleg az ember fölveti a kérdést, hogy meddig tart még az Európai Unió és hogy nem kéne-e lassan fölkészülnünk az Európai Unió utáni életre – mert ezekkel a szörnyetegekkel akarunk a továbbiakban is együtt élni?”

– tette fel a kérdést Bencsik, akire Gajdics is csak annyit tudott reagálni, hogy „nagyon költői a kérdésed”. Néző László pedig feltette magára a képzeletbeli alufólia-sisakot, és arról kezdett fantáziálni, milyen új vírust „terjesztenek el” majd a valakik, hogy újra beoltassa mindenkit a vakcinával.

A további témákból:

  • Bencsik András szerint miután az osztrák hatóságok szigorítottak az Ausztriába való belépésen, Magyarországnak is szigorúbban kellene ellenőriznie az osztrák határt – ezzel tulajdonképpen felszámolva a schengeni egyezménnyel eltörölt teljes átjárhatóságot Ausztria és Magyarország között. Örülünk, hogy Bencsik a vasfüggönyt még nem húzná fel újra.
  • „Csődbe megy Amerika?” – kérdezi a szalagcím a 29. percnél. Természetesen nem a válasz.
  • Ment ezután némi háborúzás is, de ebből inkább nem idéznénk, inkább ajánljuk Rácz András legutóbbi helyzetelemzését az ukrajnai háborúról.
  • Az utolsó négy percben pedig már önfeledten gyurcsányoztak annak örvén, hogy tizenhét éve hangzott el a beszéd, ami szerint „a baloldalnak nem kell lehajtani a fejét ebben a kurva országban”, és „nem kell beszarnia Orbán Viktortól”. Hát.
Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!