Schmidt Mária: Oroszország nem háborúzik Ukrajnával szemben, csak különleges hadműveletet indított

2023. május 22. – 09:13

Másolás

Vágólapra másolva

A vasárnap esti Bayer show vendége Schmidt Mária volt, a Terror Háza Múzeum főigazgatója az adásban arról beszélt, hogy Oroszország nem háborúzik Ukrajnával, hanem csak különleges hadműveletet indított – írja a Népszava.

„Most még Oroszország nem háborúzik Ukrajnával szemben, ez még különleges hadművelet vagy különleges akció, vagyis zsoldosokat vet be az orosz fél” – fogalmazott.

Schmidt ezzel gyakorlatilag szóról szóra visszamondta az orosz propaganda tételmondatát: Oroszországban továbbra is tilos háborúnak nevezni az ukrajnai inváziót, kizárólag különleges katonai műveletként lehet jellemezni. A rezsim keményen fellép azok ellen, akik ezt a szabályt megszegik.

Schmidt állítása, miszerint Oroszország jelenleg kizárólag zsoldos csapatokat vet be Ukrajnában, ráadásul nem igaz. Bár az orosz hadsereg valóban támaszkodik a Wagner-csoporthoz hasonló fizetett magánhadseregekre, már az invázió kezdetekor több százezer tartalékos katonát is mozgósítottak.

Vlagyimir Putyin orosz elnök tavaly szeptemberben rendelt el részleges mozgósítást, az amerikai titkosszolgálat információi szerint pedig idén további 400 ezer embert toboroznának a frontra. Ahogy március végén a háború matematikáját elemző cikkünkben írtuk, „orosz oldalon a harcoló erő jelenleg 250-300 ezres, de még várnak körülbelül 100 ezer katonát, akik az első szeptemberi részleges mozgósítással vonultak be. Ezeknek az embereknek befejeződött a kiképzése, ők valahol meg fognak jelenni az arcvonalban, tehát az oroszoknál 400-420 ezer harcoló katonával lehet majd számolni.”

„Még nem indult be az orosz hadi gépezet, a több millió katonával, azok még várnak” – folytatta Schmidt.

A főigazgató a műsorban azzal érvelt, Putyin arra tartogatja a több millió katonáját, „hogy ha kiszélesedik a konfliktus, akkor neki legyen érintetlenül meg az orosz hadereje”. Schmidt szerint olyan erős ez a különleges erő, amit az orosz elnök bevetett Ukrajnával szemben, hogy még az ukrán haderő sem bír vele, a NATO támogatása ellenére sem.

Az orosz fegyveres erők papíron 1,1 milliós kerete a valóságban azonban soha nem volt teljesen feltöltve, a háború előtt is összesen körülbelül 800 ezer emberrel lehetett csak számolni.

„Azt a nyugati hozzáállást nem tudom követni, hogy egyrészről kiröhögjük az oroszokat, mert képtelenek elérni bármit Ukrajnában, másrészt pedig rettegünk tőlük, hogy meg se állnak Berlinig. Valahol érzek itt egy pici ellentmondást ebben” – tette hozzá Schmidt Mária.

A teljes adás itt megtekinthető, az ukrajnai háborúról a 31. perctől beszélget Schmidt Mária és Bayer Zsolt:

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!