„Igazi fasiszták” – jelentette ki az ukránokról oroszul Bencsik András az orosz RT műsorában

2023. április 29. – 09:55

Másolás

Vágólapra másolva

A „fasiszta Ukrajnáról” és az orosz propagandával összecsengő nézeteiről beszélt az orosz Russia Today tévécsatornának Bencsik András – szúrta ki a 444.

Az RT félórás riportfilmet forgatott Magyarországról, szóba kerülnek a szankciók és Kárpátalja helyzete is – persze egy kis propagandával megfűszerezve. Az adás itt lenne elérhető, de csak VPN-nel lehet megtekinteni az oldalt, ugyanis a csatorna oldalaihoz korlátozott a hozzáférés az EU területén.

A műsorban először egy orosz piaci kapcsolatokkal rendelkező vállalkozó magyarázza el, hogy a magyar hozzáállás egyszerűen a gazdasági érdekeket nézi, amikor kikerüli a szankciókat, és ebben nincs semmi politika. A filmben megszólal Székely Árpád volt moszkvai nagykövet, aki a paksi beruházásról beszél. „A magyar hozzáállás oroszbarátnak tűnhet, pedig ez csak a józan ész politikája” – summázza az orosz propagandatévé riportere is. Ezután jön a nyíltan „oroszoknak drukkoló” Bencsik interjúja.

„Ott nincsenek törvények, nem látják el a kormányzati és állami funkciókat. Igazi fasiszták”

– ezzel a felütéssel kezdődik az interjú, amit a kormánypárti megmondóember oroszul adott. Bencsik szerint a Nyugat most érzi úgy, hogy eljött a pillanat Oroszország elpusztítására. Azt is elmondja, hogy a két világháború során mind a kétszer rossz oldalra állt Magyarország. Szerinte ebből tanultuk meg, hogy csak a független pozícióval nyerhetünk – bár ezzel kissé ellentmond a műsor első felének, ami pont az orosz érdekek kiszolgálásáról szól.

Innen a műsor el is kanyarodik a revizionista eszmék elmagyarázása felé, ez a téma dominál az adás második felében. „Szeretek erre a térképre nézni, mert emlékeztet arra, hogy milyen is volt régen” – mondja el a Demokrata 72 éves főszerkesztője Trianonra utalva.

Az anyagban többször hangsúlyozzák, hogy „a magyar állam határai nem azonosak a történelmi Magyarország határaival”, és hogy Kárpátalja „ezer évig Magyarországhoz tartozott” ehhez képest pedig csak száz éve tartozik máshoz a terület – erről a szélsőjobboldali Kitörés túrát szervező Moys Zoltán beszél például, akit rendezőként aposztrofálnak. Elhangzik, hogy Kárpátalja azért is fontos, mert ebből az irányból jöttek be a honfoglaló magyarok a Vereckei-hágón át, és ezért a terület „a nemzet bölcsője”. Azt is kijelentik, hogy a revizionista nézetek a mai napig erősen élnek a magyarokban.

A kárpátaljai magyar kisebbség és a fasisztaként bemutatott ukránok viszonyáról néhol álhírekkel megspékelve beszélnek, arról beszélve, hogy kényszerbesorozás zajlik a magyarok körében.

Arról egyszer sem esik szó, hogy azért is menekülnek sokan Kárpátaljáról, és azért is mértek ki szankciókat Moszkvára, mert Oroszország háborút indított Ukrajna ellen.

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!