„Az oroszoknak drukkolok”– a fideszes megmondóember Bencsik András visszatért az állampárti önmagához

2023. február 13. – 08:43

Másolás

Vágólapra másolva

A fideszes médiában – ahogyan a kormányzati mindennapokban is – egyre kevésbé leplezett az Ukrajna- és Zelenszkij-ellenes és ezzel párhuzamosan oroszpárti kommunikáció (lásd Orbán Viktor trükközése a Zelenszkij-kézfogásról készült fotóval).

A nyílt oroszpártiságnak is új szintjét hozta azonban a Mediaworks nevű fideszes médiabirodalomhoz tartozó Hír TV február 12-i, vasárnapi Sajtóklubja. Bayer Zsolt Fidesz-alapító műsorában Bencsik András Békemenet-alapító és a kormánypárti Demokrata főszerkesztője ugyanis nyíltan kimondta (itt látható az adás, 29:55-nél hangzik el az inkriminált mondat):

„Igen, én is az oroszoknak drukkolok.”

Bár ezt nyomban árnyalja: „de nem azért, mert oroszpárti vagyok”. Hanem azért, mert mocskos, embertelen hazudozást és szélhámoskodást művel a „pulóveres-pólós színművész”, azaz Zelenszkij, aki „úgy csinál, mintha államférfi lenne”, miközben „ez a szerencsétlen csak egy figurát alakít”.

Bencsik, aki a monológját azzal kezdte, hogy ő még nem találkozott olyan emberrel ebben az országban, „aki ha vesz egy mély lélegzetet, nem mondja azt ki, hogy igen, ő az oroszoknak drukkol”, arról is értekezett, hogy Ukrajna egy csődtömeg, amit nem szabad befogadni az Európai Unióba, mert semmilyen kritériumnak nem felel meg – bár „ettől még lehet sajnálni az ukrán népet” – tett egy megengedő gesztust.

Bencsik oroszpárti, Kreml-propagandát idéző kijelentései között szerepelt az is, miszerint:

„…ez az egész hazugsággépezet, kezdve azzal, hogy orosz agresszió… orosz agresszió… és amikor az oroszokat nyolc éven át a Donbaszban lőtték az ukránok, az nem volt agresszió?”

– amivel finoman elfedte azt a tényt, hogy a Donbaszt 2014-ben orosz támogatással harcoló szeparatisták csatolták el, és azt államként a tavaly óta zajló orosz–ukrán háború kezdetéig csak Oroszország, Szíria és Észak-Korea ismerte el.

Bencsik szerint „azért drukkolunk (az oroszoknak), hogy ennek a pokoli hazugsággépezetnek legyen már vége”, és természetesen azt is megfejtette – nem nagy meglepetés –, hogy VALÓJÁBAN ki felel a háborúért: „Amerika Ukrajnát beleugrasztotta, és az oroszokat belecsábította ebbe a pokoli, ördögi történetbe.”

A fideszes csúcspropagandista harcos Moszkva-barát és Amerika-ellenes kiállása messze nem meglepő azok számára, akik ismerik Bencsik „Nem-voltam-kommunista” András 1990 előtti szakmai munkásságát, amely a korabeli honvédelmi minisztérium szakfolyóiratától az MSZMP Somogy megyei lapján és a Csepel Művek lapján át a Népszabadság címoldaláig vezetett. Ez utóbbi ugyebár a kommunista párt hivatalos lapja volt (pontos titulusa: Az MSZMP központi lapja), ahol 1986 októberében Bencsik erről értekezett:

„Legendája volt a gimnáziumi orosztanárnőnek... Ha nem is az ő személyes példája, de a hozzá hasonló jó, s a vele pörölő rossz példák tapasztalatai indították talán egyebek között a Magyar-Szovjet Baráti Társaságot, hogy új utakat, lehetőségeket keressen, s találjon a magyar ifjúság internacionalista nevelésére, a Szovjetunióhoz fűződő viszonyuk, világlátásuk tisztázására”.

Bencsik András már 1986-ban hitet tett Budapest és Moszkva barátsága mellett az akkori pártlapban Bencsik András már 1986-ban hitet tett Budapest és Moszkva barátsága mellett az akkori pártlapban
Bencsik András már 1986-ban hitet tett Budapest és Moszkva barátsága mellett az akkori pártlapban

A cikkből az is kiderül, hogy a Mester már akkor értett „a változó és nem mindig könnyű élethelyzetekből adódó, sok esetben előítéletektől tarkított, sematikus vagy éppen idealizált kép” sürgős tisztításához, és híve volt mindazoknak, akik „szenvedélyből, hivatástudatból a két nép közötti barátság elmélyítését szolgálják”.

Majd novemberben Zinaida Kruglovával, a Szovjetunió Kommunista Pártja Központi Bizottságának tagjával, a Szovjet Baráti Társaságok Szövetsége elnökségének elnökével készített interjújából derülhetett ki: „A szovjet-magyar kapcsolatok töretlenül fejlődnek és mind érezhetőbb eredményeket hoznak az élet valamennyi területén” – láthatóan még csaknem negyven év után is.

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!