Orbán kicsit másképp mutatta meg a Zelenszkij-kézfogást, mint a hivatalos fotók

2023. február 10. – 09:31

Másolás

Vágólapra másolva

Orbán Viktor kezet fogott Volodimir Zelenszkijjel. Egy ilyen aktusnak nem kéne hírszámba mennie, diplomáciai körökben ez mindennapos: egy ország vezetője kezet fog egy másik ország vezetőjével.

De Orbán a háború kitörése óta szeret – általában a saját kormánymédiáján – keresztül üzenni az ukrán elnöknek; még 2022-es választási győzelmi beszédét is arra használta fel, hogy odaszóljon az orosz katonai megszállás alatt álló Ukrajna elnökének, mondván, még ő sem állíthatta meg a Holdról is látszó újabb kétharmados győzelmét.

Azért Zelenszkij is üzent Orbánnak, amiért a magyar kormány a béke és a tűzszünet szavak mantrázásával igyekszik semlegesnek tűnni az orosz–ukrán konfliktusban: „Egyszer és mindenkorra el kell döntenetek, hogy kivel vagytok. (…) Figyelj, Viktor, tudod, mi megy most Mariupolnál? Kérlek, menj a rakpartra, nézd meg azokat a cipőket, és akkor rájössz, hogy megint megtörtént a népirtás a világban. És ez az, amit Oroszország művel” – mondta.

Hogy Magyarország mennyire nem hajlandó közösséget vállalni az Ukrajnát támogató EU-s országokkal, az jelzi a legjobban, hogy csütörtökön Zelenszkij személyes beszéde utána páran nem tapsolták meg az ukrán elnököt, az egyik ilyen maga Orbán Viktor volt.

Mindezek után került sor a nagy közös kézfogásra. És itt tér el nagyban az, hogy ezt ki hogy tálalta.

Orbán Viktor Facebookjára például ez a fotó került ki, amit valószínűleg a saját stábtagja készített róluk:

Forrás: Orbán Viktor Facebook
Forrás: Orbán Viktor Facebook

A kép alapján a miniszterelnök követőinek úgy tűnhet, Zelenszkij szinte meghunyászkodik Orbán előtt, fejet hajt, rá sem mer nézni. A friss miniszteri biztos Hoppál Péter is felült a vonatra: „Testbeszéd! Na olvassatok libsik!” – üzente kommentben.

De egy kicsit más kontextust mutatnak az Európai Tanács hivatalos fotói a nagy találkozásról:

Forrás: Európai Tanács
Forrás: Európai Tanács

Ezen a fotón már két egyenrangú fél fog kezet, nyoma sincs megalázkodásnak, sőt, a két politikus közül inkább Zelenszkij tűnik elszántabbnak.

Egy másik hivatalos fotón pedig mintha épp az ukrán elnöknek nem tetszene valami azon, ahogy Orbán felé hajol:

Forrás: Európai Tanács
Forrás: Európai Tanács

De készült olyan kép is, amin mindketten jó kedélyűek. Ahogy az megszokott minden ilyen találkozáson két politikus között.

Forrás: Európai Tanács
Forrás: Európai Tanács

Egy fotóriporter alapesetben az események objektív bemutatására törekszik, már amennyire ez lehetséges egy kamerán keresztül. Akárhogy is nézzük, elkerülhetetlen, hogy benne legyen az adott személy megélése, pozíciója az adott helyzetben.

Attól függően, a fotó hova kerül ki, a képeket az adott személy és stábja válogatja ki, egy újságnál pedig a képszerkesztők. A válogatásban, ahogy a kép elkészítésében is, elsősorban súlyos sajtóetikai szempontokat kell figyelembe venni, másodsorban viszont a képválogatás idomul az újság stílusához és/vagy a mondanivalóhoz.

A fotók pedig mintha azt mutatnák, Orbán Viktornak sajátos mondanivalója van a követői felé az általa megosztott fotóval.

A hírek szerint egyébként a találkozón Zelenszkij meghívta Orbán Viktort, hogy látogasson el Kijevbe.

Ez a cikkünk ide kattintva angol nyelven is olvasható a Telex English oldalán. Nagyon kevés az olyan magyarországi lap, amelyik politikától független, és angol nyelvű híreket is kínál. A Telex viszont ilyen, naponta többször közöljük minden olyan anyagunkat angolul is, amelynek nemzetközi relevanciája van, és az angolul olvasó közönségnek is érdekes lehet: hírek, politikai elemzések, tényfeltárások, színes riportok. Vigye hírét a Telex English rovatnak, Twitterünknek és angol nyelvű heti hírlevelünknek az angolul olvasó ismerős

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!