Az uniós vezetők szinte mind tapssal köszöntötték Zelenszkijt Brüsszelben, Orbán nem

2023. február 9. – 12:57

Az uniós vezetők szinte mind tapssal köszöntötték Zelenszkijt Brüsszelben, Orbán nem
Volodimir Zelenszkij az Európai Tanács 2023. február 9-i csúcstalálkozóján – Fotó: John Thys / AFP

Másolás

Vágólapra másolva

Volodimir Zelenszkij megérkezett az uniós tagállami vezetők csúcstalálkozójára. Az ukrán elnök az Európai Tanács ülésén személyesen is egyeztethet az állam- és kormányfőkkel, miután felszólalt az Európai Parlamentben.

Az ülésre érkezve a huszonhetek együtt üdvözölték Volodimir Zelenszkijt, aki a felvételek alapján kis híján mindenkitől tapsot kapott, a néhány kivétel egyike Orbán Viktor volt. (Klaus Iohannis román elnök is csak mosolygott, bár ez a Transtelex szerint akár a híresen lassú reakciókészségének is betudható, a román sajtó rendszeresen az elkésett reakciók embereként emlegeti.)

Volodimir Zelenszkijt szinte épp a magyar kormányfő elé állították az ilyenkor szokásos „családi” csoportképhez.

Az ülésen többek között az orosz invázió miatti uniós intézkedésekről tárgyalnak. Az EU külpolitikájáról, így a szankciókról a tagállamok egyhangúlag döntenek. Ukrajnának az uniós csatlakozásához vezető lépéseknél is többször szüksége lesz a huszonhetek közös támogatására. Ennek az egyik akadálya a decemberben elfogadott kisebbségi törvény lehet, amellyel a magyar mellett a román kormány sem elégedett.

Ez a cikkünk ide kattintva angol nyelven is olvasható a Telex English oldalán. Nagyon kevés az olyan magyarországi lap, amelyik politikától független, és angol nyelvű híreket is kínál. A Telex viszont ilyen, naponta többször közöljük minden olyan anyagunkat angolul is, amelynek nemzetközi relevanciája van, és az angolul olvasó közönségnek is érdekes lehet: hírek, politikai elemzések, tényfeltárások, színes riportok. Vigye hírét a Telex English rovatnak, Twitterünknek és angol nyelvű heti hírlevelünknek az angolul olvasó ismerősei között!

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!