Határozatban mondaná ki az EP, hogy Magyarország alkalmatlan az unió soros elnökségére

2023. május 24. – 07:56

Másolás

Vágólapra másolva

Alkalmatlan az Orbán-kormány az EU Tanácsának soros elnöki tisztségére, erről fogadhat el állásfoglalást az Európai Parlament (EP) – írja a Népszava.

Az Európai Parlament következő plenáris ülésén állásfoglalást készül elfogadni a magyarországi jogállamiság helyzetéről és a befagyasztott uniós forrásokról. A laphoz eljutott ötpárti határozat tervezete megkérdőjelezi azt is, hogy Magyarország képes lesz-e hitelesen ellátni 2024-ben az EU Tanácsának soros elnöki tisztségét. Az egyelőre nem végleges szövegben azt írják, hogy

az EP tavaly szeptemberi határozatának elfogadása óta tovább romlott a jogállamiság és az alapvető jogok helyzete Magyarországon. A példák között említik a tanárok jogállásának, szociális és munkajogainak korlátozását.

De kifogásolják többek közt az egyes vállalatok üzleti érdekeit veszélyeztető döntéseket, a versenytársakat hátrányba hozó diszkriminációt, a megfélemlítési módszereket, amelyeket a miniszterelnökhöz kötődő személyek alkalmaznak.

Szintén elítélik a kormány stratégiáját képző EU-ellenes kampányokat. A határozati javaslattervezet szerint az EP ezért felszólítja a Tanácsot, hogy találjon megoldást a problémára, máskülönben a parlament fog közbeavatkozni.

Ez a cikkünk ide kattintva angol nyelven is olvasható a Telex English oldalán. Nagyon kevés az olyan magyarországi lap, amelyik politikától független, és angol nyelvű híreket is kínál. A Telex viszont ilyen, naponta többször közöljük minden olyan anyagunkat angolul is, amelynek nemzetközi relevanciája van, és az angolul olvasó közönségnek is érdekes lehet: hírek, politikai elemzések, tényfeltárások, színes riportok. Vigye hírét a Telex English rovatnak, Twitterünknek és angol nyelvű heti hírlevelünknekaz angolul olvasó ismerőseinek!

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!