A bécsi magyar nagykövet szerint nem nyugtatta meg az osztrákokat a magyarázata

2023. május 24. – 08:50

Másolás

Vágólapra másolva

Nem bekérették, hanem konzultációra kérték, meghívták az osztrák külügyminisztériumba a bécsi magyar nagykövetet azután, hogy az osztrákok tudomására jutott: Magyarország külföldi embercsempészeket enged szabadon, és szorgalmazza, hogy 72 órán belül hagyják el az országot. Nagy Andor az InfoRádiónak elismételte a Szijjártó Péter által mondottakat, vagyis hogy Magyarországnak szuverén joga, hogy kiutasítsa a magyarországi börtönökben fogva tartott külföldi embercsempészeket. Ez a döntés egyik szomszédos ország ellen sem irányult.

„Az intézkedésre az osztrákok felkapták a fejüket. Amikor bent jártam, elmondták, rosszulesik nekik, hogy ez előre nem volt leegyeztetve, azért a 700 ember elég sok, egy kritikus tömeg, nincsenek rá felkészülve, hogy közülük hányan akarnak Ausztriába menni. Ez volt az apropó” – mondta Nagy Andor. A nagykövet szerint eszükbe sem jutott, „hogy valaki ezt sérelmezni fogja, azt gondoljuk, nem ártunk senkinek, egyik szomszédos ország ellen sem irányul ez a döntés”.

Csak hát a helyzet az, magyarázta, hogy a magyar börtönökben körülbelül 2400 olyan fogoly van, akik embercsempészet miatt vannak elítélve, és ez már majdnem 12-13 százaléka a fogvatartottaknak, és hát sokba kerülnek, tolmácsra van szükség hozzájuk, és „bonyolult étkezési szokásaikhoz pedig bonyolult igazodni”.

Nagy Andor szerint olyanokat érint az intézkedés, akiknek már „csak kevés volt hátra” a büntetésből. Az intézkedés szerint abba az országba kell visszamenniük, ahonnan érkeztek vagy ahonnan származnak, és ez többnyire Ukrajna, Szerbia vagy Románia.

Az érintettek büntetését egyébként nem engedték el az ő olvasatukban, és ha újra embercsempészésen kapnák őket, akkor a hátralévő időt is le kellene ülniük az újabb mellett. Nagy Andor egyébiránt nem gondolja, hogy ezekkel megnyugtatta volna az osztrák külügyet.

Múlt hétvégén szigorította a határellenőrzéseket Ausztria, miután kiderült számukra, hogy a magyar kormány sorra bocsátja el idő előtt a börtönből a külföldi embercsempészeket, valamint hétfőn reggel az osztrák belügyminisztérium arról számolt be, hogy tárgyalásra hívják Magyarország nagykövetét a külügyminisztériumba.

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter azzal indokolta az embercsempészek szabadon engedését, hogy túl drága a külföldi bűnözők bebörtönzése. Rétvári Bence ezt már továbbvitte: ő azt mondta, hogy

az EU nem ad pénzt Magyarországnak sem az embercsempészek fogvatartási költségeire, sem börtönök építésére. Azt viszont elvárják, hogy a határokon elfogott külföldi embercsempészeket hazai börtönökben, a magyar adófizetők pénzéből tartsuk fogva.

Ez a cikkünk ide kattintva angol nyelven is olvasható a Telex English oldalán. Nagyon kevés az olyan magyarországi lap, amelyik politikától független, és angol nyelvű híreket is kínál. A Telex viszont ilyen, naponta többször közöljük minden olyan anyagunkat angolul is, amelynek nemzetközi relevanciája van, és az angolul olvasó közönségnek is érdekes lehet: hírek, politikai elemzések, tényfeltárások, színes riportok. Vigye hírét a Telex English rovatnak, Twitterünknek és angol nyelvű heti hírlevelünknekaz angolul olvasó ismerőseinek!

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!