Rétvári: Azért engedtük el az embercsempészeket, mert Brüsszel nem ad pénzt

2023. május 23. – 11:51

Másolás

Vágólapra másolva

Magyarországnak azért kellett meghoznia azt a döntést, hogy több embercsempészt is szabadon enged, mert Brüsszel nem járul hozzá a határvédelem költségeihez, viszont megbünteti hazánkat, ha túlzsúfoltak a börtönök – közölte Rétvári Bence az MTI-vel.

Az EU nem ad pénzt Magyarországnak sem az embercsempészek fogva tartási költségeire, sem börtönök építésére. Azt viszont elvárják, hogy a határokon elfogott külföldi embercsempészeket hazai börtönökben, a magyar adófizetők pénzéből tartsuk fogva

– mondta a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára. Előző héten derült ki, hogy Magyarország több embercsempészt is szabadon enged a börtönökből, akiknek 72 órán belül el kell hagyniuk az országot. Szombathelyen le is videózták, ahogy a hatóságok a vasútállomáson börtönből szabadult embercsempészeket engednek szabadon.

Rétvári arról is beszélt, hogy magyar határvadászok és rendőrök állnak a határon télen és nyáron, és „erőn felül dolgoznak azért, hogy a magyar és európai családok biztonságban legyenek”. Megismételte a kormány sokat hangoztatott álláspontját, miszerint az EU 650 milliárd forinttal, azaz több mint 1,5 milliárd euróval tartozik Magyarországnak, mivel 2015 óta Magyarország ennyit költött az Európai Unió külső határainak védelmére. Állítása szerint egy elítélt embercsempész átlagosan csaknem 5 millió forintjába kerül a magyar adófizetőknek.

Elismerte, hogy a hazai börtönök a több mint kétezer embercsempész miatt túlzsúfolttá váltak, hozzátette, hogy emiatt az EU korábban indított eljárást Magyarország ellen. Ezeket a pereket az államtitkár szerint a „Soros-hálózathoz köthető ügyvédek” indították.

Ez a cikkünk ide kattintva angol nyelven is olvasható a Telex English oldalán. Nagyon kevés az olyan magyarországi lap, amelyik politikától független, és angol nyelvű híreket is kínál. A Telex viszont ilyen, naponta többször közöljük minden olyan anyagunkat angolul is, amelynek nemzetközi relevanciája van, és az angolul olvasó közönségnek is érdekes lehet: hírek, politikai elemzések, tényfeltárások, színes riportok. Vigye hírét a Telex English rovatnak, Twitterünknek és angol nyelvű heti hírlevelünknekaz angolul olvasó ismerőseinek!

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!