Szijjártó az embercsempész-ügyről: Úgy fogom fel, hogy külföldi bűnözőket utasítunk ki az országból

2023. május 22. – 14:00

Másolás

Vágólapra másolva

Szijjártó Péter magyar külügyminiszter egy hétfői Facebook-live-ban kérdésre megerősítette, hogy az osztrák külügyminiszter vasárnap este felhívta őt, és jelezte, hogy nehézséget jelent számukra a magyar döntés, amely értelmében a magyar kormány sorra bocsátja el idő előtt a börtönből a külföldi embercsempészeket. Az ügy folyományaként hétfőn délutánra berendelték az osztrák külügyminisztériumba a bécsi magyar nagykövetet, és hétvégén Ausztria elrendelte a szigorúbb ellenőrzést a határon.

„Ez szuverén magyar döntés, nem irányul egyetlen egy szomszédos országgal szemben sem, nem tartalmaz semmiféle szomszédos ország felé specifikumot” – fogalmazott Szijjártó, és hozzátette, sajnos nem új, hogy Ausztria ellenőriz a határon.

„Ellentétben a schengeni megállapodás szellemiségével már hónapok vagy évek óta látjuk azt, hogy az osztrákok nehezítik magyar és más állampolgárok belépését Ausztriába, és miközben az osztrákok szabadon jöhetnek be Magyarországra várakozás nélkül, addig a magyarok esetenként hosszú várakozást követően léphetnek csak be Ausztriába” – mondta még Szijjártó.

A külgazdasági és külügyminisztert kérdezték arról is, hogy miként fér össze a kormány politikájával az embercsempészek szabadon engedésével kapcsolatos, és az országhatár 72 órán belüli átlépését szorgalmazó döntés, miközben a migráció elleni harc élharcosaként festik le magukat.

„Ezt én úgy fogom fel, hogy mi külföldi bűnözőket utasítunk ki az országból és jobb is, hogyha elhagyják az országot és jobb is lenne, hogyha többet nem is jönnének mifelénk, és nem is gondolnának arra, hogy mifelénk jöjjenek. Magyarország álláspontja változatlan, mi az illegális migrációt egy rendkívül veszélyes folyamatnak tartjuk, ezért a déli határunkon továbbra is a legszigorúbban járunk el a határsértőkkel és az őket segítő és felbujtó vagy szállító embercsempészekkel szemben ” – mondta Szijjártó.

Az ügy előzménye, hogy az RTL Híradója rejtett kamerával vette fel Szombathelyen, ahogy a büntetés-végrehajtás kisbusza megérkezik a vasútállomásra, öt férfi kiszáll belőle, és táskákkal, szatyrokkal és papírokkal a kezében szabadon elsétál. A csatorna úgy tudja, mindannyian embercsempészek, akik egy nemrég elfogadott kormányrendelet szerint úgynevezett reintegrációs őrizetbe kerülnek. A Belügyminisztérium nem cáfolta a történteket a csatornának, azt írták, az embercsempészeknek 72 órán belül el kell hagyniuk az országot. Ha a rendőrség azt észleli, hogy ez nem történt meg, vagy az embercsempész visszatért, akkor elfogják, és a hátralévő büntetését is le kell töltenie.

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter azzal indokolta a lépést, hogy túl drága a külföldi bűnözők bebörtönzése. A hivatalos adatok szerint jelenleg 2600 külföldi van börtönben Magyarországon, akik többségét embercsempészetért ítélték el.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!