Délutánra várják a bécsi magyar nagykövetet az osztrák külügyminisztériumba

2023. május 22. – 10:55

Másolás

Vágólapra másolva

Szigorította a határellenőrzéseket Ausztria, miután kiderült számukra, hogy a magyar kormány sorra bocsátja el idő előtt a börtönből a külföldi embercsempészeket, valamint hétfőn reggel az osztrák belügyminisztérium arról számolt be, hogy tárgyalásra hívják Magyarország nagykövetét a külügyminisztériumba – írja a Kurier. Az Európai és Nemzetközi Ügyekért felelős Szövetségi Minisztérium Sajtóirodája a Telexet arról tájékoztatta, hogy mivel Magyarország szomszédos ország, így a döntés közvetlen hatással van a biztonságukra. „Ezért azonnali és átfogó magyarázatot várunk Magyarországtól”, írták azzal, hogy

„hétfőn délutánra sürgős megbeszélésre hívtuk a magyar nagykövetet a bécsi külügyminisztériumba.”

„Teljes körű tisztázást akarunk, mert ezt rossz jelzésnek tartjuk” – mondta Alexander Schallenberg külügyminiszter hétfőn Brüsszelben. Hozzátette, hogy a magyar nagykövetet még hétfőn behívják a külügyminisztériumba. Schallenberg szerint vasárnap már beszélt Szijjártó Péterrel.

Az osztrák külügyminiszter azt mondta még, hogy az elmúlt napokban nyugtalanító hírek jelentek meg arról, hogy Magyarország a jelek szerint több száz elítélt embercsempészt akar szabadon engedni. A magyar érveket, miszerint a külföldiek börtönben tartása túl drága látszólagos érveknek nevezte.

Az ügy előzménye, hogy az RTL Híradója rejtett kamerával vette fel Szombathelyen, ahogy a büntetés-végrehajtás kisbusza megérkezik a vasútállomásra, öt férfi kiszáll belőle, és táskákkal, szatyrokkal és papírokkal a kezében szabadon elsétál. A csatorna úgy tudja, mindannyian embercsempészek, akik egy nemrég elfogadott kormányrendelet szerint úgynevezett reintegrációs őrizetbe kerülnek. A Belügyminisztérium nem cáfolta a történteket a csatornának, azt írták, az embercsempészeknek 72 órán belül el kell hagyniuk az országot. Ha a rendőrség azt észleli, hogy ez nem történt meg, vagy az embercsempész visszatért, akkor elfogják, és a hátralévő büntetését is le kell töltenie.

Az osztrák Belügyminisztérium szerint a magyar eljárás a szervezett bűnözés érintett tagjainak kedvez, miközben az embercsempészek életeket veszélyeztetnek.

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter azzal indokolta a lépést, hogy túl drága a külföldi bűnözők bebörtönzése. A hivatalos adatok szerint jelenleg 2600 külföldi van börtönben Magyarországon, akik többségét embercsempészetért ítélték el.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!