Az osztrák belügyminiszter szerint nem kellene idő előtt elengedni a magyar börtönökből a külföldi embercsempészeket

2023. május 20. – 13:04

Másolás

Vágólapra másolva

Gerhard Karner osztrák belügyminiszter utasította a közbiztonságért felelős főigazgatót, hogy az illetékes szervek vegyék fel a kapcsolatot a magyar társszervekkel és készítsék elő a szükséges ellenintézkedéseket, miután az RTL Klub riportjából kiderült: a magyar kormány sorra bocsátja el idő előtt a börtönből a külföldi embercsempészeket, írja a Hvg a Kronen Zeitung osztrák lap értesülései alapján.

Az ügy előzménye, hogy az RTL Híradója rejtett kamerával vette fel Szombathelyen, ahogy a büntetés-végrehajtás kisbusza megérkezik a vasútállomásra, öt férfi kiszáll belőle, és táskákkal, szatyrokkal és papírokkal a kezében szabadon elsétál. A csatorna úgy tudja, mindannyian embercsempészek, akik egy nemrég elfogadott kormányrendelet szerint úgynevezett reintegrációs őrizetbe kerülnek. A Belügyminisztérium nem cáfolta a történteket a csatornának, azt írták, az embercsempészeknek 72 órán belül el kell hagyniuk az országot. Ha a rendőrség azt észleli, hogy ez nem történt meg, vagy az embercsempész visszatért, akkor elfogják, és a hátralévő büntetését is le kell töltenie.

Az osztrák Belügyminisztérium szerint a magyar eljárás a szervezett bűnözés érintett tagjainak kedvez, miközben az embercsempészek életeket veszélyeztetnek.

Az osztrák lap szerint az így szabadult embercsempészek nem kötelesek visszatérni hazájukba a hátralévő büntetés letöltésére.

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter azzal indokolta a lépést, hogy túl drága a külföldi bűnözők bebörtönzése. A hivatalos adatok szerint jelenleg 2600 külföldi van börtönben Magyarországon, akik többségét embercsempészetért ítélték el.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!