A szlovák külügyminiszternek le kellett hajtania egy pohár gint, amikor meghallotta, kivel találkozott Szijjártó

2022. december 6. – 17:51

Másolás

Vágólapra másolva

Ugyan Rastislav Káčer még csak szeptember óta tölti be a külügyminiszteri posztot a szlovák kormányban, de már több megnyilvánulásával is kiváltotta a magyar kormány ha nem is haragját, de ellenérzéseit. Káčer novemberben egy interjúban úgy minősítette a kormány szankcióellenes propagandáját, hogy annak érvei „mintha a Kreml kézikönyvéből származnának”, Orbán Viktor magyar–görög válogatott meccsen viselt nagy-magyarországos sálját pedig undorítónak nevezte, mivel az az ukrajnai orosz agressziónak is elvi alapot szolgáltató revizionizmust hirdeti.

A szlovák külügyminiszter kedden a V4-ek külügyminisztereinek pozsonyi találkozóján osztotta ki Szijjártó Péter magyar külügy- és külgazdasági minisztert amiatt, mivel a magyar tárcavezető a maffiagyanúval indított nyomozástól csak súlyos eljárásbeli hibáknak köszönhetően megmenekülő Robert Fico volt miniszterelnökkel találkozott. Káčer nyilatkozatát a magyar külügyminiszter Facebook-videóján a 13. perctől kezdve lehet látni-hallani.

Káčer a Szijjártó–Fico-találkozóra vonatkozó újságírói kérdésre azt válaszolta,

bevallom, reggel megugrott a vérnyomásom, amikor láttam, hogy egy szomszéd ország külügyminisztere egy szlovák exminiszterelnökkel találkozik, és „nemzeti érdekek érvényesítéséről” tárgyal.

Káčer megemlítette, hogy még csak nem is az ellenzék vezérével találkozott, ráadásul „egy gerinctelen emberről van szó”, aki hithű kommunistából lett bérmálkozó katolikus, Amerika-pártiból Amerika-ellenes. A politikus elmondta, „ha nem ittam volna meg egy gint”, nem vett volna mély lélegzetet, és nem érkezett volna épp meg a lengyel és a cseh külügyminiszter, akkor „megkérdeztem volna [Szijjártótól], ugyan miért találkozunk”, de azután ez a felindultság elmúlt.

A szlovák külügyminiszter szerint amikor ők kormányszintű találkozóra mennek Budapestre, akkor nem találkoznak az ellenzék képviselőjével.

A mellette álló Szijjártó Péter szót kapva szlovák kollégája szavaira úgy reagált, „sok mindent láttam már, de olyat még nem nagyon, hogy valakit azért bíráljanak, mert nem csak a kormány képviselőivel találkozik”.

Arra is kérte őt, hogy „ne terjesszen álhíreket, fogalmazzon pontosan”, mert Magyarország az Ukrajnának szánt uniós támogatás rá eső részét kétoldalú megállapodás keretében igenis teljesíteni fogja, csak a támogatás módjával szemben vannak elvi kifogásai.

Robert Fico egyébként azon a bizonyos vérnyomáspumpáló találkozón a Paraméter szlovákiai magyar nyelvű portál beszámolója szerint kiállt:

  • az uniós szankciókat minden esetben megszavazó magyar kormány szankcióellenes politikája mellett,
  • az Európai Unió Magyarországot a jogállami hiányosságok miatt sújtó szankciói ellen,
  • az Ukrajna támogatására kezdeményezett közös uniós hitel ellen.

Szijjártó cserében a Smer elnökét azzal méltatta, hogy Fico kiérdemli a magyar emberek tiszteletét, mert a volt kormányfő jelentősen hozzájárult a két ország kapcsolatának javításához.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!