Megszüntették a Robert Fico és társai elleni eljárást

2022. november 29. – 19:24

Megszüntették a Robert Fico és társai elleni eljárást
Robert Fico volt szlovák miniszterelnök – Fotó: Martin Divisek/MTI/EPA

Másolás

Vágólapra másolva

Nagy ügynek indult, de eljárási hibák miatt elhasalt az egész.

A büntető törvénykönyv előírásainak többrendbeli megsértésére és alapvető hiányosságokra hivatkozva megszüntette a szlovák legfelsőbb ügyészség a Robert Fico volt kormányfő és három társa ellen idén tavasszal bűnszövetkezet létrehozása és más vádakkal indított eljárást – közölte kedden a TASR szlovák közszolgálati hírügynökség a legfelsőbb ügyészség bejelentésére hivatkozva.

Mint az MTI írja, Fico és belügyminisztere, Robert Kalinák, illetve Tibor Gaspar volt országos rendőrfőkapitány és egy negyedik személy ellen idén áprilisban indított eljárást a szlovák rendőrség különleges egysége, a Nemzeti Bűnüldözési Ügynökség (NAKA) bűnszövetkezet létrehozásának, hivatali jogkörrel való visszaélésnek és adótitok megsértésének a gyanújával.

Fico az eljárást rögtön annak megindítását követően az ellenzék ellehetetlenítését célzó politikai bosszúnak minősítette, rámutatva: ez az eset már a negyedik, amelyben a NAKA politikai céllal eljárást indított ellene.

„Alapvető dolgok hiányoztak, például a vádpontokban szereplő tettek elkövetésének ideje és helye”

– jegyezte meg az illetékes ügyész is.

Robert Fico a legfelsőbb ügyészség döntésére reagálva azt mondta: tiszteletben tartja azt. Robert Kalinák korábbi belügyminiszter reakciójában megismételte, hogy szerinte az eljárás politikai megrendelésre történt, majd azt mondta: a legfelsőbb ügyészség nem dönthetett másképp, hiszen az eljárás a kezdetektől fogva megszűnésre volt ítélve.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!