Orbán: Nem lehetetlen, hogy Lázár János visszatér a kormányba

Orbán: Nem lehetetlen, hogy Lázár János visszatér a kormányba
Fotó: Ajpek Orsi / Telex

Másolás

Vágólapra másolva

Ez egy háború, Oroszország megtámadta Ukrajnát, ez egy agresszió – mondta Orbán az orosz–ukrán háborúról. Az összes atrocitást ki kell vizsgálni a magyar miniszterelnök szerint, ez az EU álláspontja, és ezt osztja a magyar kormány is. A civileket meg kell védeni, a civilekkel szembeni atrocitást el kell ítélni – fogalmazott Orbán. Az atrocitásokat független módon ki kell vizsgálni. Erről beszélt kedden a török elnökkel is, aki szintén ezt szorgalmazza.

„Nekünk nem okoz semmilyen nehézséget rubelben fizetni. Ha az oroszok azt kérik, rubelben fizetünk” – mondta a miniszterelnök a földgázról.

Volt egy oroszpolitikája Magyarországnak és a mi politikai közösségünknek, aminek fontos határpontja volt 2008 – mondta a következő – az orosz–magyar kapcsolatokról szóló – kérdésre Orbán. A NATO 2008-ban nem akarta felvenni a grúzokat és ukránokat. Orbánnak ettől kezdve világos volt, hogy a közép-európai országok ütközőállamokká váltak a NATO és Oroszország között, ez pedig új stratégiát kívánt.

Egy új oroszpolitikát kezdett el építeni, először 2009 tájékán vette fel a kapcsolatot Putyinnal, és utána megindult az együttműködés. Az ukrajnai háború miatt azonban most jöhet ebben egy fordulat, Orbán elismerte, hogy új politikát kell kialakítani az oroszokkal. Most még vannak a múltból jövő kérdések, és még nem látja a miniszterelnök, hogy a jövőben miként alakul az oroszokkal való kapcsolat.

Fotó: Ajpek Orsi / Telex
Fotó: Ajpek Orsi / Telex

Orbán Viktor szerint semmiféle szerepe nincs a magyar választásoknak, illetve a nemzeti kormányzásnak az, hogy kiderült: ahogy a Telex is megírta (a HVG nyomán), Franciaországban közzétették az elnökjelöltek vagyonnyilatkozatait. Így derült ki, hogy az MKB Bank 10,6 millió euró hitelt nyújtott Marine Le Pen szélsőjobboldali kihívó kampányfinanszírozására.

A nyilvános vagyonnyilatkozatból látható, hogy az MKB Bank Nyrt. 10,692 millió euró hitelt adott Marine Le Pennek 16 hónapos időtartamra, ami nagyságrendileg 4,1 milliárd forintot jelent.

A kormányfő a nemzetközinek nevezett sajtótájékoztatón úgy vélte, neki magánbankok magánhiteleiről nem kell, hogy véleménye legyen. Orbán az idevágó kérdésre többedszer elmondta, továbbra is az Európai Unión és a NATO-n belül képzelik el Magyarország jövőjét, és erősíteni kell a közös hadsereget.

„Az embernek mindig vannak titkos reményei” – válaszolta Orbán az Origo kérdésére, hogy számított-e ekkora választási sikerre. Ha egy választott vezető elemzővé alakul, csak bajt hoz a fejére – tette hozzá. A választás egy szenvedély kérdése Orbán szerint: az a kérdés, hogy van-e közös ügy, ami összeköt a választókkal. Mi nemzeti alapon állunk, és van egy közös szenvedélyünk. A Fidesz hozzáállása mindig az, hogy világosan elmondja a dilemmákat is. Nem foglalkozik azzal, mit mondanak a vesztesek.

Orbán Viktor szerint Magyarország tudja, hogy akkora, amekkora, így a helye A béke oldalán van, és a magyar kormányfő

minden körülmények között sürgeti az orosz-ukrán béketárgyalásokat, illetve a békét követő gazdasági és egyéb tárgyalások biztosítását.

Orbán szerint ugyanakkor az EU-ban minden, a korábban a környezetromboló energiaforrásokat érintő adóterheket érint, az EU-nak „felfüggesztő döntéseket kellene hoznia”, és az Európai Unióban pedig csak ezt következően dönthet bármilyen kérdésben , és itt az lenne a közös álláspont, amely szerint keményebb szankciók.

Fotó: Ajpek Orsi / Telex
Fotó: Ajpek Orsi / Telex

Mi a véleménye arról, hogy egyes elemzők szerint 850 ezer szavazót vesztett a baloldal 2018 óta, mi lehet az oka? – kérdezte az MTVA újságírója a miniszterelnököt. De arról is kérdezte Orbán Viktort, hogy miről egyeztetett Donald Trump volt amerikai elnökkel kedden.

„Az első két dologról nem gondolok semmit” – kezdte a válaszát Orbán. Kedden beszélt Trumppal, szerdán pedig Putyinnal, elég hosszan. Azt mondta Orbán, hogy Magyarország elég speciális helyzetben van geopolitikailag, és a történelmünkből ismerjük, hogy a háborúk csak egyre brutálisabbak lesznek.

„Azt javasoltam Putyin elnöknek, hogy azonnal hirdessen tűzszünetet”

– mondta Orbán, és azt is javasolta az orosz elnöknek, hogy jöjjenek az ukrán elnökkel Budapestre, és kössenek itt egy azonnali tűzszünetet. Putyin Orbán szerint pozitív választ adott erre a felvetésre, de vannak feltételei az ukránok felé. Ezeket majd a tárgyalásokon kell átbeszélni – tette hozzá a magyar miniszterelnök.

„Szeretném megerősíteni, hogy a választáson győztes pártnak és kormánynak a víziója Európáról változatlan” – mondta Orbán. Olyan párt kapott felhatalmazást a választáson szerinte, amely hisz a nemzetállamokban. „Abban hiszünk, hogy ennek a gondolatnak egész Európában reneszánsza lesz” – tette hozzá. A sorscsapások globális természetűek Orbán szerint (ilyen a háború, a járványok, a migráció), a válaszokat azonban nemzeti alapon kell meghozni.

Azt is mondta, hogy megerősítik a szövetségeket: továbbra is az Európai Unión és a NATO-n belül képzelik el a jövőnket, és erősíteni kell szerinte a közös hadsereget.

Ez a mostani sajtótájékoztató egy politikai viccet tör meg – közölte szerdán a vasárnap újraválasztott magyar kormányfő első, újabb ciklusa kezdetét jelentő, nemzetközinek nevezett sajtótájékoztatóján. Ezen Orbán Viktortól előzetesen az hangzott el, hogy szerinte három tényezőnek köszönheti a győzelmet:

  1. a magyarok békét akarnak, és arra szavaztak, aki a békére jelent garanciát,
  2. a sikerhez hozzájárulhatott, hogy Magyarország egy sikeres ország,
  3. a baloldal tiszteletlen volt, elfelejtette, hogy a voksolás a tiszteletről szól, ellenben a Fidesz a szív és az érzelem politikáját folytatta, ezzel nyert.
Fotó: Ajpek Orsi / Telex
Fotó: Ajpek Orsi / Telex

Az eredmények nyomán felmerülő egyik, sokakat foglalkoztató kérdés az: visszatérhet, tér-e a kormányzati politikába a Fidesz emblematikus „belső ellenzéke”, azaz Lázár János. A kérdésre jelentős okot adhat a vasárnapi eredmény: Lázár ugyanis szinte simán legyőzte a hódmezővásárhelyi egyéni választókerületben Orbán Viktor kihívóját, Márki-Zay Péter miniszterelnök-jelöltet, hódmezővásárhelyi polgármestert. Az egykori kancelláriaminiszter közel 6 ezer szavazattal győzte le Márki-Zayt a Csongrád-Csanád megye 4-es választókerületben, sőt: 12 százalék volt a két jelölt között, ami Lázár szerint azért elég meggyőző különbség.

Korábban maga Lázár úgy nyilatkozott, hogy az ellenzék közös miniszterelnök-jelöltje április 3-án este 10 órára politikai hulla lesz. Győzelmi beszédében azt mondta Lázár, hogy Hódmezővásárhelyen véget ért a polgárháború, mert győzött. Mindennek különös jelentősége lehet annak fényében, hogy 2020 elején a kormányzati kérdésekre reagálva Orbán Viktor azt mondta: Lázárnak nagy érdemei vannak a kormány működésének dinamizálásában,

„csak úgy alakultak a dolgok, hogy elveszítettük közben Hódmezővásárhelyt, és most neki az a dolga, hogy visszaszerezze, és ehhez sok sikert kívánok neki, és minden támogatást meg is adok”

„Interjút is szívesen adok, de ha valakinek esetleg még van kérdése…” – válaszolta Orbán Viktor vasárnap reggel a Telex újságírójának a nemzetközi sajtó előtt, amikor kollégánk arról kérdezte, hogy egyenlőek voltak-e a közmédiában a megjelenési feltételek a kormánypártok és az ellenzéki pártok számára. Hétfőn 10:15-kor elküldtük interjúkérelmünket Havasi Bertalannak, a miniszterelnök sajtófőnökének. Mostanáig nem érkezett válasz a levelünkre.

Orbán Viktor több mint tizenkét éve csak és kizárólag a kormányközeli sajtónak ad interjút, a Kossuth rádióban például rendszeresen megszólal péntekenként. A formátum interjú, ám váratlan, meglepő kérdést nem szokott kapni, a kérdések sokszor leginkább állítások. A kormányfő maga mondta el 2019-ben, hogy miért nem áll szóba nem baráti sajtóval: szerinte egy interjú nem bikaviadal, és máshogy is el tud jutni a választókhoz.

2021 utolsó kormányinfóján Orbán Viktor is megjelent, és bejelentette, hogy a Fidesz Novák Katalint jelöli köztársasági elnöknek. Mi Völner Pálról, Varga Judit felelősségéről, a Pegasusról és a hatalom személyiségére gyakorolt hatásáról kérdeztük a miniszterelnököt.

„Hatalmas győzelmet arattunk. Akkora győzelmet arattunk, hogy még a Holdról is látszik, de Brüsszelből egészen biztosan. Jó mulatság, férfimunka volt, jó volt veletek harcolni, mindenkinek köszönöm, amit beletett ebbe a ma esti győzelembe” – mondta Orbán Viktor a választási győzelem után a IX. kerületi Bálna mellett.

„Ez a győzelem azért is marad majd emlékezetes talán életünk végéig, mert most kellett a legnagyobb túlerővel megküzdeni – fogalmazott az ötödszörre megválasztott miniszterelnök. – A baloldal itthon, a nemzetközi baloldal körös-körül, a brüsszeli bürokraták, a Soros-birodalom minden pénze és szervezete, a nemzetközi, fősodratú média és a végén még az ukrán elnök is. Ennyi ellenfelünk egyszerre még sosem volt. De hiába a rengeteg pénz, és hiába a túlerő, ha összefogunk, nem lehet bennünket megállítani.”

Orbán szerint a Fidesz szavazói nem engedték, hogy „a kudarcos múlt visszatérjen” és megvédték „Magyarország függetlenségét és szabadságát, (…) Magyarország békéjét és biztonságát”, a népszavazással pedig megvédték „a gyerekeinket és a családjainkat is”.

„Ez ez egy tisztességes és fair választás. Mindenkinek volt esélye, hogy meggyőzze a magyar választókat” – mondta a Telex kérdésére Orbán Viktor vasárnap reggel, miután leadta a voksát az országgyűlési választáson. „Szeretnénk megnyerni a mai választást, és utána szembenézni ezekkel a kérdésekkel” – válaszolta a miniszterelnök arra a kérdésre, hogy fenntartható lesz-e a rezsicsökkentés.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!