Az MKB Banktól kapott 4 milliárd forintnyi eurót francia elnökválasztási kampányára Marine Le Pen

2022. március 9. – 10:07

Másolás

Vágólapra másolva

Közzétették a francia elnökjelöltek vagyonnyilatkozatait, amelyből kiderült, hogy az MKB az a magyar bank, amelytől Marine Le Pen 10,6 millió euró hitelt kapott kampányfinanszírozásra, írja a Hvg.hu. A nyilvános vagyonnyilatkozat 21. oldalán egy rövid sorban látható, hogy az MKB Nyrt. 10 691 775 euró hitelt adott Marine Le Pennek 16 hónapos időtartamra, a francia elnökválasztási kampányra. Ez a mostani, 385 forintos árfolyamon kb. 4,1 milliárd forint.

Még február elején derült ki, hogy egy magyar banktól kaphatott 10,6 millió eurós kölcsönt az elnökválasztási kampányához Marine Le Pen, a francia Nemzeti Tömörülés (volt Nemzeti Front) jelöltje, akkor a francia RTL-nek szélsőjobboldali pártból származó egyik forrása csak annyit mondott, hogy volt egy közvetítő az ügyben, de nem politikai oldalról.

Marine Le Pen vagyonnyilatkozatának 21. oldala
Marine Le Pen vagyonnyilatkozatának 21. oldala

Több francia lap is írt már arról, hogy Le Penék az elmúlt időszakban francia és európai bankokat kerestek meg, de több tucat helyen visszautasították őket. Elsőként a BFMTV számolt be arról, hogy a Nemzeti Tömörülés elnökjelöltjének sikerült megállapodnia egy 10,6 millió eurós kölcsönről egy európai bankkal, de azt nem lehetett tudni, melyik országhoz kötődhet a pénzintézet.

A francia RTL korábban emlékeztetett rá, hogy Marine Le Pen jó kapcsolatot ápol Orbán Viktor miniszterelnökkel. Orbán októberben a Miniszterelnökség épületében fogadta a francia politikust, akivel megbeszéléseket folytattak az Európai Néppártból távozott Fidesz és a Nemzeti Tömörülés esetleges európai szövetségéről. December elején aztán Varsóban egyeztettek a lengyel Jog és Igazságosság (PiS) kormánypárttal, a spanyol VOX-szal, valamint más országok nacionalista politikusaival együtt, de az olasz jobboldali és szélsőjobboldali pártok nem voltak ott, és végül nem jelentettek be új EP-frakciót.

Ahogy arról korábban is írtunk, az MKB március végén a formálódó gigabank, a Magyar Bankholding része lesz, korábban azt is közzétették, hogy pontosan milyen menetrend szerint egyesül az MKB, a Budapest Bank és a Takarékbank. A holding számos területen piacvezető pozícióval rendelkezik. Országosan 925 fiókot működtet, együttes mérlegfőösszege 8 424, hitelállománya 3 787, betétállománya pedig 5 414 milliárd forint. A projektről itt és itt írtunk részletesen.

Frissítés: Megkeresésünkre azt a választ kaptuk, hogy „a Magyra Bankholding Zrt. nem kívánja kommentálni a Marine Le Pen vagyonnyilatkozatában szereplő információkat”.

A Mészáros Lőrinc érdekeltségébe tartozó Magyar Bankholding alá tartozó pénzintézetek (MKB, Budapest Bank, Takarékbank) előszeretettel finanszírozzák Tiborcz István terjeszkedését a szállodapiacon: a Válasz Online összesítése szerint a Tiborcz-féle BDPST Group több mint 60 milliárd forint kölcsönt vett fel szállodák megvásárlásához.

A francia elnökválasztás első fordulóját április 10-én, a másodikat két héttel később, április 24-én tartják majd. Az első fordulóban induló jelöltek legfeljebb 16,851 millió, a második fordulóba jutó két jelölt legfeljebb 22,509 millió eurót fordíthat a kampányára.

Ide kattintva megnézheti az egész vagyonnyilatkozatot.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!