92 százalékban Mészáros-bankok hitelezik Tiborcz Istvánék mesés terjeszkedését a szállodapiacon

2021. november 15. – 14:08

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Az elmúlt évben Tiborcz István, a miniszterelnök veje megduplázta exkluzív ingatlanjai, hoteljei számát, a portfólió bővülését pedig nem más, mint Mészáros Lőrinc pénzintézetei hitelezik jelentős részben – szedte össze a Válasz Online.

A legutóbbi üzlet a Mészáros-féle Opus Globalhoz tartozó Hunguest és a Tiborcz-féle BDPST között történt: a Hunguest eladott egy mátraházai „lifestyle” szállót és két ausztriai síhotelt a BDPST-nek. De ugyanebben az időszakban szerzett meg Orbán Ráhel férje egy Dorottya utcai szállodát, illetve megvette a Szabadság téri volt Iberostar-szállót. Érdekeltségébe került ezek mellett egy négycsillagos hotel a spanyolországi Costa del Solon.

A nemrégiben családjával Marbellára költözött Tiborcz István legjelentősebb banki támasza Mészáros Lőrinc. A Mészáros-féle Magyar Bankholding alá tartozó pénzintézetek (Takarék-csoport, MKB, Budapest Bank) előszeretettel finanszírozzák hitel formájában a fentiekhez hasonló beruházásokat: a Válasz összesítése szerint a cégbírósági, földhivatali, hitelbiztosítéki nyilvántartásokban szereplő adatok alapján a BDPST Group teljes banki adósságállománya már legalább 60 milliárd forintra rúg, és ebből 55 milliárd (92%) érkezett a Mészáros-bankoktól, de állami résztulajdonú bank is hitelezi egyes projektjeiket.

Néhány példa:

  • Hotel Dorothea-projekt: 40,14 milliárd forintos kölcsön a Takarékbank Zrt.-től
  • Adria-palota: legalább 3,025 milliárdos hitel a Budapest Bank Zrt.-től
  • Alice Hotel: 1,5 milliárd forintos kölcsön az állami résztulajdonú Gránit Banktól
  • Botaniq kastélyszálló: 2,31 milliárdos hitel, szintén a Gránittól

További részletek és a Tiborcz-portfólió jelentősebb ingatlanjai összegyűjtve az eredeti cikkben, amelyben azt is megemlítik: „ha Tiborcz Istvánék valamilyen különös oknál fogva mégsem tudnák fizetni a következő években a hiteleik törlesztőrészleteit, akkor az exkluzív ingatlanok többségénél Mészáros Lőrinc épülő bankholdingja veszi majd át a rendelkezési jogot.”

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!