Bankholding: megvannak a tulajdoni arányok, Barna Zsolt lett az elnök

2020. október 30. – 17:42

frissítve

Bankholding: megvannak a tulajdoni arányok, Barna Zsolt lett az elnök
Vida József, a Bankholding vezérigazgatója: négy lovat össze tudott hangolni, és három bankot? Fotó: Komka Péter / MTI

Másolás

Vágólapra másolva

Kialakult a Takarékbank, a Budapest Bank és az MKB integrálására készülő Magyar Bankholding Zrt. sokáig érlelt tulajdonosi háttere. Az új bankcsoportban, az MTB (takarékok) tulajdonosai 37,69 százalékos, az MKB tulajdonosai 31,96 százalékos, míg a Budapest Bankot apportáló Magyar Állam a Corvinus Nemzetközi Befektetési Zrt. révén 30,35 százalékos tulajdont szerzett.

Újabb fontos állomásához ért a nagyszabású bankholding-projekt, amelyről nemrégiben a Telex.hu is részletes cikket írt.

(Ide kattintva olvashatja el legfrissebb cikkeinket!)

A friss bejelentés

A bankok október 30-i bejelentése alapján hamarosan megkezdi tényleges működését a Magyar Bankholding Zrt. A Takarék-csoport, az MKB Bank és a Budapest Bank összetolásával létrejövő leendő nagy közös bank tulajdonosai befektetési és szindikátusi szerződést írtak alá, valamint döntöttek arról, hogy apportálják banki részesedésüket a közös holdingtársaságba.

A közös bank konszolidált értéke meghaladja a 740 milliárd forintot, vagyis sikerült az a törekvés, amit a versenytárs bankok némi kajánsággal figyeltek, hogy lesz-e olyan értékelés, amellyel sikerül azt kihozni, hogy a magyar állam nem veszített a Budapest Bankért adott 700 millió dolláros vételáron. A 740 milliárd forint 30,35 százaléka éppen olyan érték lett, hogy ezt sikerült kimutatni.

Szinergiák reményében

Mint a közlemény írja, a pénzügyi holdingtársaságba kerülő három,egymást számos területen (ügyfélbázis, termék- és szolgáltatásportfólió, működési struktúra és hálózat) jól kiegészítő bankcsoport közös tevékenységének megkezdésével a magyar bankszektor meghatározó, egyik legerősebb és legfejlődőképesebb, hazai tulajdonban álló szereplője jön létre. ha ezt lefordítjuk, akkor a vidék (MTB), a nagyvállalat (MKB) és a kkv (Budapest Bank) specialistái valóban ki is egészíthetik egymást, igaz a nagyon eltérő kultúrákat nem is lesz könnyű összehangolni.

Tanácsadók tömege

„A tranzakcióba bevont nemzetközi stratégiai tanácsadó társaság elemzése alapján az ügylet évi több tízmilliárd forint szinergiát generálhat, ami jelentősen erősítheti a bankcsoport versenyképességét.” – írja a közlemény.

Ez egyfelől igaz, másfelől maga a projekt rendkívül nehéz feladat lesz, mint azt korábban részletesen mi is elemeztük.

A Magyar Bankholding Zrt. 2021 során dolgozza ki a három bank részletes fúziós ütemtervét, annak mérföldköveit és részletes üzleti stratégiát.

Ezt a munkát nemzetközi tanácsadó cégek közreműködésével a három bank szakemberei végzik (Zárójelben megjegyezhető, hogy bár a közlemény nem nevez meg konkrét cégeket, ezen a munkán biztosan sok tanácsadó fog dolgozni, a Telex úgy tudja, hogy például a McKinseynek és a Deloittenak is komoly szerepe lehet.)

A közlemény többeket megnevez az eddigi közreműködők közül is, mint azt korábban mi is megírtuk, a közlemény most megerősítette, hogy a tranzakció előkészítésével kapcsolatos befektetési banki feladatokat a Rothschild & Co látta el, a jogi tanácsadói feladatokat a DLA Piper végezte, általunk nem nevesített szereplőként mst az EY is elhangzott, mint amely big four tag az értékbecslésben játszott szerepet.

A tulajdonviszonyok

Az új bankcsoportban a Magyar Állam a Corvinus Nemzetközi Befektetési Zrt. révén 30,35 százalék, az MKB tulajdonosai 31,96 százalék, az MTB tulajdonosai pedig 37,69 százalék részesedést szereznek az apport megtörténtekor.

Ez mindenképpen izgalmas kérdés volt, hiszen előre nem lehetett megmondani, hogy a mérlegfőösszeg, a nyereségesség, vagy az üzleti potenciál játszik majd nagyobb szerepet az értékeléskor, végül a széles ügyfélbázissal, sok fiókkal, nagy növekedési lehetőségekkel bíró, de komoly gondokkal is küzdő MTB-t hozta ki a legmagasabbra az értékelés és a talán legstabilabb BB-t a legalacsonyabbra.

A törvényi szabályozással összhangban az apportot követően nyilvános vételi ajánlattételre kerül sor mind az MKB Nyrt, mind a Takarék Jelzálogbank Nyrt. vonatkozásában.

Személyi kérdések

A banki közvéleményt a tulajdonviszonyok mellett alighanem a legjobban a személyi döntések érdekelhették. Nos, a bankholding igazgatósági elnökének feladatait Barna Zsolt, vezérigazgatói feladatait pedig Vida József látja majd el. Az igazgatóság további tagjai: Balog Ádám, Lélfai Koppány, Tajthy Attila.

Vagyis, a legfrissebb fejlemények szerint az eddigi alelnök, az OTP-t július 20-án elhagyó Barna Zsolt lépett még előrébb. Róla azonnal azt terjesztették, hogy a bankholdingban kaphat feladatot, tartotta magát a pletyka, igaz ez Nagy Márton MNB-alelnök távozásánál is felmerült, ő azonban mégsem landolt egyelőre a banknál.

Barna Zsolt kiszállt innen-onnan

Az Opten.hu tanulmányozásából és a tőzsdei bejelentésekből arra lehetett következtetni, hogy Barna Zsolt külön készült arra, hogy erre a feladatra koncentráljon, hiszen az elmúlt hónapokban több magánérdekeltségéből is kiszállt. Így a Delta tőzsdei informatikai cégből biztosan, de úgy tűnik, hogy a Forest-Vill vezetéképítő cégben is hátrébb lépett, immár ugyanis nem ő, hanem a svájci hátterű Largus-csoport a cég tulajdonosa. Megtartotta viszont a nagymúltú Ganz Villamossági megmentésére létrehozott Ganz Transzformátor Motor- és Generátorgyártó Kft. nevű cégben vitt tulajdonosi szerepét.

A mostani bejelentéssel néhány nagyon fontos mérföldkő le van tudva a bankholdingnál, mint a tulajdonosi struktúra, a személyi kérdések, most jöhet a neheze, a tanácsadók kiválasztása és a sziszifuszi integrálási munka.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!