Röfi, Grófo, paradicsom – Tudjuk, hiányozni fog a kampány, ezért összegyűjtöttük a legemlékezetesebb pillanatait

2022. április 5. – 10:59

Másolás

Vágólapra másolva

Itt a 2022-es országgyűlési választás kampányidőszakának vége, nyilván sokaknak hiányozni fognak a szokottnál is aktívabb politikusok, pontosabban különleges, szívhez és pénztárcához szóló közösségi médiás tartalmaik, napi sajtótájékoztatóik és minden, amit egy kampányban produkálni képes az, aki jelöltként indul. Mint bármely kampánynak, ennek is megvoltak a maga sajátosságai; a pártok eredeti kampányterveit jelentősen átalakította a szomszédban kirobbant háború, de kormánypárti és ellenzéki politikusaink még ebben a kétségkívül drámai helyzetben is gondoskodtak arról, hogy azért tudjunk néha mosolyogni.

És hogy ne vesszen el mindez a semmiben, összegyűjtöttük a kampány emlékezetes, mókás, szokatlan pillanatait.

Helló, Röfi! Viszlát, Röfi!

A miniszterelnök január elején tudatta a világgal, hogy túl van az idei első disznóvágásán. A megboldogult öttömösi malacot Orbán Viktor ipponnal győzte le, majd ezt megünnepelve elfogyasztott egy „körömnyi” pálinkát – igen disznókörömből – Mihálffy Bélával, Csongrád-Csanád megye 2-es számú választókerületének fideszes jelöltjével. Olyan jól sikerült a disznótor, hogy a miniszterelnök még egy közel kétperces, mulatós zenével ellátott összefoglalót is megosztott Facebook-oldalán, aminek segítségével a választó kiválóan átélheti a páratlan öttömösi atmoszférát:

Na de milyen volt a paradicsom? És hogy merre megy Magyarország?

Amennyiben valaki erre nem tudja a választ, valószínűleg egy hangszigetelt buborékban élte le az elmúlt hónapokat, de biztosan nem Magyarországon. A Fidesz–KDNP kampányszlogenjévé vált „piros volt a paradicsom nem sárga, Magyarország előre megy, nem hátra” versikét már tavaly év végén elkezdte használni a kormánypárt, majd az év utolsó kormányinfóján vált igazi, vérbeli fideszes szállóigévé, miután maga a miniszterelnök is elmondta a saját szájával. Változatosabbnál változatosabb helyeken jött szembe az igencsak fülbemászó sor; a TikTokon is felkapott trend lett, hallható volt Orbán óévbúcsúztató videójában, sőt, váratlanul még Év Sportolója gálán is felcsendült. Villogtatva zenei tudását, maga az igazságügyi miniszter, Varga Judit is eljátszotta a dalt a mellette álló, kíváncsian figyelő Böröcz László képviselőjelöltnek, aki arckifejezéséből ítélve azért tudja, létezik azért sárga paradicsom is, ami többek közt javítja a máj és a vese működését:

A nemzeti radikálisból néppártivá vedlett X-faktor-jelölt

Mi rímel a „rabszolgatörvényből” kifejezésre? Egyértelmű, hogy a „hazugbajszoskövérből” – legalábbis Jakab Péter Jobbik-elnök egyik, feltételezhetően hirtelen felindulásból írt dala szerint, amit Zágráb Nándorral, pártja Pest megyei elnökével és képviselőjelöltjével adott elő. Csupán pár napot kellett várniuk a választóknak, és már meg is jelent a dalnak a rockosított, videóklippel ellátott verziója is – ez utóbbit, hiszen úgy tűnik, mindent lehet fokozni, Jakab egy légdobolós, headbangelős TikTok-videóban jelentette be:

Pataky Attila, Bencsik András és Győzike… Győzike?!

Pataky Attila, Bencsik András, Bayer Zsolt, azaz a megszokott molinótrió a Békemenetek első sorában, ám az idei, március 15-i, ultrabéke-békemeneten mégsem ők voltak a kamera kedvencei. Gáspár Győző, azaz Győzike feszített ugyanis aranyszegélyes huszárkabátkájában Bencsik jobbján, és az adócsalással vádolt celeb minden irányba el is mondta, hogy ő mindig is fideszes volt, csak eddigi szerződései megakadályozták abban, hogy ezt nyíltan vállalja. Viszont hála az égnek, a szerződések változtak, hiszen Győzike most már olyan nyílttá tette politikai álláspontját, hogy még a Fideszbe is belépett – avagy megkísérelte ezt Budai Gyula külügyi államtitkár hathatós segítségével.

Fotó: Németh Sz. Péter / Telex
Fotó: Németh Sz. Péter / Telex

Az élet sója, azaz a Bandi Só

Tállai András, Borsod-Abaúj-Zemplén 7-es számú választókerületének kormánypárti jelöltje – pénzügyminisztériumi államtitkár, az adóhatóság egykori fura ura – is többször megajándékozta meghitt pillanatokkal választókerülete szavazóit. Mi másnak is tudhatnánk be a hírhedt Bandi Show-t – illetve hogy kicsit magyarabb legyen, „Bandi Só” –, amit a felújított mezőkövesdi Közösségi Házban tartottak a kampányban.

Az erről beszámoló rövid posztok és videók alapján az estnek Tállai oldalán olyan sztárvendégek statisztáltak, akiket egyébként csak a Pesti TV-n csodálhat a nagyérdemű, de a Bandi Só legnagyobb attrakciója valószínűleg mégis az lehetett, amikor maga Varga Judit igazságügyi miniszter „húzta el a baloldal nótáját” hegedűjén, újra megcsillogtatva jogi zenei tudását. Fontos tudni persze, hogy a Bandi Só végén minden hölgy virággal és egy-egy, a képviselő úrtól kapott puszival távozhatott a helyszínről:

A csepeli Pókember: Németh Szilárd mászótudást villantott

Meglehetős visszafogottságról és konzervatív eleganciáról tanúskodott a Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára, aki a nem hivatalos kampányidőszakokban általában receptjeivel, illetve fúziós, újragondolt konyhaművészetével hívja fel magára a figyelmet közösségi oldalain. Most azonban új szintre emelte önmagát: egy kampányfotó kedvéért Németh Szilárd oszlopmászásra adta fejét, így közös képen szerepelhetett Somogy megyei képviselőjelölt-társa, Szászfalvi László plakátjával:

Mit esznek a libsik? Szilvalekváros tepertős papucsot biztos nem!

A kiélezett politikai helyzetet mi sem mutatja be jobban, hogy már abból is belnemzeti kultúrharc kerekedik: ki mit eszik. A hivatali vesztegetés elfogadásával és más bűncselekményekkel gyanúsított Boldog István például jól megüzente a „libsiknek”, hogy ő bizony, noha parlamenti képviselő már nemigen lesz, bizony továbbra is a hazai ízekben hisz, nem pedig a „Dom Pérignonban és a lazacban”. A tepertős papucsot és pártja – őt nem indító – döntését lekísérte egy 2014-es évjáratú debrői hárslevelűvel, majd bejelentette, hogy ilyen ízek mellett bizony a jövőben is a családjával szeretne foglalkozni. Persze Boldog ettől független a kampányból még kivette a részét:

Egy tekercs Rétvári Rétes, valaki?

A Rétvári Rétes kisteherautója az elmúlt hetekben szüntelen járta Pest megye 4. számú egyéni választókerületét, hogy boldog-boldogtalant megörvendeztessen az Emberei Erőforrások Minisztériuma parlamenti államtitkárának ízeivel. Rétvári Bence, a választókerület kormánypárti jelöltje ugyanis rétes- és fánksütés -és osztogatás közben tárgyalta meg a választókkal a környék problémáit, noha a Gödről elvont iparűzési adóról vélhetően nem esett szó. A kampányhajrában pedig nemcsak a celebminisztereket, de még Nagy Ferót és Bagi Iván humoristát is bevetette: „Beszéljük meg egy friss, ropogós rétes mellett” – hirdette két rasszista poén között.

Egy korty Bányai, csak a ciccentés kedvéért

Valószínűleg kevesen itták le magukat vele, de Bács-Kiskun 5-ös számú választókerületének szavazói bele is kóstolhatták a kormánypárti jelöltbe: a Bányai Gábor képviselőjelölt arcával ellátott ital robbantotta be a kampányt. A fideszes képviselőnek ugyanakkor magyarázkodnia kellett az „örök élet, ingyensör” ihletésű kampányajándék miatt, mivel volt, aki azt hitte, hogy „a legfinomabb sör” van benne. A képviselő, nyugtatva a kedélyeket, egy kommentben elárulta, hogy semmi alkoholos, csak egy kis szénsavas narancs:

Amikor már nem marad más, csak a „menj a faszba!”

A nagy pártok mellett a kicsik is kivették a maguk részét a kampányidőszak élvezhetőbbé tételében. Az ex-MSZP-s Szanyi Tibor-féle Igen Szolidaritás Magyarországért Mozgalom (Iszomm) azután üzent Oláh Lajosnak, az Egységben Magyarországért Budapest 5-ös választókerületében induló jelöltjének, miután azt állította róluk, hogy több ajánlásuk megegyezik a fideszes jelölt ajánlásaival: a nevek, adatok ugyanazok, de az aláírások mégis különböznek a két papíron. Erre egy igen szenvedélyes közleményében az Iszomm annyit válaszolt: „Az Igen Szolidaritás nem állított jelöltet dr. Oláh Lajos körzetében, a Budapest 5. körzetben, ezért az ajánlásainkat nem ellenőrizte senki. Dr. Oláh Lajos tehát egy utolsó hazug tróger, politikai kalandor, felelőtlen fideszbérenc szarházi. (…) ukrán katonanyelven szólva üzenjük dr. Oláh Lajosnak: Menj a faszba, kedves Dr. Oláh Lajos!”

Fotó: igenszolidaritas.hu
Fotó: igenszolidaritas.hu

„Itt egy Jámbor András plakát volt, de a Fidesz ezt is ellopta”

Korábbi választásokhoz hasonló, bár idén talán szervezettebb plakátrongálások is részei voltak az idei kampánynak. Bizonyos körzetekben fokozottabban, míg más helyeken egészen durván pusztították egymás hirdetéseit a pártok, avagy aktivisták, hívek. Az egyik, ilyen szempontból durva választókerület a Budapest 6-os számú, ahol várhatóan az ellenzéki Jámbor András és a fideszes Sára Botond között dől el majd a verseny. Jámbor plakátjait éjszakáról éjszakára rongálták és lopták el, amire kreatívan igyekezett reagálni a képviselőjelölt:

Hoppál Péter (ki)húzós kampánya nem csökkentette épp a rezsijét

Nemcsak a tanárok, hanem egy kormánypárti képviselő is polgári engedetlenségre „kényszerült” az utóbbi napokban. Na persze nem a tanárok helyzetének rendezése mellett akciózott, hanem a „0-24 kivetítőn közölt a politikai propaganda” ellen. Hoppál, a kormánypártok pécsi jelöltje úgy felbosszantotta magát az Egységben Magyarországért LED-híradóján, hogy egész egyszerűen odaslattyogott, és kihúzta konnektorból az egész kivetítőt Pécs főterén. Mikor a kormánypárti képviselő elfeketítette a képernyőt, éppen a „Hatalom a népe” felirat volt olvasható rajta. Hoppál közösségi oldalán úgy reagált, hogy a jobboldal hekkerek helyett a „magyar módszernél marad”. Az áramtalanító akció miatt a politikus 500 ezer forintos büntetést kapott, amit később 20 ezer forintra mérsékelt az NVB.

Őrületes leleplezések az állami médiában

A kiegyensúlyozottságáról és pártatlanságáról híres közmédiának sikerült egy szakadozó Facebook-élőből is leleplező hírt gyártania. Így derülhetett fény arra, hogy nem egészen mindegy: „itt állunk, Doktor Oláh Valaki ennek a választókerületnek a jelöltje”, vagy „itt állunk Doktor Oláhval, aki ennek a választókerületnek a jelöltje”. Természetesen a közmédia híradója az utóbbit hallotta ki inkább, és egy csekély, háromperces riportban rántotta le a leplet arról: „Gyurcsány nem tudja, hogy mi a neve a saját jelöltjének.”

Fotó: Híradó.hu
Fotó: Híradó.hu
Mert a nézését meg a járását

Na meg ugye a csípőjének a ringását – szól a híres/hírhedt Kis Grófo-dal, e csodás kampány csúcsán épp Orbán Viktor egyik videójának aláfestéseként. De nemcsak Grófo hangját vetették be a kampányhajrában a miniszterelnök Facebookján, hanem magát az énekest is. Kis Grófo – Győzikéhez hasonlóan – hangsúlyozta, hogy „mi nagyon szeretjük a miniszterelnök urat”, majd miután Orbán eldicsekedett neki a Karmelitából nyíló kilátással, meg is állapította, hogy innen jól látni Budapestnek a „nézését meg a járását”.

Klasszikus és innovatív tartalomból tehát még a háború árnyékában sem volt hiány, ahogyan a szemet gyönyörködtető kontentekből sem, úgyhogy mutatunk is néhányat még a kampány legelőnyösebb fotóiból:

  • defibrillátorátadó,
  • Lázár János és Palkovics László a csongrádi Halálos iramban,
  • adománygyűjtő Németh Szilárd himnuszos pólóban a történelmi Magyarország térképe előtt és
  • szürreálisra sikeredett kampányrendezvény Nógrádi Györggyel:
Lázár János és Palkovics László Ladával járják a vidéket – Fotó: Lázár János / Facebook
Lázár János és Palkovics László Ladával járják a vidéket – Fotó: Lázár János / Facebook
Németh Szilárd adományt gyűjt a kárpátaljai magyaroknak – Fotó: Németh Szilárd / Facebook
Németh Szilárd adományt gyűjt a kárpátaljai magyaroknak – Fotó: Németh Szilárd / Facebook
Vitályos Eszter a Fidesz-KDNP képviselőjelöltje és Nógrádi György biztonságpolitikai szakértő Visegrádon – Fotó: Vitályos Eszter / Facebook
Vitályos Eszter a Fidesz-KDNP képviselőjelöltje és Nógrádi György biztonságpolitikai szakértő Visegrádon – Fotó: Vitályos Eszter / Facebook
Defibrillátort ad át Arnóton Csöbör Katalin, a Fidesz-KDNP képviselőjelöltje – Fotó: Csöbör Katalin / Facebook
Defibrillátort ad át Arnóton Csöbör Katalin, a Fidesz-KDNP képviselőjelöltje – Fotó: Csöbör Katalin / Facebook
Részlet az M1 híradójából – Fotó: Német Tamás / Telex
Részlet az M1 híradójából – Fotó: Német Tamás / Telex

Önnek melyik a kedvence?

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!