Márki-Zay Péter szerint az emberek jelentős részét csak a propaganda, az agymosás érte el, a Mi Hazánk bejutott a parlamentbe

Márki-Zay Péter szerint az emberek jelentős részét csak a propaganda, az agymosás érte el, a Mi Hazánk bejutott a parlamentbe
Fotó: Huszti István / Telex

Másolás

Vágólapra másolva
  • Az eddigi részeredmények szerint a listás szavazókörök 98 százalékos és az egyéni szavazókörök 99 százalékos feldolgozottságánál a Fidesz-KDNP 135, az Ellenzék 56, a Mi Hazánk 7 képviselővel áll, és bejutott a parlamentbe. Bejutott egy német nemzetiségi képviselő is.
  • Nem dőlt meg a részvételi rekord, a választók 69,47 százaléka ment el szavazni vasárnap.
  • Orbán Viktor győzelmi beszédében arról beszélt, hogy „akkora győzelmet arattak, hogy azt még a Holdról is lehetett látni”.
  • Márki-Zay Péter szerint az emberek jelentős részét csak a propaganda, az agymosás érte el.
  • Jakab Péter beszólt Márki-Zaynak, szerinte Márki-Zay nem leváltotta, hanem megbuktatta az ellenzéket.
  • Gyurcsány Ferenc szerint Márki-Zay nem volt a legjobb kapitány.

Pest megye 4. választókerületében 88,51 százalékos feldolgozottságnál az állás:

  • Rétvári Bence (Fidesz–KDNP): 55,71 százalék,
  • Inotay Gergely (ellenzéki összefogás): 33,64 százalék,
  • Páli Jenő (Mi Hazánk): 5,83 százalék.

Rétvári 10 312 szavazattal vezet, ami behozhatatlan előny, így 2018 után újra ő nyeri a Vác központú választókerületet.

Egy tisztességes Magyarországban hisz, ezt a küzdelmet soha nem adja föl.

Azzal a tiszta lelkiismerettel tér haza, hogy mindent megtettek, és ezt meg is köszöni mindenkinek. Azokat is köszönti, akiket nem tudott megnyerni. Itt maradnak.

Orbán Viktornak és a magyar népnek gratulált az országgyűlési választás eredményéhez Matteo Salvini, az olasz jobboldali kormánypárt Liga elnöke, aki az olasz politikusok közül elsőként üzent közösségi oldalán.

Matteo Salvini bejegyzése úgy kezdődött: „Bravó, Viktor!” A Liga vezetője azt írta, „egyedül mindenki ellen, miközben az egyengondolkodás baloldali fanatikusai támadtak, fenyegettek azok, akik el akarnák törölni Európa zsidó-keresztény gyökereit, lenéztek azok, akik meg akarják szüntetni a család, biztonság, érdem, fejlődés, szolidaritás, szuverenitás és szabadság értékeit, most is győztél annak köszönhetően, ami a többiekből hiányzik: az emberek szeretete és támogatása”.

Matteo Salvini üzenetét úgy fejezte be, hogy „Hajrá, Viktor, tisztelet a szabad magyar népnek!”.

A Liga párt közölte, hogy Matteo Salvini külön üzenetet is küldött Orbán Viktornak, melyben szintén gratulált győzelméhez. (MTI)

106 hős mellett (az ellenzéki képviselőjelöltek) is ki kell állni, nem hitték volna, hogy ennyire meg lehet vezetni az embereket Magyarországon. Ki fog állni minden elesett mellett, ki kell állni egymás mellett. Nehéz idők jönnek, akárki nyert volna, nehéz idők jöttek volna. Miénk ez az ország, nem kell feladni. Jézustól idézett: Bocsáss meg nekik, uram, mert nem tudják, hogy mit cselekszenek.

Elmesélte, hogy a nagyapja kisemmizve maradt Magyarországon, és úgy gondolja, hogy jó döntést hozott még úgyis, hogy két lovát is államosították.

Márki-Zay – családjával a háttérben – azt mondta a színpadról: Mi itt maradunk, és küzdünk együtt tovább.

Minden magyarért felelős, a kampányban senki sem küzdött hiába, csodálatos közösséget épített.

„Te vagy a legnagyobb nyertese a választásnak” – mondta Schiffer András, korábbi LMP-s országgyűlési képviselő Kovács Gergőnek alig néhány perccel Orbán győzelmi beszéde után. Az Magyar Kétfarkú Kutyapárt elnöke szerint kár, hogy nem lesz legális a marihuána holnaptól, és „külön gáz, hogy a Covid-diktatúrázással a félnácik is megelőztek minket.”

Fotó: Melegh Noémi Napsugár / Telex
Fotó: Melegh Noémi Napsugár / Telex

Kovács Gergő szerint a választási eredmény nem utal arra, hogy megérte volna részt venni az összefogásban. „Jó lenne, ha Márki-Zay Péter nem politikával foglalkozna” – mondta az MKKP társelnöke, aki szerint

ha az összefogott ellenzék nem kampányolt volna a kutyapártosok ellen, akkor bejuthattak volna a parlamentbe, és ha összejött volna nekik az 5 százalék, akkor biztos nem lenne fideszes kétharmad.

„Ez most ilyen buzi politikus duma, de én akárhová megyek az országban, mindig normális emberrel találkozok, és mégis megszavaztuk ezt a bullshit faszságot.”

Kovács arról is beszélt, hogy vállalja a teljes felelősséget a mai eredményekért. Mikor arról kérdezték, hogy felajánlja-e a lemondását, akkor visszakérdezett, hogy mennyi pénzt adnának érte.

Orbán félt, hogy elvesztheti a hatalmát. Négy éve az életét rátette arra, hogy ezt a rendszert lebontsák.

Most sokan könnyes szemmel fontolgatják, hogy elhagyják az országot. De arra kér mindenkit, hogy nyugodjon meg. hazamegy, kialussza magát, megcsókolja a gyermekeit, beszélget végre a barátaival. Nyugodjunk meg, aludjuk ki magunkat, józan döntést kell hozni.

Tiszta a lelkiismerete, mindent megtett

Márki-Zay Péter, az Egységben Magyarországért miniszterelnök-jelöltje a választások előtt öt percet kapott a köztelevízióban, de úgy tűnik, hogy ezután sem számíthat sokkal több megjelenésre.

Az M1 legalábbis nem kapcsolt élőben Márki-Zay beszédére. Ezzel egy időben választási adatokat soroltak a köztelevízióban.

A Fidesz győzelmét elismeri, nem vitatja, a választás demokratikus és szabad jellegét vitatja. Nem volt vita, nem mehetett a köztévébe, 13-szor annyi plakátjuk volt. Egyenlőtlen küzdelem volt, mégis vállalták.

A történelem tanulsága, hogy Milošević is népszerű volt, amikor a NATO bombázta, és Hitler is kétharmados többséget szerzett volna 1945-ben Németországban, amikor Berlin körbe volt véve.

Fotó: Huszti István / Telex
Fotó: Huszti István / Telex

A szavazatok 94,05 százalékos feldolgozottságánál a VIII. és IX. kerület nagy részét felölelő budapesti 6-os választókerületben az állás a következő:

  • Jámbor András (Egységben Magyarországért): 18 340 szavazat, 47,64%
  • Sára Botond (Fidesz–KDNP): 16 343 szavazat, 42,45%
  • Dúró Dóra (Mi Hazánk): 1878 szavazat, 4,88%
  • Döme Zsuzsanna (MKKP): 1664 szavazat, 4,32%

„MZP, MZP!” – skandálta a tömeg, amikor Márki-Zay Péter a színpadra lépett. Le van taglózva, soha nem gondolta volna, hogy ez lesz az eredmény. Tudta, hogy egyenlőtlen a küzdelem, csaltak is. Az emberek jelentős részét csak a propaganda, az agymosás érte el.

A választás azt is megmutatta, mit gondolnak a szavazók Lázár Jánosról.

És nem tagadja, hogy ez a választás számára becsületbeli ügy volt, nem tagadja, hogy elégtételt érez a győzelem miatt. Ugye Lázár János a kampány elején azt a vállalást tette, miszerint ha idén nem nyer, akkor minimum négy évre visszavonul a politikától, de a választás előtti interjújában már sejtette, hogy – akkor még esetleges – győzelmét jelentős legitimációs löketként fogja majd fel. Kérdésre egyfajta politikai zárszóként be is jelentette:

„Ma este visszatértem!”

Az adatok 89,04 százalékos feldolgozottságánál még mindig nem egyértelmű, ki fogja nyerni a XVI. kerületet és a XIV. kerület egy részét magába foglaló budapesti 13-as választókerületet. Az állás ennél a feldolgozottságnál:

  • Szatmáry Kristóf (Fidesz–KDNP): 21 621 szavazat, 45,31%
  • Vajda Zoltán (Egységben Magyarországért): 21 281 szavazat, 44,75%

A két között tehát alig több mint fél százalék a különbség.

Debrecenben, az MSZP irodában megrendezett ellenzéki eredményvárón már a szavazatok 30%-os feldolgozottságánál is fagyos hangulat uralkodott. A helyszínen lévő momentumosok is csalódottak voltak, később pedig megdöbbentek az eredményen.

Varga Zoltán, Kósa Lajos kihívója az RTL Híradó kérdésére úgy fogalmazott: “Ez nem Orbán Viktor sikere, hanem Magyarország szégyene”. Szerinte az eredmény a "12 év aljas propagandának' is köszönhető aminek egy részét a Fidesz a médiahálózatra fordította, amivel végighazudták ezt a 12 évet. Egy normális demokráciában az ellenzéknek már rég győzni kellett volna. Szerinte nem az ellenzék veszített hanem Magyarország. Hozzátette: Orbán két éven belül valószínűleg meg fog bukni, kérdés, hogy vele bukunk-e, azon kell dolgoznunk, hogy ez ne így legyen.

És ígéretet tett arra, hogy bizalmat „alázattal” fogják megszolgálni. Lázár felhívja a figyelmet arra, hogy Csongrád 4-es számú választókerületének mind a 19 településén győzött, nagy rivalgás közepette külön hangsúlyozta, hogy „még Hódmezővásárhelyen is”.

Lázár arra kéri a rá szavazókat és az ellenzéki választókat is, hogy vessenek véget a gyűlölködésnek, a polgárháború „sötét éveinek,

fogjon kezet minden vásárhelyi minden vásárhelyivel”.

A politikus azt mondta, „legyen tanulság minden politikusnak”, hogy – a szerinte az ellenzék által folytatott – negatív kampánnyal, gyűlöletkampánnyal, a másik ember üldözésével nem lehet választást nyerni, csakis kemény munkával. Arra is kér mindenkit, hogy „különösképpen” ne bántsák az ellenfelek családtagjait, barátait, ezzel mutassák meg, hogy „különb emberek vagyunk”.

Az eredményváró kivetítőin közvetített műsor hangját lenémították, így a győzelmi beszédét mondó Orbán nem volt hallható. Helyette Dua Lipa Levitating című száma szólt.

A többség elkeseredett arccal nézett maga elé, vagy csoportokba verődve beszélgetett, de akadtak olyanok is, akik táncoltak, miközben a háttérben a kivetítőn a miniszterelnök beszélt.

Az adatok 97,06 százalékos feldolgozottságánál Budapest 5-ös számú választókerületének eredménye a következő:

  • Dr. Oláh Lajos (Egységben Magyarországért): 17 896 szavazat, 50,78%
  • Kovács Balázs Norbert (Fidesz–KDNP): 13 481 szavazat, 38,25%
  • Terdik Roland (MKKP): 1963 szavazat, 5,57%
  • Dr. Popély Gyula (Mi Hazánk): 1319 szavazat, 3,74%

Megtartotta az urnazárás utáni második sajtótájékoztatóját is a Nemzeti Választási Iroda, ami várhatóan az utolsó is lesz az este folyamán. Nagy Attila szerint nagyon jól haladnak a szavazatok összesítésével, és az informatikai szolgáltatók is kiváló munkát végeztek.

„Egy éven keresztül dolgoztak azon, hogy a választás napján a valasztas.hu rendszere fennakadás nélkül működjön”

– mondta az NVI elnöke.

Nagy Attila, a Nemzeti Választási Iroda elnöke a NVI budapesti székházában tartott sajtótájékoztatón – Fotó: Soós Lajos / MTI
Nagy Attila, a Nemzeti Választási Iroda elnöke a NVI budapesti székházában tartott sajtótájékoztatón – Fotó: Soós Lajos / MTI

Nagy hozzátette, három napon belül megérkeznek a külképviseleteken leadott szavazatok is, ezeket április 9-én számolják össze. A napokban elkezdik összesíteni a tapasztalataikat a vasárnapi választás és népszavazás lebonyolításáról, javaslataikat ezzel kapcsolatban pedig az Országgyűlés elé viszik majd.

Mind a négy választókerületben 90 százalék körüli a feldolgozottság, az ellenzéki összefogás jelöltjei pedig még a billegőnek mondott 1-es és 4-es választókerületben sem tudták megszorongatni a fideszes jelölteket. Előbbiben 14, utóbbiban 25 százalék a különbség, és a másik két esetben is bőven behozhatatlan a lemaradásuk.

– vezeti fel beszédét Lázár. Köszönetet mond feleségének, „sokat aggódó” szüleinek, a választóknak, a „hosszú menetelésben őt támogató” fideszes képviselőtársainak, az aktivistáknak és persze – „támogatásáért és barátságáért” – Orbán Viktornak.

Hadházy Ákos ellenzéki képviselő, aki egyéniben minden bizonnyal bejut a parlamentbe Zuglóból, tragikus fejleménynek tartja, hogy Orbán Viktor újra kormányt alakíthat.

Hadházy az Rtl.hu-nak azt mondta: az, hogy ez végzetes tragédia lesz-e, attól függ, hogy az ellenzék a következő napokban, hetekben mit tesz és mit mond.

„Nyilvánvaló, hogy nem volt demokratikus és fair a választás, erre a megfelelő választ kell adni. Mindannyian hibásak vagyunk abban, hogy az elmúlt években nem tudtuk a tisztességes választások feltételeit kivívni” – mondta.

Hadházy szerint nem kell bűnbakot keresni, de ideje egy ellenzéki fordulatnak, és fel kell építeni egy közösen cselekvő ellenállást.

Orbán Viktor beszédének végét bevárva Lázár János is belekezd saját győzelmi beszédébe Hódmezővásárhelyen, de előbb még az őt ünneplőkkel együtt elénekli a Himnuszt. A volt kancelláriaminiszter 92,66 százalékos feldolgozottságnál csaknem 6000 szavazattal előzi meg az ellenzéki miniszterelnök-jelöltet, Márki-Zay Pétert, így ő marad a hódmezővásárhelyi központú Csongrád-Csanád megye 4-es választókerületének országgyűlési képviselője – melyet egyébként húsz éve, 2002 óta ural.

11 óra után néhány perccel már van öt olyan budapesti választókerület, aminek az eredménye megfordíthatatlannak tűnik. Az ellenzék első öt biztos győzelme tehát a következő (a nevek mellett az elért százalékot és a fideszes jelölt százalékát írjuk, kerekítve):

  • Budapest 2-es választókerület: Orosz Anna (52%-41%)
  • Budapest 5-ös választókerület: Oláh Lajos (51%-38%)
  • Budapest 6-os választókerület: Jámbor András (48%-42%)
  • Budapest 7-es választókerület: Hiszékeny Dezső (60%-31%)
  • Budapest 18-as választókerület: Tóth Endre (48%-43%)

Ezekben a körzetekben a feldolgozottság mind 80 százalék feletti, a fordításra tehát már csak matematikai esély van.

Jó szívvel gondol az amerikai, olasz, szerb, lengyel barátaikra. A konzervatív politika győzött, ez nem a múlt, ez a jövő Európája.

A beszéd végén a miniszterelnök a közönséggel és a színpadon lévő többi fideszes politikussal elénekelte a Kossuth-nótát, azt a dalt, amit hagyományosan elénekelnek a választási győzelmeik után.

Mire Orbán bejelentette a Fidesz győzelmét, megjött a Mikulás az Magyar Kétfarkú Kutya Párt eredményvárójára. A kétfarkúak képviselőjelöltje a Telex kérdésére azt mondta, hogy a Mi Hazánk biztos szenet fog kapni idén decemberben.

Fotó: Melegh Noémi Napsugár / Telex
Fotó: Melegh Noémi Napsugár / Telex

A magyar baloldal volt Gyuri bácsi (Soros György) legrosszabb befektetése, 12 éve csak viszi a pénzt, ezt üzente a nemzetközi erőközpontoknak. Soha nem volt annyi ellenfelük, mint most, a nemzetközi médiától kezdve az ukrán elnökig. Nincs annyi pénz, ami megállíthatja őket, a legvastagabb falon is átmennek. Megvédték Magyarország függetlenségét és szabadságát, békéjét és biztonságát, és remélhetőleg a gyerekeket és a családokat is.

70 százalék feletti feldolgozottságnál mindhárom választókerületben számottevő a fideszes jelöltek előnye, Zala 1-ben és 2-ben 25 százalék feletti az előny, Zala 3-ban pedig ugyan csak 16, de érdemes hozzátenni, hogy gyakorlatilag semmit nem változtak az arányok az elmúlt órákban.

A mai estével a győzelem minden lehetőségét kimerítették, nyertek a régi választási rendszerben, az újban, a külön induló ellenzék ellen és az együtt induló ellenzék ellen is. A jóisten tudja, miért pont akkor nyerték a legnagyobbat, amikor mindenki összezárt ellenük, mondta. A végén mindig a szív győz, mondta. Van egy közös szenvedélyük, Magyarország.

Fotó: Bődey János / Telex
Fotó: Bődey János / Telex

Orbán mindenkinek megköszönte, a határon túlról figyelő magyaroknak külön is. A kárpátaljai magyaroknak azt üzente, ne féljenek, az anyaország velük van.

A szerénység a legfontosabb, mondta, és ma este van is mire szerénynek lenni.

Megköszönte a több mint 100 ezer önkéntesnek, akik az elmúlt napokban dolgoztak. Nem robotok, nem zsoldosok, hanem önkéntesek, akik szeretik a hazájukat.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!