Megkérdeztük Rétvári Bencét, mit gondol arról, hogy Völner Pál szerint az Emmi egy trágyadomb

2022. február 5. – 19:58

Megkérdeztük Rétvári Bencét, mit gondol arról, hogy Völner Pál szerint az Emmi egy trágyadomb
Rétvári Bence a réteses pultban – Fotó: Marjanovic Mira / Telex

Másolás

Vágólapra másolva

Hetedjére rendezték meg szombaton a Pest megyei Vácdukán a fánksütő- és forraltbor-főző versenyt, amelyen részt vett Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára is. Rétvári 2018 óta az esemény fővédnöke, ahogyan azóta a váci körzet KDNP-s országgyűlési képviselője is, a mandátumért pedig áprilisban újra indul majd. Bár Rétvári nem vett részt egyik versenyben sem, bőven kínált rétest és teát a település lakóinak.

A képviselő pultja és plakátjai ugyan narancssárgába borultak, de Vácduka polgármestere, Makkos László Tamás szerint ez nem kampányrendezvény, hiszen Rétvári sokszor látogat el hozzájuk hivatalos és kevésbé hivatalos eseményekre is. A főzőversenyt egyébként jótékonysági célból rendezte meg az önkormányzat: az idén a település iskolájának adják majd a befolyt összeget.

A Telex elkapta egy rövid interjúra az országgyűlési képviselőt, aki ugyan készségesen válaszolt, de érdemlegeset nem mondott sem a Völner-ügy minisztériumi vonatkozásáról, sem a keddi tanársztrájk esetleges következményeiről – ahogyan arról sem, hogy szerinte miért nem kompetensek a kórházigazgatók abban, hogy beengedhetik-e a sajtót az intézményeikbe.

Nem kommentálná, hogy Völner szerint az Emmi egy trágyadomb

December óta folyamatosan jelennek meg a cikkek az elmúlt évek egyik legnagyobb korrupciós botrányáról, a Völner-Schadl-ügyről, ami miatt a Központi Nyomozó Főügyészség november 25-én házkutatást is tartott többek között az Emberi Erőforrások Minisztériumában is. Rétvári a tárca parlamenti államtitkáraként azt mondta a Telexnek: „Csak annyit tudok erről, amennyit a sajtóban olvastam.”

A nyomozati iratokban szerepel az is, hogy Völner Pál még Varga Judit helyetteseként úgy beszélt az Emmiről, hogy az „egy trágyadomb, ahova már csak olyan embereket gyűjtenek össze a közszférában, akik sehol sem kellenek”. Rétvári nem kommentálná a volt államtitkár minősítését:

„nyomozati iratokról beszélünk – ami ezekben szerepel, majd nyilván a nyomozás során kiderül, mi a valós, mi a nem valós, utána lehet erről ítéletet mondani.”

Korábban Tóth Bertalan, az MSZP elnöke is benyújtott kérdést írásban Rétvári felé arról, mit szól Völner trágyadombozásához, a kérdést viszont Kövér László házelnökként visszadobta. Az Emmi államtitkára szerint ebben semmi meglepő nincs:

„ez teljesen szokványos: minden héten sok ilyen írásbeli kérdés érkezik, és vannak kérdések, amelyekre válaszolnunk, és vannak, amelyek a házszabály szerint nem tartoznak a minisztérium kompetenciájába. Nyilván ami a mi működésünkkel kapcsolatos felvilágosítás, kérdés, tény, információ, bármi hasonló, azt meg szoktuk hagyni – ami ezen kívül van, tehát nem a tényleges minisztériumi működéssel kapcsolatos, azokat pedig rendszerint a házelnök visszautasítja. Ez így zajlik, mióta a házszabály házszabály, ebben az esetben is az történt, amit máskor is történik.”

Megkérdeztük Rétvárit, bontakoztak-e ki konfliktusok a minisztériumok között az elmúlt időszakban – erre azonban érdemben nem válaszolt, csak annyit mondott, hogy „hatékony kormányzás” alakult ki az elmúlt 12 évben, aminek köszönhetően a járványhelyzet ellenére is béremelések jöttek „minden, az Emmihez tartozó humán területen”.

Rétvári réteses pultja a vácdukai fánksütő- és forraltbor-főző versenyen – Fotó: Marjanovic Mira / Telex
Rétvári réteses pultja a vácdukai fánksütő- és forraltbor-főző versenyen – Fotó: Marjanovic Mira / Telex

Kevés országban olyan széleskörű a covid-tájékoztatás, mint nálunk

Megkérdeztük az Emmi parlamenti államtitkárát arról is, szerintük miért volt törvénytelen a január 31-i tanársztrájk: „Azt mondtuk, hogy nem volt bírósági ítélet a még elégséges szolgáltatásról – akkor lehet a törvények szerint sztrájkot tartani, amikor az ítélet megszületik.” Bár a minisztérium korábban úgy fogalmazott, hogy „egy törvénytelen sztrájk szervezése nem maradhat következmények nélkül”, Rétvári nem válaszolt arra a kérdésünkre, milyen szankciókat terveznek bevetni a sztrájkban résztvevő több mint 20 ezer pedagógus ellen:

„mi tárgyalásokat tervezünk és béremelést: az idei évben 10 százalékkal emeljük a pedagógusok bérét, és a jövő évben – hogyha mi kapjuk meg a bizalmat a választóktól – újra egy nagyléptékű, a 2013-ashoz hasonló pedagógusbér-emelésre készülünk.”

Arról is megkérdeztük Rétvárit, miért nem engedhetik be a kórházigazgatók a sajtót az egészségügyi intézményekbe: bár Gulyás Gergely azt mondta csütörtökön, hogy tiszteletben tartják a bíróság ítéletét, pénteken megjelent egy olyan kormányrendelet, ami szerint erről az operatív törzs dönt.

„Amikor nem járványhelyzet volt, akkor másfajta protokollok voltak – nyilván járványhelyzetben az operatív törzs az, amelyik a járványügyi védekezést irányítja. Éppen ezért ezekben a kérdésekben is az operatív törzs dönt. Két éve ebben a világban élünk, mindnyájan figyeljük az operatív törzs sajtótájékoztatóit, közleményeit, a tisztifőorvos és mások beszámolóit, és abból tájékozódunk a koronavírus-járvánnyal kapcsolatos, aktuálisan fontos információkról” – mondta Rétvári Bence.

„A kórházakban nyilván koronavírusos betegekkel foglalkoznak, ezért fontos, hogy ők elsősorban a betegekkel, az ő gyógyításukkal tudjanak foglalkozni. Mi tiszteletben tartjuk valóban a bíróság ítéletét, és úgy fogunk eljárni, ahogy azt a bíróság az ítéletében elmondta.”

Az Emmi államtitkára szerint a magyar kormány egyébként is szerinte „az egyik legszélesebb körű tájékoztatást adja a koronavírus-járványról”: „Biztos vannak olyan országok, ahol ez hasonló léptékű, de azért nagyon sok országban kevésbé széleskörű a tájékoztatás a koronavírussal kapcsolatban.” Felvetésünkre, miszerint a járványügyi tájékoztató oldalon az operatív törzs közleményei mellett megjelenik a kormány járványtól független sikerpropagandája is, Rétvári úgy válaszolt:

„a kormány felületein is megjelentek a vírussal kapcsolatos üzenetek, tehát a legszélesebb körű tájékoztatás van Magyarországon.”

Rétvári Bence ezután beállt a réteses pulthoz, ahol meggyes, túrós, mákos és almás kivitelben lehetett kapni a süteményt a képviselőtől. Bár a versenyző fánkokból és a forralt borokból nem kóstoltunk, a meggyes és a mákos rétes is kiváló volt.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!