Pár nappal a Telex pernyerése után a kormány rendeletben írta felül a bírósági ítéletet arról, ki engedheti be a kórházakba a sajtót

Legfontosabb

2022. február 4. – 22:29

Másolás

Vágólapra másolva

Mégsem a kórházigazgató lesz az, aki eldönti, hogy beléphet-e az intézménybe tudósítani a sajtó – jelent meg a Magyar Közlöny legfrissebb számában.

Pénteken, alig pár nappal azután adták ki az erre vonatkozó kormányrendeletet, hogy lapunk pert nyert az Emberi Erőforrások Minisztériumával szemben, amiért a sajtó nem kapott engedélyt a kórházakba való belépésre.

Az eljárásról és a bírósági ítéletről itt írtunk bővebben.

Ahogy arról többször is beszámoltunk már, a koronavírus-járvány alatt a kórházakba, egészségügyi intézményekbe nem engedték be a kormánytól független médiát, így nem volt lehetőségünk tudósítani arról, hogyan néz ki a járvány elleni küzdelem frontvonala. Mindeközben ijesztően párhuzamosak lettek a valóságok járványügyben, és a sajtót segítette volna a tények tisztázásában, ha megmutathatja a nyilvánosságnak, mi zajlik a kórházakban.

A Fővárosi Törvényszék január 27-én kimondta, hogy az Emmi jogtalanul utasította ki a Telexet és a sajtót a kórházakból. A jogerős döntés alapján nem a minisztérium, hanem a kórházigazgatók hatásköre arról dönteni, hogy kit engednek be az intézménybe.

Ezt a döntést változtatja meg az új rendelet. Eszerint az Operatív Törzs járványügyi érdekből meghatározhatja az egészségügyi intézmények sajtóval való kapcsolattartásának rendjét, valamint a sajtó által az egészségügyi intézmény területére történő belépés rendjét. Az új szabályozás a kihirdetést követő napon, tehát szombaton lép hatályba.

A dolog azért is érdekes, mert Gulyás Gergely a csütörtöki kormányinfón azt mondta a bírósági döntésről, hogy „a bírósági ítéleteket tiszteletben kell tartani, és a kórházigazgatóknak kell dönteni”. Ezek után jött a kormányrendelet.

Pásztor Emese alkotmányjogász, a TASZ Politikai Szabadságjogi Projektjének helyettes projektvezetője így kommentálta ezt a jogszabályt a Telexnek:

„a jogállamiság tisztelete azt jelenti, hogy a hatalom tiszteletben tartja a bíróság döntéseit, nem pedig erővel felülírja azokat. Az önkényes jogalkotás az alkotmányt az Alaptörvény mércéje szerint is sérti, ezért a TASZ vizsgálja a rendelet megtámadásának lehetőségeit.”

Olvasói adományok segítségével működünk és küzdünk azért, hogy a sajtó minél szélesebb körben számolhasson be arról, ami körülöttünk történik. Ha önnek is fontos a független sajtó munkája, támogassa a Telexet. Köszönjük!

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!