A hivatalos járványügyi oldalon nem siették el közzétenni Müller Cecília bejelentését az omikron megjelenéséről

2021. december 13. – 15:27

Másolás

Vágólapra másolva

Magyarországon is megjelent az omikron nevű vírusvariáns – jelentette be Müller Cecília országos tisztifőorvos az M1 hétfő déli híradójában. Erről délután fél négyig mindössze csak azért értesülhettünk, mert az Infostart szerkesztőségéből nézte valaki a közmédia híradóját. Ez a példa pedig jól megmutatja, milyen a kormányzati tájékoztatás a világjárvány kellős közepén.

Délután három óra után még hiába kerestük a hírt a koronavírusról szóló hivatalos kormányzati oldalon.

Frissítés 15:34-kor: Cikkünk megjelenése után pár perccel, 15:30-kor aztán megjelent a hír az oldalon – bő három óra telt el Müller Cecília bejelentése óta.

Egészen addig azonban az a kiemelt hír fogadta a honlap látogatóit, hogy Novák Katalin a nyugdíjak ötszázalékos emeléséről beszélt a Kossuth Rádióban vasárnap reggel (!). Ezt egyébként maga a miniszterelnök jelentette be múlt hétfőn a parlamentben, és a járványhoz – valljuk be őszintén – nem sok köze van.

Az utóbbi hónapokban a koronavirus.gov.hu gyakori látogatói már hozzászokhattak, hogy a valós tájékoztatás és adatszolgáltatás helyett az oldal inkább a kormány szócsöveként működik. A főoldalon elérhető kiemelt hírek között hétfő délután háromkor például nincsenek ott a reggel közölt fertőzöttségi adatok, ellenben Orbán Viktor péntek reggeli rádiós szereplése még kint van.

Bár a kormányinfón ez többször is felmerült már, hétvégén továbbra sincsenek napi fertőzöttségi adatok, hétfőn három nap adatait egyben közlik.

Ez persze nem azt jelenti, hogy hétvégén ne dolgoznának a kormányzati oldal szerkesztői. A kormányzati teherszállító repülőgép kereskedelmi üzemeltetéséről szóló hírrel nem vártak hétfőig, mint ahogy Tállai András nyilatkozatával sem, aki szerint „olyan adócsökkentés jön, amilyen még nem volt”.

Az idén 117 milliárd forintból működő közmédia honlapjára sem került fel a hír cikkünk megjelenéséig, az állami hírügynökség pedig nagyjából három órával Müller bejelentése után tette közzé.

Az omikron vírusváltozatot két hazai mintában mutatták ki. Müller Cecília szerint ettől függetlenül még mindig a delta variáns a meghatározó a vizsgálati eredményekben, közel 100 százalékban ez okozza a megbetegedéseket. A koronavírus legújabb, a deltához képest is fertőzőbb variánsáról ebben a cikkben foglaltuk össze a tudnivalókat.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!