Mégsem tartóztattak le újabb három embert a Schadl–Völner-ügyben, csak azokat vitték be újra, akiket egyszer kiengedtek

2022. február 3. – 19:24

Másolás

Vágólapra másolva

A bíróság tájékoztatása szerint a Schadl-Völner-ügy kapcsán a sajtóban az elmúlt 24 órában megjelent hírekkel ellentétben nem újabb három embert helyeztek előzetes letartoztatásba, hanem ugyanazt a három embert vitték be megint, akiket korábban hazaengedtek bűnügyi felügyeletbe – írja az atv.hu.

Frissítés (21:20): Cikkünk eredeti verziójában tévesen az szerepelt, hogy ez a három ember Schadl György, a sofőrje, illetve R. volt, azonban teljesen másik három személyről van szó.

„Ez a három személy, akinek a letartóztatásáról döntött most másodfokon a fővárosi törvényszék korábban letartóztatásban voltak és időközben nyomozási bíró úgy döntött, hogy nem hosszabbítja meg a letartóztatásukat, hanem helyette bűnügyi felügyeletét rendeli el ennek a három személynek” – mondta az ATV Híradójának Szabó József Tamás, a Fővárosi Törvényszék szóvivője. Ez azt jelenti, hogy a Házon kívül általunk is megírt információjával ellentétben nem az történt, hogy a főügyészség fellebbezése nyomán a maradék három ember is rácsok mögé került, akiket az üggyel összefüggésben ott akartak látni, hanem

az, hogy a nyomozási bíró korábban úgy döntött, hogy hazaengedi bűnügyi felügyeletbe őket, ám az ügyészség ez ellen fellebbezett, így a napokban megint előzetesbe kerültek.

Az ügyészség az ATV-nek azt is elmondta, hogy Völner Pál továbbra is szabadlábon védekezhet. Lazán kapcsolódó mellékszál, hogy az atv.hu cikke szerint az MSZP-s Tóth Bertalan rá akart kérdezni arra, hogy Völnerhez hasonlóan a kormány tagjai, például Orbán Viktor vagy az EMMI-t vezető Kásler Miklós is azt gondolják-e, hogy az EMMI egy trágyadomb, de a folyamatban lévő büntetőügyre hivatkozva elutasították az erre vonatkozó kérdését.

A Schadl–Völner-ügy december 7-én robbant ki, amikor a Legfőbb Ügyészség közölte, hogy a fideszes parlamenti képviselő, akkori igazságügyi államtitkár Völner Pál a megalapozott gyanú szerint rendszeresen, alkalmanként 2–5 millió forintot kapott a Bírósági Végrehajtói Kar elnökétől. A nyomozati jegyzőkönyvek alapján a 444.hu már több korábbi cikkben is megírta, hogy Schadl György a Magyar Végrehajtói Kamara elnökeként az ügyészség szerint rendszeresen adott át korrupciós pénzeket Völnernek, de azt is feltárták, hogy szakmányban intézett el egyetemi vizsgákat is az ismerőseinek, köztük Rogán Antal kabinetfőnökének, Nagy Ádámnak, aki időnként el sem ment a pécsi vizsgájára, de Schadl kérésére így is átengedték.

Rogán kabinetfőnökének és Schadlnak más kapcsolata is napvilágra került. A hazai végrehajtó szakma irányítását nem könnyű egyik napról a másikra gyökeresen megváltoztatni, de a korábbi korrupt rendszert kritizáló végrehajtók azért azon nagyon ki vannak akadva, hogy az eddigi vezetők továbbra is hatalommal bírnak, ellenőrzéseket folytatnak, pályázatokat írnak ki. Arról, hogy továbbra is milliókat keres naponta Schadl György és környezete, ebben a cikkben írtunk bővebben. A Völner-ügyet legutóbb ebben a cikkünkben foglaltuk össze.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!