Továbbra is milliókat keres naponta Schadl György és környezete

2022. február 2. – 10:04

Továbbra is milliókat keres naponta Schadl György és környezete
A Magyar Bírósági Végrehajtói Karának székháza a XIV. kerületben – Fotó: Melegh Noémi Napsugár / Telex

Másolás

Vágólapra másolva

A hazai végrehajtó szakma irányítását nem könnyű egyik napról a másikra gyökeresen megváltoztatni, de a korábbi korrupt rendszert kritizáló végrehajtók azért azon nagyon ki vannak akadva, hogy az eddigi vezetők továbbra is hatalommal bírnak, ellenőrzéseket folytatnak, pályázatokat írnak ki.

Nekem hiszel, vagy a szemednek? A viccbeli hűtlen férj kérdése juthat eszünkbe, amikor a hazai végrehajtó szakma vezetéséről feltesszük a kérdést: az ártatlanság vélelme a fontosabb, vagy joggal feltételezzük, hogy nem mentek tisztán a dolgok a Magyar Bírósági Végrehajtói Karnál (MBVK)? Hiszen Schadl György elnök ügyeiről a 444.hu cikksorozata révén naponta új részleteket ismerhetünk meg.

Az MBVK-nál minden változatlan

Álnaiv a kérdés, hiszen tényleg izgalmasabbnál izgalmasabb, egyben sötétebbnél sötétebb részleteket közöl a sajtó a lehallgatási jegyzőkönyvekből.

Ugyanakkor az MBVK-t továbbra is ugyanaz a vezetés irányítja, mint korábban, és a végrehajtói kör zöme is vagy közvetlenül, vagy helyetteseken keresztül, de működteti az irodáját, és mindenki vígan termeli a bevételeket.

A vezető hazai végrehajtókra rálátó kollégáik szerint eltérőek a státuszok, vannak, akik teljesen ártatlanok, tisztességesen végezték eddig is a dolgukat, van, aki lábpereccel, de szabadon lehet, van, akinek három kisgyermeke van, ezért lehet otthon, de akad olyan is, aki „együttműködött a hatóságokkal”.

Mindenesetre maga Schadl továbbra is előzetes letartóztatásban van (az ügy másik kulcsfigurája, Völner Pál államtitkár szabadlábon védekezhet), zajlik a nyomozás, és a Schadllal kapcsolatba lépő különböző emberek tettei miatt is belső vizsgálatok indultak (lásd cikkünk végét).

Újabb pályázat

Van azonban egy döbbenetes vonulata az ügynek. Maga az MBVK továbbra sem reagál újságírói megkeresésekre, és ugyanazok az emberek, akik korábban vezetőként dolgoztak ebben a döbbenetes rendszerben, új pályázatokat írnak ki, illetve ellenőrzéseket végeznek.

Nemrég például megjelent az MBVK oldalán, hogy 35 új végrehajtót pályáztatnak, az aláíró az a dr. Takács Katalin hivatalvezető, aki Schadl alatt is hivatalvezető volt, és aki korábban az MBVK honlapja szerint rendre együtt nevezett ki az elnökkel olyan végrehajtókat, akik azóta megbuktak a korrupciós mechanizmus miatt.

Mint ismeretes a korrupciós hálózat fő bevétele az volt, hogy a kinevezésekért sok tízmilliós sápot szedtek. Ahogy több végrehajtó is elpanaszolta a Telexnek: „nálunk nem változott semmi”.

Közgyűlésre várva

Pedig a lehetőség adott, vagyis a végrehajtók összehívhatnák a közgyűlést, egymás között mindenki azt mondja, hogy aláírna egy ilyen kezdeményezést, de ahogy egyik forrásunk mondta,

„hátulról mindenki pofázik az elégedetlenségről, mindenkinek vannak sérelmei, de nincs egy olyan zászlóvivő, aki a tisztújítás élére állna.

Pedig állítólag van ember, aki vállalná, de a folyamat mégsem indul el, van, aki szerint lustaságból, mindenki a másikra vár, más szerint senki nem meri elindítani a folyamatot, pedig nem kéne mindig felülről várni a megoldást, működhetnénk demokratikusan, de nincs senkiben bátorság.

Ahogy a végrehajtók mesélik, meglepő módon magának a felügyelő hivatalnak, vagyis a Szabályozott Tevékenységek Felügyelő Hatóságának nincs joga a közgyűlés összehívására, de közgyűlést hívhatna össze

  • a kar elnöke saját hatáskörben,
  • a kar elnöke a kar tagjai egyötödének kezdeményezésére (ez most 36 végrehajtó aláírását igényelné),
  • a miniszteri biztos, illetve
  • a bíróság a törvényes működés helyreállítása érdekében.

Ellenőrzések

Amíg azonban nincsen változás, addig félő, hogy ugyanolyan mondvacsinált indokokkal veszik majd el a körzeteket azoktól, akik nem csókosak, és azt is csak remélni lehet, hogy az új területeket nem a barátok, exkollégák, családtagok és a tejelők kapják, mint korábban.

Ahogy egyik forrásunk mesélte, korábban előfordult olyan, hogy az egyik legtapasztaltabb, évtizedes végrehajtó múlttal rendelkező végrehajtótól azért vették el a körzetét, mert nem tudta igazolni, hogy igazolta a hallgatói jogviszonyát.

Vagyis az illető járt jogi egyetemre, de az MBVK-hoz nem érkezett be ez az igazolás, hiánypótlási lehetőséget pedig nem kapott a végrehajtó.

Abban most megoszlott a forrásaink véleménye, hogy mennyire erős most az ilyen célzott ellenőrzés (korábban arra volt sok panasz, hogy aki fizetett, az megúszta az ellenőrzéseket, aki nem, annál szigorú ellenőrzések veszélyeztették a végrehajtói praxis folytathatóságát).

Volt forrásunk, aki ismét ilyen ellenőrzési nyomásra, szelekcióra panaszkodott. Más azt mondta, hogy mivel a szabálytalanságok általában az ingatlanárverésekkel voltak kapcsolatosak, az volt a kritikus pont, de az elmúlt időszakban ilyenek nem voltak (hiszen a hitelmoratórium és a kilakoltatási moratórium ezt megakadályozta), így most kevesebb a fegyelmi.

Eközben Schadlék: Városmajor 74.

Különösen groteszknek érzi egy forrásunk, hogy miközben Schadl György előzetes letartóztatásban áll, a hozzá kapcsolható bizalmi kör azóta is folyamatosan naponta milliókkal gazdagodik.

Természetesen az egyes végrehajtói irodák valós bevételeibe, vagy abba, hogy ki kivel van szoros baráti kapcsolatban nem látunk bele, az Optenben pedig 2020-as bevételi adatok vannak még csak, de ez alapján számolgattunk, és kiválasztottunk egy kört ennek alátámasztására.

Korábbi cikkünkben már említettünk egy fontos lakcímet:

1122, Budapest, Városmajor utca 74.

Városmajor utca 74. – Fotó: Rostás Bianka / Telex
Városmajor utca 74. – Fotó: Rostás Bianka / Telex

Ez a cím volt bizonyos időszakokban a hivatalos lakcíme Schadl Györgynek és Schadl-Baranyai Helgának, vagyis a feleségének, működik itt hozzájuk kapcsolható vállalkozás, és itt van végrehajtói irodája három további végrehajtónak is:

  • Petris Csabának (Schadl korábbi helyettesének),
  • Jeney Orsolyának, aki korábban államtitkár-helyettesként a szakmai terület felelőse volt, ma már az MBVK egyik vezetője. A nyomozati anyagokban is szerepel a neve, a 444.hu itt írt róla,
  • illetve Majorosi Eszternek.

2020-ban

  • a budaörsi Schadl és Társa Végrehajtó Iroda 356 millió forintos bevételt ért el, Schadl akadályoztatása miatt most a felesége helyettesíti,
  • a gödöllői Schadl-Baranyai és Társa Végrehajtó Iroda 357 millió forintos forgalmat ért el,
  • a Városmajor utca 74-ben működő Majorosi Eszter Végrehajtó Irodája 129 millió forint,
  • a Városmajor utca 74-ben működő Jeney Orsolya Végrehajtó Irodája 117 milliós forintot ért el,
  • a Városmajor utca 74-ben működő dr. Petris Csaba Végrehajtó Irodája 317 millió forintos forgalmat realizált,
  • Petris Csaba ezen kívül Szigetszentmiklóson Forrai Miklós (374 milliós körzet) és Budapesten Katona Csaba (223 milliós) körzetében is helyetteseként is visz területet,
  • Jeney Orsolya pedig Szamosi István (176 millió forintos) helyén is helyettes.

Ez csak az első réteg, mert az irodákból kikerült további végrehajtó-helyettesek jelenleg az ország több pontján is helyettesítenek, őket most nem összesítettük.

Ha a 2020-as bevételekből indulunk ki, akkor a Városmajor utca 74-hez kapcsolódó végrehajtói kör évi 2 milliárd forintos végrehajtói bevételt fed le, ez több mint napi 5 millió forintos bevétel.

Ezek mind nagyon jó körzetek, igaz természetesen most, amikor a hitelmoratóriumban nincsen felmondott hitelszerződés vagy kilakoltatás, vélhetően valamivel kevesebb bevételt termelnek, de azért a bázisnak meghatározott 2020 is már részben ilyen év volt.

És ami már elindult

Közben azért zajlanak már vizsgálatok is. Fábián Adrián, a Pécsi Tudományegyetem Állam- és Jogtudományi Karának dékánja a Mi Hazánkkal közölt súlyos részleteket. A dékán nyilatkozatában elhangzott, hogy Völner Pál, a korrupciós ügybe belebukott fideszes államtitkár többször is érdeklődött, hogy a Pécsre járó végrehajtóknak van-e esélye lediplomázni. Mielőtt ezt valamilyen „kedves aggódásnak” gondolnánk, korábbi cikkünkben mi azt is bemutattuk, hogy azon végrehajtóktól, akiknek ez az esélyük már megszűnt, előzetesen igyekezték elvenni a végrehajtói területeiket.

Aztán kiderült, hogy Pécsen, ha Schadl kérte, akár személyes közreműködés nélkül is lehetett vizsgázni, a kérdéses ügyekben hivatásetikai szabályok és a vizsgaszabályzat megsértésének gyanúja merült fel, ezért a Pécsi Tudományegyetem vizsgálatot indít.

Szintén vizsgálat indult az Országos Bírósági Hivatalnál, a Fővárosi Törvényszéken és a törvényszék területén működő kerületi bíróságokon, ebben azt vizsgálják, hogy Schadl György milyen formában és hogyan tett bejelentést a Pesti Központi Kerületi Bíróság egyik csoportvezetője ellen, és a bejelentését hogyan vizsgálták ki. A vizsgálat január 31-én hétfőn indul és március 31-ig le kell zárni, a jelentést pedig április 15-ig kell elkészíteni.

Schadl György ugyanis egy bíró kicsinálásával is megpróbálkozott, és ebben a Fővárosi Törvényszék elnökének, Tatár-Kis Péternek a segítségét kérte.

Politikai kereszttűzben

A végrehajtók egymás között azt kérdezgetik, hogy vajon a botrány milyen mélységig söpör végig a szakmájukon? Van-e igény arra, hogy minden felelősnek az érintettségét feltárják, vagy néhány meghatározó szereplő lebuktatása után azért a szakma működőképességének a fenntartása miatt megáll a feltárás?

Ahogy egyikük mondta,

a közgyűlés még nem old meg semmit, mert a hatásköre kicsi. A helyettesi rendszer megváltoztatásához törvénymódosítás szükséges. Nem rossz a mostani szisztéma. Viszont egy rendszer sem tudja kezelni azt, ha a miniszter helyettese, illetve a kar elnöke közösen visszaél a hatáskörével.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!