Schadl György miatt vizsgálatot rendelt el a Fővárosi Törvényszéken az OBH elnöke

2022. január 29. – 07:52

Másolás

Vágólapra másolva

Igazgatási célvizsgálatot rendelt el az Országos Bírósági Hivatal elnöke, Senyei György Barna a Fővárosi Törvényszéken és a törvényszék területén működő kerületi bíróságokon, erről pénteken jelent meg egy határozat – figyelt fel a bíróság.hu-n elérhető dokumentumra a 444.hu.

A vizsgálat során utánanéznek, hogy a törvényszékre 2021-ben érkezett panaszokkal és bejelentésekkel kapcsolatos ügyintézés az előírások szerint zajlott-e, és annak is utánajárnak, hogy Schadl György milyen formában és hogyan tett bejelentést a Pesti Központi Kerületi Bíróság egyik csoportvezetője ellen, és a bejelentését hogyan vizsgálták ki, milyen eljárás keretében. A vizsgálat január 31-én hétfőn indul és március 31-ig le kell zárni, a jelentést pedig április 15-ig kell elkészíteni.

A 444.hu számolt be róla korábban, hogy a Völner-ügy kulcsszereplője, Schadl György egy bíró kicsinálásával is megpróbálkozott, miután úgy érezte: a bíró akadályozza abban, hogy kiszoríthasson egy másik végrehajtót a praxisából. Schadl ehhez az Országos Bírói Hivatal elnökét, a Handó Tündét váltó Senyei Györgyöt is megkereste, aki személyes találkozót szervezett neki a Fővárosi Törvényszék elnökével, Tatár-Kis Péterrel. Tatár-Kis a nyomozati iratok szerint azt mondta neki, hogy nem tudja kirúgni a bírót, de el tudja érni, hogy ne érezze jól magát a munkahelyén.

A Fővárosi Törvényszék elnöke, Tatár-Kis Péter a minap egy, csak a bírósági dolgozók számára elérhető írásában elismerte, hogy fogadta Schadl Györgyöt korábban. A beismerés után Tatár-Kis arról is írt, hogy a találkozón Schadl egy belső, a Pesti Központi Kerületi Bírósághoz tartozó dokumentumot mutatott neki, és az MBVK által jegyzett beadványban kérte annak kivizsgálását, hogy az hogyan kerülhetett külső kézbe. Tatár-Kis saját bevallása szerint ezt bejelentésként értékelte, azonban azt írta, hogy Schadl nem kérte tőle, hogy a dokumentumot jegyző bírót mentse fel.

A Schadl–Völner-ügy

A Schadl–Völner-ügy december 7-én robbant ki, amikor a Legfőbb Ügyészség közölte, hogy a fideszes parlamenti képviselő, akkori igazságügyi államtitkár Völner Pál a megalapozott gyanú szerint rendszeresen, alkalmanként 2–5 millió forintot kapott a Bírósági Végrehajtói Kar elnökétől.

A nyomozati jegyzőkönyvek alapján a 444.hu már több korábbi cikkben is megírta, hogy Schadl György a Magyar Végrehajtói Kamara elnökeként az ügyészség szerint rendszeresen adott át korrupciós pénzeket Völnernek, de azt is feltárták, hogy szakmányban intézett el egyetemi vizsgákat is az ismerőseinek, köztük Rogán Antal kabinetfőnökének, Nagy Ádámnak, aki időnként el sem ment a pécsi vizsgájára, de Schadl kérésére így is átengedték. Rogán kabinetfőnökének és Schadlnak más kapcsolata is napvilágra került

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!