Elismerte a Fővárosi Törvényszék elnöke, hogy fogadta Schadl Györgyöt

2022. január 28. – 07:58

Másolás

Vágólapra másolva

Szűkszavú közlemény jelent meg egy belső, bírósági zárt felületen „Egy cikksorozat margójára” címmel a Fővárosi Törvényszék belső hálózatán két nappal ezelőtt. Az elnöki tájékoztató azonban eljutott a cikksorozatot jegyző 444.hu-hoz is.

A csak bírósági dolgozók számára elérhető írásban Tatár-Kis Péter, a Fővárosi Törvényszék elnöke egy korábbi 444-es cikkre reagál, arra, amiben a portál a Schadl-Völner-ügy nyomozati iratai alapján azt írta, hogy a nyomozók állítása alapján Tatár-Kis találkozott Schadl Györggyel.

Forrás: 444.hu
Forrás: 444.hu

A 444.hu birtokában lévő nyomozati iratok szerint Schadl György, a Magyar Bírósági Végrehajtói Kar (MBVK) elnöke arra akarta rávenni Tatár-Kist, hogy rúgjon ki egy bírót, akinek egy belső használatra készült állásfoglalása illetéktelenekhez került. A leirat alapján Tatár-Kis azt mondta Schdlanak, hogy kirúgni ugyan nem tudja az illetőt, azonban csoportvezetői megbízását visszavonhatja, és azt is el tudja érni, hogy

„ne érezze jól magát a munkahelyén”.

A cikk fontosabb állításait ebben az írásunkban szemléztük részletesen, ám a 444.hu úgy tudja, hogy az ügy elég nagy hullámokat vert a Fővárosi Törvényszéken, így Tatár-Kis is kénytelen volt rá reagálni, ezt két írásban tette meg. Az elsőt az elnöki kabinet jegyezte, ez arról szólt, hogy a törvényszék elnöke jogi lépéseket tesz, hogy a

„személyét érintően egy gyanúsított által tett kijelentések valóságtartalmára mihamarabb a nyilvánosság előtt is fény derüljön”.

Szerdán azonban elismerte, hogy valóban fogadta az MBVK elnökét.

A beismerés után Tatár-Kis arról írt, hogy a találkozón Schadl egy belső, a Pesti Központi Kerületi Bírósághoz tartozó dokumentumot mutatott neki, és az MBVK által jegyzett beadványban kérte annak kivizsgálását, hogy az hogyan kerülhetett külső kézbe. Tatár-Kis saját bevallása szerint ezt bejelentésként értékelte, azonban azt írta, hogy Schadl nem kérte tőle, hogy a dokumentumot jegyző bírót mentse fel.

Tatár-Kis a bíró ellehetetlenítésére vonatkozó mondatáról a következőt írta:

„A hírportálon nekem tulajdonított mondat sem hangzott el, azt csupán az MBVK elnökének más személyekkel folytatott telefonbeszélgetései alapján igyekeznek általam elmondottként feltüntetni.”

Tatár-Kis azt is megemlíti, hogy sem fegyelmi, sem egyéb kezdeményezésre nem látott alapot, és a bíró épp az ő javaslatára részesült magas kitüntetésben. A Fővárosi Törvényszék elnöke a nyomozati irat alapján június 9-én találkozott Schadllal. Ezzel szemben tény: a bírók díjairól az Országos Bírói Tanács a bírók szavazata alapján bő két hónappal korábban, március 19-én döntött (a díjakat július 15-én adták át).

Szombat este közleményben reagált az Országos Bírói Hivatal (OBH) is a 444 cikksorozatának azon darabjára, amely szerint a Völner-ügy kulcsfigurája, Schadl György egy bíró kicsinálásával is megpróbálkozott

Ahogy a 444.hu idevágó cikkében is szerepelt, nem teljesen világos, hogy a Nemzeti Védelmi Szolgálat mi alapján állította tényként, hogy Tatár-Kis Péter azt mondta Schadl Györgynek, hogy megnehezítheti a bíró életét. Viszont az sem érthető, hogy ha ilyesmi nem hangzott el, Schadl miért mondta a feleségének percekkel a találkozó után, hogy

Tatár-Kis nem fogja megvárni, amíg két év múlva lejár a bíró csoportvezetői megbízása, és „nem tudja, óhajtja megvédeni” a bírót.

Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!