Öt választókerület, amelyre érdemes lesz odafigyelni

Öt választókerület, amelyre érdemes lesz odafigyelni
Az országgyűlési választás és a népszavazás hirdetménye a Nemzeti Választási Irodában 2022. január 17-én – Fotó: Kovács Tamás / MTI

Másolás

Vágólapra másolva

Az ország harmadában igazi ki-ki meccs várható április 3-án, elemzések szerint 30-35 billegő körzetben dőlhet el a választás. Vannak olyan választókerületek, amelyek jelentősége messze túlmutat egy-egy mandátumon. Ilyen Lázár János és Márki-Zay Péter hódmezővásárhelyi küzdelme, de nem véletlenül küldi csatába a Fidesz Navracsics Tibort Tapolcán és Fürjes Balázst a XII. kerületben. Kósa Lajos Debrecent, Hende Csaba Szombathelyet próbálja megtartani a jobboldalnak, nem lesz könnyű feladatuk.

Szerdán hivatalosan is megnevezte a Fidesz a 106 egyéni jelöltjét az áprilisi országgyűlési választásra. A választókerületek közel negyedében, 26 választókerületben változtattak a 2018-as névsorhoz képest (a legutóbbi választás előtt 22 helyen cserélt jelöltet Orbán). A legnagyobb mozgás nem meglepő módon most is Budapesten volt, ahol nem indul újra Gulyás Gergely, Varga Mihály és Kocsis Máté, de azt a három képviselőjét (Boldog István, Simonka György és Völner Pál) sem jelöli a Fidesz, akik ellen büntetőeljárás van folyamatban.

Az egyéni körzeteknek döntő jelentősége lesz a választás kimenetelében, hiszen a 199 parlamenti mandátum közül 106-ot a választókerületekben lehet elnyerni. A legutóbbi három választáson tarolt a Fidesz az egyéni körzetekben, 2018-ban a 106-ból 91 helyen tudtak nyerni, míg az ellenzéki jelöltek a fővároson kívül mindössze három körzetben diadalmaskodtak. Most ennél biztosan szorosabb lesz a verseny, hiszen a hat nagyobb ellenzéki párt (DK, Jobbik, LMP, Momentum, MSZP, Párbeszéd) összefogott, és minden választókerületben közös jelöltet indítanak.

A Momentumhoz közeli 21 Kutatóközpont számításai szerint

  • 30 ellenzékibb körzet van, ahol a korábbi választási eredmények alapján szinte biztosan ellenzéki győzelem várható 2022-ben.
  • 35 billegő körzetet számoltak össze, ahol megjósolhatatlan, ki fog nyerni. Várhatóan ezekben a választókerületekben dől majd el, hogy melyik nagyobb tömb alakíthat kormányt.
  • 41 körzetben pedig szinte már most borítékolható kormánypártok (Fidesz-KDNP) győzelme. Nagy meglepetés lenne, ha ezek közül akár csak egyet is el tudna hódítani az ellenzék.

A választókerületi kampányok többségét általában csak helyi szinten követik, ám van pár olyan körzet, amely jelentősége jócskán túlmutat egy-egy mandátum sorsán. Most öt olyan csatatér körzetet mutatunk be, amelyekre érdemes lesz odafigyelni a kampány alatt.

1. Lázár János – Márki-Zay Péter

Az elmúlt húsz évben minden választást megnyert Hódmezővásárhelyen Lázár János, akit egy időben Orbán lehetséges utódjaként is emlegettek. Egészen mostanáig elképzelhetetlennek tűnt, hogy a Fideszen kívül bárki más labdába tud rúgni Csongrád-Csanád megye 4. választókerületében. Lázár még 2018-ban is a szavazatok 51,79 százalékával hozta a körzetét, az ellenzék meg sem tudta szorongatni az akkori minisztert.

Idén már nem várhatja olyan magabiztosan Lázár az áprilisi választást, hiszen az a Márki-Zay Péter lesz az ellenfele, aki már kétszer is meglepetést okozott Hódmezővásárhelyen. Márki-Zay a 2018-as országgyűlési választás előtt pár hónappal robbant be a közéletbe, és a hagyományosan jobboldali és Fidesz uralta városban legyőzte a fideszes Hegedűs Zoltánt, Lázár jelöltjét. Másfél évvel később ismét ő nyert, és csapatával többséget szerzett a városi közgyűlésben is.

Nagyot fordult 2018 óta a világ. Lázár nem került be Orbán negyedik kormányába, kiszorult a fideszes vezérkarból, és vissza is húzódott a nagypolitikától. A mezőhegyesi Nemzeti Ménesbirtok és Tangazdaság élén építi az imidzsét, és ritkán szólal meg országos ügyekben. Mindeközben Márki-Zay Péterből oszágos politikus lett, ősszel megnyerte az ellenzéki előválasztást, és ő lesz Orbán Viktor kihívója áprilisban.

„Én nagyon örülnék, ha ő lenne a miniszterelnök-jelölt, mert akkor Orbán Viktornak száz százalékos győzelmet tudnánk garantálni”

mondta Lázár Márki-Zayról az előválasztás előtt pár hónappal a Telexnek. Már akkor úgy látta, hogy Hódmezővásárhelyen nincs lejátszva a meccs, és azt is megjegyezte, hogy 12 évi kormányzás után nem lenne meglepő, ha olyan pofon jönne, mint a 2019-es választáson Hódmezővásárhelyen.

Lázár a kampányra a Szeged és Hódmezővásárhely között közlekedő tram trainnel fordul rá, amit a választásokig ingyen lehet használni. Márki-Zay Péter ingyenes buszközlekedést vezetett volna be Hódmezővásárhelyen, ám a kormányhivatal ellehetetlenítette a szolgáltatást. Az elmúlt két polgármesterválasztás és az előválasztás eredménye azt mutatja, Hódmezővásárhelyen továbbra is nagy támogatottsága van az ellenzéki miniszterelnök-jelöltnek, de Lázár sem kapott még ki a városban, amit korábban tíz évig vezetett.

Kérdéses, hogy az országos kampány mellett mennyi ideje jut Márki-Zaynak az egyéni választókerületére, nem véletlen, hogy a miniszterelnök-jelöltek ritkán vállalnak be egyéni körzetet is. Lázár várhatóan felszántja a hódmezővásárhelyi körzetet a következő hetekben, de kell is tepernie, mert egyáltalán nem tűnik biztosnak, hogy a Fidesz országos listáján befutó helyet kap. Egy hódmezővásárhelyi vereség után pedig még távolabb kerülne a párt élbolyától. Márki-Zay Péter politikai karrierjében is rosszul mutatna, ha miniszterelnök-jelöltként nem tudna hozni a saját városát, Lázár János ellen pedig még mindig könnyebb lesz nyerni, mint Orbán ellen országosan.

Márki-Zay Péter polgármester és Lázár János, a térség fideszes országgyűlési képviselője kezet fog a hódmezővásárhelyi közgyűlés ülésén 2018. május 29-én – Fotó: Kelemen Zoltán Gergely / MTI
Márki-Zay Péter polgármester és Lázár János, a térség fideszes országgyűlési képviselője kezet fog a hódmezővásárhelyi közgyűlés ülésén 2018. május 29-én – Fotó: Kelemen Zoltán Gergely / MTI

2. Navracsics Tibor – Rig Lajos

Igazi nagyágyút küldenek Orbánék a tapolcai választókerületbe. 2015-ben – egy évvel az újabb kétharmados parlamenti győzelem után – két időközi választáson is vereséget szenvedett a Fidesz. Az egyik a tapolcai körzet (Veszprém megye 3.) volt, ahol a jobbikos Rig Lajos kiélezett küzdelemben, kevesebb mint 400 szavazatnyi különbséggel legyőzte Fenyvesi Zoltánt.

Veszprémhez hasonlóan aztán ezt a körzetet is visszahódította három évvel később a Fidesz, Fenyvesi bő 3 ezer szavazattal (46,91%) megelőzte a jobbikos politikust. Ha a szocialista és az LMP-s jelölt visszalép, nagy valószínűséggel Rig nyert volna 2018-ban is, ám akkor még nem sikerült megállapodniuk az ellenzéki pártoknak az együttműködésről. Idén már nem fognak szétaprózódni az ellenzéki szavazatok, a Jobbik képviselőjének az előválasztáson sem volt ellenfele.

A Fidesz sem bízza a véletlenre, Fenyvesi helyett a volt igazságügyi minisztert, Navracsics Tibort indítja ebben a körzetben.

Navracsics Brüsszelből hazatérve, az elmúlt két évben kezdett ismét aktívabb szerepet vállalni a hazai politikai életben. Tavaly nyár elején jelentek meg az első hírek arról, hogy a Fidesz őt indítaná Veszprém megye 3. választókerületében, a szeptemberi kötcsei pikniken a Telexnek beszélt arról, hogy szó van az indulásáról, és vállalná a feladatot.

A közösségi oldalán nyár óta padlógázzal kampányol, és olyan esetekben is megnyilvánul, amelyektől korábban igyekezett távol maradni. Hetekig gyűjtötte az aláírásokat Gyurcsány és Karácsony ellen, és levelet írt a Tapolcai Városi Mozi igazgatójának, mert a mozi nem tűzte műsorára az Elk*rtuk című filmet. Az ellenzéknek hoznia kell ezt a körzetet a kormányváltáshoz, ám Navracsics indítása azt jelzi: a Fidesz komoly erőket fog mozgósítani ennek megakadályozására a tapolcai körzetben.

3. Kósa Lajos – Varga Zoltán

Megmarad-e Debrecen a Fidesz kelet-magyarországi fellegvárának? A cívisváros 2019-ben értékelődött fel igazán Fidesz szemében, amikor több nagyvárost elvesztettek, itt azonban toronymagasan nyertek. A CÖF-ös Lomnici Zoltán még azt is felvetette az önkormányzati választás után, hogy Budapest „eleste” miatt Debrecen legyen a nemzeti ellenállás új fővárosa. Gulyás Gergely a kormányinfón azt mondta, az Alaptörvény 2011-es kidolgozásakor már felmerült az ötlet, de elvetették. Később aztán jelezte a miniszter, hogy csak viccelt. A Magyar Természettudományi Múzeum költözése már nem vicc, mint ahogy az sem, hogy irdatlan nagy kormányzati források érkeztek Debrecenbe 2019 óta. Nagy pofon lenne a Fidesznek, ha mindezek után nem tudnának ismét nyerni Hajdú-Bihar megye 1. számú választókerületében.

Kósa Lajos, a város egykori polgármestere indul, aki 1998 óta minden választást megnyert Debrecenben, legutóbb a szavazatok 47,36 százalékával győzött. A hat ellenzéki pártnak papíron már akkor is lett volna esélye, hogy egy közös jelölttel letaszítsa trónjáról a Fidesz alelnökét, de akkor nem fogtak össze. Most ez megtörtént, de még így sem lehet biztos ellenzéki győzelemnek elkönyvelni a debrecen körzetet. Ezt mi sem mutatja jobban, mint hogy a 2019-es önkormányzati választáson 61,77 százalékkal nyert a fideszes Papp László Debrecenben, Varga Zoltán (DK-MSZP-Párbeszéd-Szolidaritás) 21,54 százalékkal csak a második lett.

Varga Hajdú-Bihar megye 1. választókerületében megnyerte az ellenzéki előválasztást, így ő lesz Kósa Lajos ellenfele. A DK politikusa 2018-ban arról lett országosan ismert, hogy alufóliasisakban jelent meg a debreceni közgyűlésen, amikor a Soros-terv elleni fellépésről vitáztak a képviselők. Szinte napra pontosan két éve Gréczy Zsolt parlamenti mandátumát kapta meg Varga, aki aztán képviselőként volt, hogy fél kiló csirkemell filét akasztott Orbán parlamenti irodájának kilincsére, máskor pedig ereszcsatornával a kezében beszélt a kurvázásáról az Országgyűlésben.

4. Hende Csaba – Czeglédy Csaba

Debrecenből ugorjunk jó 480 kilométert nyugatra, Szombathelyre. Itt van a legnagyobb esélye az ellenzéknek arra, hogy léket üssön a Fidesz betonbiztos nyugati bázisán. A mostani ellenzék utoljára 2006-ban tudott Pécsnél nyugatabbra nyerni országgyűlési választáson, Vas- és Győr-Moson-Sopron megyében győznek rendre a legnagyobb arányban a kormánypárti jelöltek.

A csornai és körmendi választókerületben szinte most is borítékolható a Fidesz győzelme, Szombathelyen azonban már korántsem ilyen egyértelmű a helyzet. Vas megye 1. választókerületében Hende Csaba legutóbb 49,92 százalékkal nyert a második szocialista Nemény András (30,52 százalék) előtt. Nemény egy évvel később azonban a választókerületi központ, Szombathely polgármestere lett, és a Závecz Research tavaly májusi felmérése szerint azóta messze népszerűbb helyben a volt honvédelmi miniszternél.

Czeglédy Csaba (Éljen Szombathely!-MSZP-DK-Együtt) szombathelyi önkormányzati képviselő, a Demokratikus Koalíció európai parlamenti (EP-) képviselőjelöltje a Nemzeti Választási Bizottság (NVB) ülésén a Nemzeti Választási Iroda (NVI) Alkotmány utcai székházában 2019. május 7-én – Fotó: Balogh Zoltán / MTI
Czeglédy Csaba (Éljen Szombathely!-MSZP-DK-Együtt) szombathelyi önkormányzati képviselő, a Demokratikus Koalíció európai parlamenti (EP-) képviselőjelöltje a Nemzeti Választási Bizottság (NVB) ülésén a Nemzeti Választási Iroda (NVI) Alkotmány utcai székházában 2019. május 7-én – Fotó: Balogh Zoltán / MTI

Mégsem őt indítja az ellenzék áprilisban. Az ellenzéki előválasztás egyik leglátványosabb politikai csatája zajlott ebben a körzetben, amelyben végül Czeglédy Csaba nyert Ungár Péter ellen.

A DK politikusa utána a Telex műsorában arról beszélt, nehezebb volt legyőzni Ungárt az előválasztáson, mint majd Hende Csabát lesz az országgyűlési választáson.

Hogy ebben igaza lesz-e, kiderül, az azonban biztos, hogy a Fidesz nem szeretné kiadni a kezéből ezt a körzetet sem. Pláne nem Czeglédy Csabának, aki a kormányzati média támadásainak egyik fő célpontja. Sokan a DK szombathelyi képviselőjét sejtik a Borkai-ügyben szivárogtató Ördög ügyvédje mögött, bár többször is tagadta, hogy ő lenne az. Lehetnek itt még váratlan fordulatok, elég ha arra gondolunk, hogy költségvetési csalás vádjával eljárás folyik Czeglédy ellen. Márki-Zay a napokban az ő nevét említette, amikor arról beszélt, hogy lélekben felkészültek ara, hogy vezetőszáron visznek majd el ellenzéki politikusokat a jelöltállítás lezárulta után.

Szombathelyen az önkormányzati választás után most is az ellenzék számít esélyesebbnek, a választókerület további 11 településén azonban könnyen megfordíthatja az állást Hende Csaba.

5. Fürjes Balázs – Hajnal Miklós

Rázós terep vár Budapesten a Fideszre, a legutóbbi választáson elindult tizennyolc jelöltből mindössze heten szállnak ismét ringbe a fővárosban. Nem lesz ott a szavazólapon Gulyás Gergely neve sem, aki a kormánypárti jelöltek közül a legjobb eredményt érte el Budapesten négy éve. A Miniszterelnökséget vezető miniszter a szavazatok 42,71 százalával hozta a hagyományosan jobboldali hegyvidéki körzetet.

„A felkérést elfogadtam, belevágok” – fogalmazott Fürjes Balázs a videóban, amelyben bejelentették az indulását. Navracsiccsal ellentétben őt igyekeznek minél inkább távolítani a keményvonalas fideszes kommunikációtól, szórólapjai és pultjai alapján meg se lehetne mondani, hogy melyik párt jelöltje.

Hegyvidék régóta a Fidesz polgári irányzatának szimbóluma, ezt testesíti meg Pokorni Zoltán XII. kerületi polgármester, és erre próbálnak most ráerősíteni Fürjes kampányával is. Fürjes a kezdetektől tagja a Fidesznek, de leginkább az elmúlt évek gigaberuházásairól lett ismert. Kormányzati oldalról ő felügyelte többek közt a Puskás Aréna, a Groupama Aréna és a Duna Aréna építését is.

Az ellenzéki előválasztást a Momentum egyik alapítója és legismertebb arca, Hajnal Miklós nyerte itt, akinek extra motivációt jelenthet az egyéni kampánya során, hogy nem került fel a Momentum listájára, azaz csak egyéni mandátummal juthat be a parlamentbe.

Ez a körzet azért is érdekes, mert itt van a legnagyobb esély arra, hogy a kormánypárti és az ellenzék jelölt kiálljon egymással vitázni.

Fürjes már az előválasztás másnapján gratulált a Momentum politikusának, és kihívta egy vitára, Hajnal pedig később jelezte, hogy elfogadja a meghívást. A legutóbbi választási eredményeket nézve nem tűnik elképzelhetetlen forgatókönyvnek, hogy mind a 18 fővárosi körzetet behúzza az ellenzék, ám ha valahol, akkor a XII. kerületben messze nem lefutott a meccs. A polgári politizálás szimbolikus központját nem fogja könnyen adni a Fidesz.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!