A régi Loki-stadion helyén épülhet fel az új Természettudományi Múzeum

2022. január 7. – 16:02

A régi Loki-stadion helyén épülhet fel az új Természettudományi Múzeum
Az Oláh Gábor utcai stadion, a Loki régi pályája – Fotó: Oláh Tibor / MTI

Másolás

Vágólapra másolva

Debrecenben, az Oláh Gábor utcai egykori Loki-pálya területén épülhet fel az új Természettudományi Múzeum, írja az MTI. Ezt Papp László, a város fideszes polgármestere jelentette be pénteki sajtótájékoztatóján. A polgármester elmondta: december végén kötöttek a kormánnyal támogatási szerződést, 2,4 milliárd forintot biztosítanak a városnak a múzeum létesítésével kapcsolatos előkészítő munkák elvégzésére. Több mint 20 éven keresztül játszott a város futballcsapata az Oláh Gábor utcai 10 ezer férőhelyes stadionban, 2014-ben adták az új, immár 20 ezres pályát, ami azóta is a Loki otthona.

A tervek szerint az állatkert szomszédságában lévő öthektáros területen épülne fel a múzeum központi épülete kisebb raktárakkal, illetve az attól néhány perces autóútra lévő apafai önkormányzati területeken biztosítanának helyet a nagyobb raktárak kialakításának, és a kutatóhelyeknek. A több éves előkészítő folyamat része lesz egy részletes megvalósíthatósági tanulmány elkészítése, egy tervpályázati eljárás lefolytatása, majd az engedélyes, illetve a kiviteli tervek elkészítése.

A debreceni polgármester hangsúlyozta: a Nagyerdőben tervezett beruházás nem jár majd fakivágásokkal, nem érint Natura 2000-es területeket, a teljes építkezés megoldható a korábbi futballpályák és kiszolgáló épületek helyén. Szerinte az erdei környezet, az állatkert szomszédsága, a közeli Főnix Aréna parkolója és a Debreceni Egyetem campusai miatt is alkalmas helyszín lesz a debreceni. Kósa Lajos, a térség fideszes országgyűlési képviselője úgy fogalmazott: „Debrecen jó otthona lesz a múzeumnak”.

A kormány még 2020-ban, titokban döntött a Természettudományi Múzeum Debrecenbe költöztetéséről. Az eredeti elképzelések még arról szóltak, hogy még abban az évben ideiglenes helyre költözik a múzeum, a véglegesnek helyszínnek pedig tíz éven belül fel kell épülni. A szakma és a múzeum dolgozóinak tiltakozása miatt végül mégsem kellett 2020 végéig költöznie az intézménynek. Ahogy a mostani bejelentésből is látszik, a Természettudományi Múzeum Debrecenbe költöztetéséről nem mondott le a kormány, annak ellenére sem, hogy rengeteg szakmai érv szól ellene: a költözés előkészítése hátráltatná a múzeumban folyó kutatói munkát, a felbecsülhetetlen értékű gyűjtemény megsérülhet a költözés során, és a dolgozók sem feltétlenül hagynák el szívesen Budapestet.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!