Hivatalosan is megvan a Fidesz 106 egyéni jelöltje

Legfontosabb

2022. január 26. – 11:47

Másolás

Vágólapra másolva

A Fidesz országos választmánya döntött az egyéni választókerületi jelöltekről – a 106 nevet tartalmazó listát szerda délelőtt küldték el a sajtónak. Közleményükben azt írják, „a Fidesz–KDNP felkészült az országgyűlési választásra, mert Magyarországnak előre kell mennie, nem hátra”.

A Fidesz hagyományainak megfelelően a választókerületi alapszervezetek december elején tettek javaslatot a helyi képviselőjelöltek személyére, az eredményt a legtöbb jelölt aztán büszkén újságolta el a Facebook-oldalán. Karácsonyra az ország nagy részében már a helyi képviselőjelöltek fotójával, aláírásával dobták be a képeslapokat a postaládákba, hogy az ünnepi jókívánságok mellett arról is tájékoztassák a szavazókat, ki lesz a kormánypárti jelölt az áprilisi választáson. Az alapszervezetek ajánlását a párt alapszabálya szerint a országos elnökség felülbírálhatja, a végleges névsorról döntött szerdán a Kövér László vezette országos választmány.

Összesen 26 helyen változtat a Fidesz a 2018-as választáson indulók egyéni jelöltekhez képest. A legtöbb cserét a múlt heti cikkünkben már bemutattuk, három új név derült most ki.

  1. Herczeg Zsolt mezőtúri polgármestert indítja a Fidesz Jász-Nagykun-Szolnok megye 4-es számú választókerületében (Törökszentmiklóson és környékén) az előző három választáson győztes Boldog István helyett, akit hivatali vesztegetés elfogadásával vádolnak. Herczeg Zsolt 2010 óta polgármester Mezőtúron, korábban évekig a városi vízmű igazgatója volt. A jobbikos Csányi Tamás lesz a közös ellenzéki jelölt, akit Herczeg kétszer is legyőzött a polgármester-választáson Mezőtúron. A fideszes politikus Orbán Viktor felkérését köszönte meg Facebook-oldalán szerda reggel.
  2. Erős Gábor, Esztergom alpolgármestere lesz a kormánypárti jelölt Komárom-Esztergom megye 2. választókerületében (Esztergomban és térségében), ahol az elmúlt két választáson a fideszes Völner Pál nyert. A képviselőt decemberben hivatali vesztegetés és más bűncselekmények miatt gyanúsította meg az ügyészség. A miniszterhelyettesi és államtitkári posztjáról lemondott, a képviselői mandátumát azonban megtartotta. Erős korábban Kassai Viktor partjelzőjeként vált ismertté a focipályákról, a 2011-es Bajnokok Ligája-döntőben ő volt Kassai egyik asszisztense. A jobbikos Nunkovics Tibor lesz Erős ellenfele az április 3-i választáson.
  3. A Fidesz erzsébetvárosi és terézvárosi csoportja Bajkai Istvánt javasolta decemberben a párt országgyűlési képviselőjelöltjének Budapest 5. választókerületében (VI–VII. kerület), aki azt ígérte, rá fog szolgálni a bizalomra és a szeretetre, amit kapott. A Fidesz országos választmánya azonban felülbírálta a döntést, és Kovács Balázs Norbertet, korábbi fideszes zuglói képviselőt választotta helyette. Ebben a körzetben 2018-ban a DK-s Oláh Lajos győzött, és idén ő az ellenzék közös jelöltje.

Az országos választmány hivatalosan is elfogadta, hogy Erdős Norbert, az Agrárminisztérium élelmiszerlánc-felügyeletért felelős államtitkára legyen a Fidesz jelöltje Békés megye 4. választókerületében, ahol legutóbb Simonka György tudott nyerni. A képviselő ellen bűnszervezetben elkövetett, különösen nagy vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás és más bűncselekmények miatt emeltek vádat, már a bírósági szakaszban tart az ügy. Erdős tapasztalt politikus, közel harminc éve lépett be a Fideszbe, a Fidelitas egyik alapító tagja. 2002-től tizenkét évig országgyűlési képviselő, háromszor nyert egyéni mandátumot Békés megyében, majd öt évig EP-képviselő volt, mielőtt az Agrárminisztérium államtitkárának nevezték ki.

A 2018-as országgyűlési választásokon a 106 választókerületből 91 körzetben nyert a Fidesz–KDNP jelöltje. Idén azonban a hat ellenzéki párt (DK, Jobbik, LMP, Momentum, MSZP, Párbeszéd) minden körzetben közös jelöltet indít, akikről ősszel az előválasztáson dönthettek a szavazók. Várhatóan így kiegyenlítettebb lesz a verseny a két nagy tömb között.

Ötven nappal a választás előtt, február 12-én indul hivatalosan a kampány időszaka, a választási iroda ekkor adja ki az ajánlóíveket. A pártoknak és a jelölteknek két hetük lesz összegyűjteni az induláshoz előírt ajánlásokat, és február végére eldől, kiknek a neve szerepel majd a szavazólapon április 3-án.

A Fidesz-KDNP 106 egyéni jelöltjéről pár napja ebben a cikkben írtunk részletesebben

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!