Ők akarják áprilisban narancsba borítani az országot – térképen a fideszes jelöltek

Legfontosabb

2022. január 19. – 06:53

Ők akarják áprilisban narancsba borítani az országot – térképen a fideszes jelöltek
A Fidesz központi kampányzáró rendezvénye Székesfehérváron 2018. április 6-án – Fotó: Szigetváry Zsolt / MTI

Másolás

Vágólapra másolva

Mi a közös Boldog Istvánban, Simonka Györgyben és Völner Pálban? Mind a három fideszes országgyűlési képviselő egyéniben szerzett mandátumot 2018-ban, választókerületükben kiterjedt hatalmuk van, és mind a hármuk ellen büntetőeljárás indult az elmúlt években. Komoly fejtörést okozhat a Fidesz központjában, hogy megtalálják az utódaikat, de Simonkáé már úgy tűnik, megvan. A Fidelitas egyik alapítóját, az Agrárminisztérium államtitkárát, Erdős Norbertet javasolták a dél-békési szervezetek. Hivatalosan csak január végén dönt a párt országos választmánya a 106 egyéni jelöltről, két kivétellel azonban már össze tudtuk gyűjteni, hogy hol ki indul. A 2018-as választáshoz képest 25 helyen változhat a Fidesz névsora, a legtöbb csere nem meglepő módon Budapesten lesz.

A homokhátsági Öttömösön még nem vágott disznót Orbán Viktor. A hétvégén bepótolta a miniszterelnök, ipponnal két vállra fektetett egy sertést Mihálffy Bélával, a Fidesz szegedi önkormányzati képviselőjével. Disznópörkölés közben aztán Orbán kérdésére a társaságból többen is megerősítették, hogy Mihálffy személyében a legjobb jelöltet indítja a Fidesz Csongrád-Csanád megye 2. választókerületében.

A miniszterelnök a decemberi kormányinfón több, választással kapcsolatos kérdést is azzal került ki, hogy a kampánnyal csak a kampányidőszakban, február közepétől kezd el foglalkozni, a hétvégi látogatását azonban nehéz másként értelmezni. Nem véletlenül döntött úgy, hogy idén a homokhátságon vág disznót, Mihálffy Béla az egyik új jelölt a Fidesz 2018-as névsorához képest.

Gyűjtésünk alapján 25 körzetben már biztosan változtatnak Orbánék a legutóbbi választáson indulókhoz képest, de a végleges névsor csak január végére lesz meg

(cikkünk korábbi verziójában tévesen 23 választókerület szerepelt, de két további körzetben is csere lesz).

A Fidesz hagyományainak megfelelően a választókerületi alapszervezetek december elején tettek javaslatot a helyi képviselőjelöltek személyére, az eredményt a legtöbb jelölt aztán büszkén újságolta el a Facebook-oldalán. Karácsonyra az ország nagy részében már a helyi képviselőjelöltek fotójával, aláírásával dobták be a képeslapokat a postaládákba, hogy az ünnepi jókívánságok mellett arról is tájékoztassák a szavazókat, ki lesz a kormánypárti jelölt az áprilisi választáson.

Az alapszervezetek ajánlását azonban a párt alapszabálya szerint a országos elnökség még felülbírálhatja, a végleges névsorról január 28-án szavaz a Kövér László vezette országos választmány. „A megfelelő időben tájékoztatni fogjuk a jelöltekről a sajtó munkatársait” – ígérték a Fidesz sajtóosztályától, amikor azt kértük, küldjék el a párt egyéni jelöltjeinek névsorát. A jelöltek, a választókerületi elnökök Facebook-oldala alapján azonban két kivétellel már most össze tudtuk szedni, hogy várhatóan kik lesznek a kormánypárt emberei április 3-án. Térképünkön azt is meg tudja nézni, hogy az egyes választókerületekben ki az ellenzéki összefogás jelöltje, és a 2018-as választáson ki nyert.

Budapesten tíz helyen változtat a Fidesz

Rázós terep vár Budapesten a Fideszre, nem véletlen, hogy a legutóbbi választáson elindult tizennyolc jelöltből mindössze nyolcan szállnak ismét ringbe a fővárosban. 2018-ban a 18 budapesti választókerületből 6 helyen kormánypárti jelölt nyert, idén azonban hatalmas bravúr lenne a Fidesztől egy hasonló eredmény, miután a hat nagyobb ellenzéki párt összefogott, és minden körzetben közös jelöltet indítanak.

A Fidesz húzónevei közül nem indul el Gulyás Gergely, Hollik István, Varga Mihály és Kocsis Máté sem.

Azt azonban túlzás lenne kijelenteni, hogy a Fidesz lemondott a budapesti választókerületekről, a hagyományosan jobboldali hegyvidéki körzetben például Fürjes Balázs, a Miniszterelnökség Budapest és a fővárosi agglomeráció fejlesztéséért felelős államtitkára indul, míg Óbuda-Békásmegyeren Bús Balázs, a III. kerület korábbi polgármestere kezdett hónapokkal ezelőtt kampányolni.

Az újoncok között találjuk a Fidelitas volt elnökét, Böröcz Lászlót, aki Rogán Antal egykori belvárosi körzetét próbálja meg visszahódítani az LMP-s Csárdi Antaltól, míg a VIII–IX. kerületben a volt józsefvárosi polgármester, Sára Botond lesz a Fidesz jelöltje, aki jelenleg a Fővárosi Kormányhivatal vezetője. Töretlen Orbán bizalma az előző választáson vereséget szenvedett Bajkai István, Földesi Gyula, Németh Szilárd és Németh Zsolt iránt, Dunai Mónikát, Simicskó Istvánt és Szatmáry Kristófot pedig nincs oka lecserélni a legutóbbi győzelmük után.

A dunaújvárosi kórház főigazgatója indulhat ott, ahol háromszor kapott ki a Fidesz

Kevesebb oka van a Fidesznek a cserére a vidéki körzetekben, 2018-ban mindössze három, Budapesten kívüli választókerületben vesztett kormánypárti jelölt. Az elmúlt két választást behúzta Szegeden (Csongrád-Csanád megye 1.) az MSZP-s Szabó Sándor, idén ismét Bartók Csaba, a Fidesz helyi elnöke próbál revansot venni. A szomszédos, csak részben szegedi választókerületben (Csongrád-Csanád megye 2.) a disznóvágáson megismert Mihálffy Béla indul, akinek bele kell húznia, ha komolyabb ambíciói vannak, mert 2018-ban a szavazatok 44,62 százalékával szerzett itt mandátumot a fideszes B. Nagy László. Hasonló eredmény pedig nem biztos, hogy most elég lesz az összefogott ellenzék jelöltje ellen.

Komoly fejtörést okozhatott a Fidesznek a dunaújvárosi választókerület (Fejér megye 4.), ahol az elmúlt négy évben három választáson is vereséget szenvedtek. A 2018-as országgyűlési, majd az egy évvel később önkormányzati választáson is a jobbikos Pintér Tamás nyert Dunaújvárosban, az időközi választáson pedig ugyancsak a Jobbik jelöltje, Kálló Gergely szerzett parlamenti mandátumot 2020 elején. Hogy a Fidesz mennyire gondban van a térségben, mi sem jelzi jobban, mint hogy az időközi választáson a párt nem állított saját jelöltet, hanem Iváncsa (papíron független) polgármestere mögé állt be.

A jobbikos Alfahír írt arról a hétvégén, hogy a dunaújvárosi Szent Pantaleon kórház főigazgatója, Mészáros Lajos lehet a Fidesz jelöltje a körzetben, Mészáros a lapnak meg is erősítette az információt, hétfőn délelőtt a Telexnek ugyanakkor azt mondta, még nem végleges a döntés. A választókerület elnöke, Molnár Krisztián pár órával később viszont már azt írta lapunknak, hogy

a helyi szervezetek és a választókerületi szervezet hétfői ülésén egyhangúlag úgy döntöttek, hogy Mészáros Lajost javasolják a Fidesz országgyűlési képviselőjelöltjének.

A főigazgató újoncnak számít a politikában, hacsak azt a tavalyelőtt nyilvánosságra került belsős levelét nem számítjuk, amelyben arra kérte az intézmény főorvosait és főnővéreit, hogy beszéljenek azokkal a munkatársakkal, akik az egészségügyi jogállásról szóló törvény ellen „Free EÜ” feliratú, facebookos profilképet raktak ki. Mészáros méltatlannak tartotta a kórház dolgozóinak politikai megnyilvánulásait a közösségi oldalakon.

A pécsi (Baranya megye 1.) választókerületben is más lesz idén Mellár Tamás kihívója, mint legutóbb. A helyi alapszervezetek Csizi Péter helyett Kővári János pécsi önkormányzati képviselőt javasolják kormánypárti jelöltnek. Kővárinak nem lenne ismeretlen az országos politika, 2010-ben már nyert itt egyszer, igaz, akkor még másként nézett ki a választókerületi térkép. Az elmúlt két választáson viszont Csizi Pétert indította a Fidesz, aki 2014-ben legyőzte Tóth Bertalant, az MSZP mostani társelnökét, legutóbb viszont vereséget szenvedett Mellár Tamástól.

Navracsiccsal és Menczerrel erősít a Fidesz, most nem próbálják meg eladni Nyitrait

Pest megyében két választókerületben is változtat a Fidesz. Menczer Tamás külügyi államtitkár indul Szél Bernadett ellen Budakeszi-Budaörsön (Pest megye 2.). A 2018-as választás győztesét, Csenger-Zalán Zsoltot szeptemberben canberrai magyar nagykövetnek nevezték ki, de Menczer képviselői ambícióról már korábban is lehetett hallani. Legutóbb igen szoros volt a küzdelem ebben a körzetben, Szél Bernadett mindössze 296 szavazattal kapott ki Csenger-Zalántól, ám akkor a Jobbiknak is volt külön jelöltje.

A szomszédos, szentendrei választókerületben 1998 óta verhetetlen Hadházy Sándor. Most azonban úgy néz, visszavonul a politikától, és helyette Vitályos Eszter, az Emmi európai uniós fejlesztéspolitikáért felelős államtitkára lesz a Fidesz jelöltje Pest megye 3. választókerületében. Vitályos múlt szeptemberben ült be a parlamentbe, a Nemzeti Múzeum élére távozó L. Simon László mandátumát kapta meg.

Vitályos Eszter, a tavasszal létrejött Átölel a Pilis-Dunakanyar Szövetség alapítója ismerteti az Átölel a Pilis-Dunakanyar Szövetség 2030-ig szóló, térségi fejlesztéspolitikai stratégiáját a visegrádi Mátyás Király Múzeum Lovagtermében 2022. január 18-án – Fotó: Szigetvári Zsolt / MTI
Vitályos Eszter, a tavasszal létrejött Átölel a Pilis-Dunakanyar Szövetség alapítója ismerteti az Átölel a Pilis-Dunakanyar Szövetség 2030-ig szóló, térségi fejlesztéspolitikai stratégiáját a visegrádi Mátyás Király Múzeum Lovagtermében 2022. január 18-án – Fotó: Szigetvári Zsolt / MTI

Egy másik tapasztalt politikus, Manninger Jenő sem kezdi meg a hatodik ciklusát. Az első Orbán-kormányban államtitkár volt, és 2002 óta nem talált legyőzőre a keszthelyi választókerületben (Zala megye 2.). Októberben jelentette be, hogy egészségügyi okok miatt lemond a választókerület elnöki posztjáról, és nem indul el a 2022-es választáson. Helyét Nagy Bálint keszthelyi polgármester vette át a választókerület élén, aki áprilistól a parlamentbe ülne át.

Nem messze Keszthelytől, Tapolcán és környékén a volt külügyminiszter és EP-képviselő, Navracsics Tibor fog megmérkőzni a jobbikos Rig Lajossal.

Navracsics az elmúlt két évben kezdett ismét aktívabb szerepet vállalni a hazai politikai életben, tavaly nyár elején jelentek meg az első hírek arról, hogy a Fidesz őt indítaná Fenyvesi Zoltán helyett Veszprém megye 3. választókerületében. Navracsics akkor még nem erősítette meg a hírt, a szeptemberi kötcsei pikniken azonban a Telexnek már elismerte, hogy szó van az indulásáról, és vállalná is a feladatot. Decemberben a választókerület képviselőjelöltjeként kívánt boldog karácsonyt a körzet lakóinak. Igazi csatatér körzetből térhet vissza a magyar parlamentbe Navracsics: Rig Lajos 2015-ben győzni tudott itt az időközi választáson, három évvel később azonban visszahódította a körzetet a fideszes Fenyvesi Zoltán.

„A mosógépet könnyebb eladni, mint téged”

mondta Orbán Viktor Nyitrai Zsoltnak a 2018-as kampány során Egerben. Idén nem is próbálják meg eladni Nyitrait, akinek a Miniszterelnöki Kabinetirodában várhatóan az országos kampányban lesznek feladatai. Heves megye 1. választókerületében Pajtók Gábor, a Heves Megyei Kormányhivatal vezetője lesz a Fidesz jelöltje.

Bács-Kiskun megye mind a hat választókerületében ötven százalék felett végzett a Fidesz jelöltje a legutóbbi választáson. Kecskeméten és környékén (Bács-Kiskun megye 2.) mégis cserél egyet a kormánypárt. Zombor Gábor helyett Szeberényi Gyula Tamás indul, aki 1998 óta önkormányzati képviselő Kecskeméten, nyolc éve pedig a város alpolgármestere.

Az időközi választáson mutatkozott be a Fidelitas volt alelnöke, Koncz Zsófia Borsod-Abaúj-Zemplén megye 6. választókerületében, Tiszaújvárosban és környékén. 2018-ban Koncz édesapja, Koncz Ferenc nyerte a körzetet, két évvel később azonban halálos motorbalesetet szenvedett. Az időközin Koncz Zsófia közel 1500 szavazattal többet kapott, mint a jobbikos Bíró László, aki mögé mind a hat párt felsorakozott. Idén további négy évre biztosíthatja a parlamenti helyét a Fidesz képviselője, ehhez az MSZP-s Jézsó Gábort kell legyőznie.

Frissítés 8:40-kor: Cikkünk megjelenése után derült ki, hogy két további választókerületben is cserél a Fidesz, azaz 23 helyett 25 körzetben változik a névsor a 2018-ashoz képest. Borsod-Abaúj-Zemplén megye 2. választókerületében, Miskolcon és környékén Hubay György helyett Kiss János, a miskolctapolcai fürdő és környezete fejlesztéséért felelős miniszterelnöki biztos indul, míg a salgótarjáni körzetben (Nógrád megye 1.) a 2018-ban győztes Becsó Károly helyett testvére, Becsó Zsolt lesz a Fidesz-KDNP jelöltje. A térképünk is hamarosan frissül.

Koncz Zsófia és Kósa Lajos a borsodi 6. számú választókerületben aratott győzelme után 2020. október 11-én – Fotó: Huszti István / Telex
Koncz Zsófia és Kósa Lajos a borsodi 6. számú választókerületben aratott győzelme után 2020. október 11-én – Fotó: Huszti István / Telex

Megvan, ki indulhat Simonka György helyett

Ha a dunaújvárosi körzetre azt mondtuk, hogy komoly fejtörést okoz a Fidesznek, akkor nézzünk meg három másik körzetet is, amelyre még hatványozottabban igaz ez a kijelentés. A Fidesz három országgyűlési képviselője ellen is büntetőeljárás folyik, a legutóbbi két választáson mind a hárman egyéni körzetben jutottak mandátumhoz. Az biztos, hogy egyikük sem indul el idén, és hogy milyen nehezen találják meg az utódaikat, jól mutatja, a párt választókerületi koncepciója mennyire egy-egy helyi erős emberre épül.

„A közvélemény-kutatás eredménye szerint a Fidesz megnyerheti a dél-békési körzetet, de nem velem.” Decemberben közleményben jelentette be Simonka György, hogy nem indul el az áprilisi választáson Békés megye 4. választókerületében. A képviselő ellen bűnszervezetben elkövetett, különösen nagy vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás és más bűncselekmények miatt emeltek vádat, már a bírósági szakaszban tart az ügy.

Bár a döntést Simonka azzal indokolta, hogy családja ultimátum elé állította, a Magyar Narancs cikke szerint valójában a választókerület 14 fideszes alapszervezetéből 12 nem támogatta a képviselő indulását. A választókerületi szervezet decemberi ülésén nem született hivatalos javaslat a jelölt személyéről, ám a legtöbb szavazatot Erdős Norbert kapta, 9 csoport sorakozott fel az Agrárminisztérium élelmiszerlánc-felügyeletért felelős államtitkára mögé.

Erdős a Telexnek megerősítette, hogy a választókerületi csoportok őt javasolták a választókerület képviselőjelöltjének, és azt is mondta, hogy „vállalja a jelölt-jelöltséget a jelölési folyamatban”.

Az indulása azonban még nem vehető biztosra, hiszen – mint írtuk – az alapszervezetek döntését az országos elnökség felülbírálhatja, a végső szót pedig az országos választmány mondja ki.

Nem túl valószínű, hogy változtatnának a döntésen, hiszen az orosházi születésű államtitkár ősfideszes, rutinos politikus. Közel harminc éve lépett be a pártba, a Fidelitas egyik alapító tagja. 2002-től tizenkét évig országgyűlési képviselő, háromszor nyert egyéni mandátumot Békés megyében, majd öt évig EP-képviselő volt, mielőtt az Agrárminisztérium államtitkárának nevezték ki.

Erdős Norbert, az Agrárminisztérium élelmiszerlánc-felügyeletért felelős államtitkára beszédet mond a nagykamarási termelői piac átadóünnepségén 2021. november 16-án – Fotó: Rosta Tibor / MTI
Erdős Norbert, az Agrárminisztérium élelmiszerlánc-felügyeletért felelős államtitkára beszédet mond a nagykamarási termelői piac átadóünnepségén 2021. november 16-án – Fotó: Rosta Tibor / MTI

Erdős lapunknak arról beszélt, már korábban is megkeresték a helyi polgármesterek, és a segítséget kérték, ő ezeknek igyekezett eleget tenni. Az elmúlt hónapokban Facebook-oldala pedig azt mutatta, hogy meglehetősen aktívan mozog a választókerületben. Mindezek után nem lenne meglepetés, ha a jelöltek hivatalos listájára az ő neve is felkerülne.

Rejtély, ki indul Völner helyett, Boldog utódja sincs még meg

Ugyancsak a családjára hivatkozott decemberi videójában Boldog István, aki Törökszentmiklóson és környékén (Jász-Nagykun-Szolnok megye 4.) nyert az elmúlt három választáson. Azt mondta, családja kérésére visszavonul a politikától, és nem indul el áprilisban. A döntése hátterében valójában inkább az állhat, hogy hivatali vesztegetés elfogadásával és más bűncselekményekkel gyanúsítják. Az ügyészség hat év letöltendő börtönt, ötmilliós pénzbüntetést és 6,6 millió forint értékű vagyonelkobzást kér Boldogra, a közügyektől pedig öt évre eltiltanák.

Azt egyelőre nem tudni, ki lesz Boldog helyett a Fidesz jelöltje a törökszentmiklósi központú választókerületben. Több nevet is emlegetnek helyben, a Magyar Narancs információi szerint a volt vidékfejlesztési, majd földművelésügyi minisztert, Fazekas Sándort próbálják meggyőzni az indulásról. A volt karcagi polgármester azonban inkább a szomszédos választókerületben aktív, Törökszentmiklóson és környékén kevésbé ismerik. Megkérdeztük Fazekast az indulásáról szóló hírekről, de nem reagált a levelünkre. A Fidesz honlapja szerint továbbra is Boldog István a párt választókerületi elnöke, aki megkeresésünkre mindössze annyit írt, hogy a Fidesz jelöltjét a párt országos elnöksége választja ki és az országos választmánya hagyja jóvá. Amikor ez megtörténik, tájékoztatni fogják a nyilvánosságot – tette hozzá.

A másik választókerület, ahol megjósolhatatlan, hogy ki lesz a Fidesz-jelölt, az Komárom-Esztergom megye 2. választókerülete, Esztergom és térsége. Itt az elmúlt két választáson Völner Pál nyert, őt azonban decemberben hivatali vesztegetés és más bűncselekmények miatt gyanúsította meg az ügyészség. Völner a miniszterhelyettesi és államtitkári posztjáról lemondott, a képviselői mandátumát azonban megtartotta, az viszont kizárható, hogy elindulna az áprilisi választáson. Több névről is hallottunk a körzetben, de egyelőre egyikük sem erősítette meg lapunknak az indulását, mint ahogy Völner és a választókerületi iroda sem válaszolt a megkeresésünkre. Várhatóan az utolsó pillanatig kivár itt a Fidesz a döntéssel.

Az országos választmány január 28-án fogadja el hivatalosan a párt 106 jelöltjét, és ha még akkor nem is közölnék, legkésőbb február közepén biztosan megtudjuk, hogy ki indul Völner helyett Esztergomban. Ötven nappal a választás előtt, február 12-én indul hivatalosan a kampány időszaka, a választási iroda ekkor adja ki az ajánlóíveket. A pártoknak és a jelölteknek két hetük lesz összegyűjteni az induláshoz előírt ajánlásokat, és február végére eldől, kiknek a neve szerepel majd a szavazólapon április 3-án.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!